Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok
Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, ZabokT 049 221 620 F 049 221 147
Ravnatelj T 049 221 174 Tajništvo T 049 221 205
E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr www.ss-sudigo-zabok.skole.hr

Novosti - početna stranica > Arhiva > Rujan - prosinac 2007.
 
6. 12. 2007. Terenska nastava na ALU

Učenici naše škole (3dg) odradili su  6. 12. 2007. terensku nastavu na ALU (Akademija likovnih umjetnosti) u Zagrebu gdje su na grafičkjom odsjeku sudjelovali u procesu izrade litografije. Na nastavi su teoretski upoznali litografiju te izrađivali skice. Na demokratskim izborima u razredu izabrana je skica Dore Kraševac koju su potom na ALU izradli u grafičkoj tehnici litografije što možete vidjeti na fotografijama.

30. 11. 2007. Dan borbe protiv AIDS-a /Lucija Buhin, Tamara Tokić, Mirela Bosak, sve 4. dg/

Povodom Dana borbe protiv AIDS-a 1. 12. mi mlade i nadobudne, Lucija i Tamara, osmislile smo plakat upozorenja za naše vršnjake. Njime smo namjeravale probuditi svijest građana o toj opakoj i smrtonosnoj bolesti, te smo istodobno dobile zadatak poljepiti navedene plakate na nekoliko točaka u gradu Zaboku uz pratnju naše vrsne fotografkinje Mirele. Iako smo taj zadatak uspješno obavile, usprkos hladnoći i promrzlim prstima, neki su pojedinci odlučili omalovažavati našu akciju neumjesnim komentarima i diskretnim skidanjem naših plakata.

28. 11. 2007. Afirmativno korištenje slobodnog vremena radi sprječavanja nasilja među mladima - Murska Sobota

Kreativnošću protiv nasilja

Škola za umjetnost dizajn grafiku i odjeću Zabok nastavlja projekt međunarodne suradnje srednjih škola Republike Hrvatske i Republike Slovenije- "Afirmativno korištenje slobodnog vremena radi smanjenja nasilja među mladima."

Prošle školske godine učenici i profesori Srednje poklicne in tehniške šole iz Murske Sobote bili su u Zaboku kada su, nakon niza zajedničkih aktivnosti u vidu predavanja, treninga i radionica, donijeti zaključci o nužnosti promišljenog provođenja slobodnog vremena i o potrebi za multikulturalnim dijalogom mladih što pak bitno utječe na smanjenje nasilja u toj populacijskoj skupini.

Krajem prosinca učenici i profesori Škole za umjetnost dizajn grafiku i odjeću Zabok pozvani su u Mursku Sobotu na trodnevni festival mladih Prekomurja - Festival mladi za napredak Pomurja 2007.u organizaciji Zveza za tehničko kulturo Murska Sobota. Skup je otvorio generalni direktor Direktorata za znanost in visoko šolstvo dr.Primož Pristovšek nakon čega su uslijedile radionice za mlade, predstavljanje pojedinih škola te predavanja koja su se tematski vezala za cjeloživotno učenje i napredak u obrazovanju i školstvu.

Učenici naše škole imali su priliku predstaviti školske projekte u kojima oni sudjeluju te izložiti radove iz keramike, grafike, industrijskog dizajna te odjeću kreiranu prema narodnim motivima Zagorja. Demonstrirali su crtanje ljudske figure i spremno se uključili u radionice rada na lončarskom kolu.

Na susretu mladih vidjelo se u kojim sve aktivnostima mogu sudjelovati kako bi osmislili svoje slobodno vrijeme: modelarstvo, kulinarstvo (sušenje voća, spravljanje pekmeza), medarstvo, inovacije u elektrotehnici i primjena robotike, ručni rad, ekološki programi sakupljanje starih udžbenika, lončarstvo, snimanje filmova.

Samo sudjelovanje na ovakvom susretu za naše učenike je bilo novo i bogato iskustvo. Imali su priliku upoznati i razmijeniti informacije o tome kako je organiziran obrazovni sustav u Sloveniji, koja zanimanja su najatraktivnija u njihovoj regiji, kako je organizirana državna matura i s kakvim problemima se suočavaju njihovi vršnjaci u Sloveniji. Na susretu je bilo uočljivo da se učvršćuje i jača već stvorena suradnja među mladima i prosvjetnim djelatnicima dviju strukovnih škola.

Ostvarena su nova poznanstva, otvorene nove ideje i mogućnosti koje nas zasigurno vode novim projektima. Naime već u veljači naša škola ugostit će delegaciju profesora s kojom ćemo pregovarati o uključivanju u međunarodni projekt u kojem sudjeluju učenici Slovenije, Mađarske i Slovačke. Naši će učenici imati priliku kreativno osmišljavati svoje slobodno vrijeme i usmjeriti aktivnosti prema lončarstvu, oblikovanju gline, glaziranja i oslikavanja lončarskih produkata.

Projekt je ostvaren sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Grada Zaboka te same škole.

