Još smo uvijek željni znanja

Novosti

 

30. 03. 2012. Županijska smotra projekata

U Osnovnoj školi Stubičke Toplice 30. ožujka 2012. godine održana je Županijska smotra projekata iz Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Projekt naše škole pod nazivom Još smo uvijek željni znanja uz potporu profesorice Sanje Ormuž i knjižničarke Vanje Lovinčić predstavile su učenice Jana Borovčak, Marta Fiorencis, Valerija Djanješić i Klaudija Petrinić.

Zahvalni za znanja koja im osobe treće životne dobi često pružaju, učenici su im se poželjeli odužiti. U Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti koja ima za cilj unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba, učenici su se odlučili za edukacijski rad kojim će spriječiti ili umanjiti predrasude prema ljudima zbog njihove starosti. Uz vodstvo profesorice osmislili su projekt u sklopu kojeg bi im prenijeli ona znanja u kojima su oni najbolji, a to su znanja vezana za informatičku pismenost.

Nakon što je ravnateljica škole odobrila projekt, učenici su potražili odgovor na pitanja postoje li informatički tečajevi za umirovljenike u njihovoj zajednici, koliko su starije osobe zainteresirane za njih i mogu li ih si priuštiti. Nakon razgovora s dogradonačelnicom grada Zaboka, ravnateljem Pučkog otvorenog učilišta u Zaboku, ravnateljicom knjižnice "Ksaver Šandor Gjalski" te provedene ankete među umirovljenicima, učenici su shvatili da starije osobe jesu željne tih znanja. Međutim, za tečajeve najčešće nemaju novaca, a sadržaji i pristup poučavanja često su njima neprilagođeni. Njihova želja za individualnim pristupom i praktičnim radom ohrabrila je učenike u namjeri da poduče starije osobe.

Tako su tijekom ožujka u školi marljivo provodili besplatne radionice informatičke pismenosti i snalaženja na Internetu, a radionice će se nastaviti odvijati do kraja školske godine. Učenici koji volonterski sudjeluju u provođenju radionica su Jana Borovčak, Sara Vrgoč, Vanja Hozmec, Amalija Bogojević, Lora Levanić, Marta Fiorencis, Florijan Lacko, Valerija Djanješić. Nadamo se da će se priključiti i ostali učenici.

Projekt je doprinjeo poboljšanju kvalitete života i društvenoj integraciji osoba treće životne dobi te senzibilizirao zajednicu za stvaranje kvalitetnijeg životnog ozračja pripadnika te dobi. Mladi su potaknuti na korisno provođenje slobodnog vremena, usavršavanje komunikacijskih vještina i razvijanje samopouzdanja. Spoznali su da pružanjem pomoći drugima pridonose osobnoj i općedruštvenoj koristi, a ostalim učenicima pokazali su da stariji još uvijek željni i sposobni usvajati znanja.