Voditeljice projekta: Sofija Keča, Božica Šarić

23.-25. 11. 2007. Crtani romani šou - Zagreb /Ante Vlašić/

Učenici 4.DG. razreda Škole za umjetnost dizajn grafiku i odjeću učestvovali su na godišnjem natječaju i izložbi Crtani romani šou koja je bila održana od 23.11.2007. do 25.11.2007.g. u Zagrebu. Crtani romani šou je izložba koja se održava već desetu godinu za redom, na kojoj se održava natječaj stripova mladih autora na zadanu temu. Ove godine je tema bila Kauboji i indijanci. Naime, povodom proslave izlaženja petstotog broja Zagora u Italiji, i povodom obljetnice četrdesete godine izlaženja Zagora u Hrvatskoj, logično je da je za ovu godinu odabrana upravo ta tema. Svake godine na istoimenoj izložbi, osim natječaja mladih autora, paralelno se održavaju i izložbe renomiranih autora čija su imena poznata u cijeloj Europi i svijetu. Ove godine održana je izložba originalnih tabli svih autora koji su do sada crtali Zagora, a poseban gost na izložbi bio je Ferri Galieno- tvorac zagora, sa jos nekim crtačima i scenaristima koji rade na Zagoru. Izložbu su popratila brojna događanja kao što su strip radionice, burza stripova, razgovor sa svim izdavacima sa područja bivše Jugoslavije, aukcije originalnih tabli svijetskih majstora stripa, te razgovori sa renomiranim autorima koji djeluju kod nas i u svijetu, te brojni drugi sadržaji. > Foto galerija

14. 11. 2007. Zagreb - izložbe: grafike Tomislava Krizmana, Više od mita, Lutke

 

U srijedu 14. 11. odjeli grafičkog, odjevnog i industrijskog dizajna posjetili su tri vrlo zanimljive izložbe.

Prva je bila u Grafičkom kabinetu HAZU-a gdje su prikazane grafike velikog hrvatskog grafičara Tomislava Krizmana, koji se bavio također i industrijskim dizajnom, što je manje poznato. Među izložbenim radovima bile su, naravno, i njegove najpoznatije grafike i plakati. Mora se priznati da neke od tih grafika imaju stvarno impozantne mjere s obzirom da smo se do sada uglavnom sretali s njihovim reprodukcijama koje u pravilu nisu veće od formata papira A4.

Što se tiče skandinavskog dizajna, izložba je stvarno super, ali možda ipak dizajn sjevernoeuropskih zemalja ne bi trebalo toliko dizati na pijadestal savršenstva i izdvajati ga iz globalnih tendencija u području industrijskog dizajna. Jer dobar dizajn je dobar dizajn - ma iz koje zemlje dolazio.

Treća izložba posvećena lutki održava se u Galeriji ULUPUH do 19. 11., pa oni koji je nisu vidjeli neka požure jer se sasvim sigurno neće razočarati u prikazanome. Predstavljeno je šestero autora koji su lutke primijenili u svojim ostvarenjima - ilustraciji i animiranom filmu: Davor Međurečan, David Peroš Bonnot, Tihana Ostreš, Tomislav Gregl, Marijana Jelić i Zdenko Bašić. Osim lutki autori su izložili i svoje skice, knjige snimanja, dijelove scenografija. Također bismo mogli preporučiti i fenomenalne web stranice jednog od tih autora, Zdenka Bašića, o čijem djelovanju možete više saznati na www.bellundertree.com.

26. 10. 2007. Na Bienalu u Veneciji
 

U petak 26. 10. išli smo u Veneciju kako bi razgledali grad i umjetnine koje su predstavljene na tamošnjem bienalu. Vrijeme nam baš nije bilo naklonjeno, naime cijeli dan je padala kiša, a gradske ulice i trgovi bili su prekriveni vodom. Od bienala smo vidjeli djela svjetske moderne umjetnosti koja su nas se dojmila, posebno konceptualni radovi s animacijama, instalacijama i projekcijama. Ukratko bilo nam je super! > Galerija slika

24. 10. 2007. Posjetili smo izložbu SKANDINAVSKI DIZAJN: VIŠE OD MITA u Zagrebu
 

U srijedu, 24.10.2007. pod vodstvom profesorica Irene Škrinjar i Helene Ohnjec posjetili smo Umjetnički paviljon i Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu. Dojmovi su bili razni, no svi smo se složili da je bilo veoma zanimljivo. Imali smo sreće kada smo stigli u Umjetnički paviljon, jer smo sreli povjesničara likovne umjetnosti, gospodina Škrinjarića, koji nam je pokušao pobliže objasniti o čemu se zapravo na izložbi radi, i što je to kinematizam. Potom smo krenuli u Muzej za umjetnost i obrt u kojem smo posjetili izložbu skandinavskog dizajna, gdje je predstavljen dizajn pet zemalja, a priča počinje davne 1949. i završava dizajnom današnjice. Vidjeli smo predmete poznatih dizajnera, te shvatili kako se i male zemlje mogu probiti na svjetsko tržište ako zadovoljavaju određene kriterije, te ako se istaknu originalnošću ali i funkcionalnošću. /Suzana Svažić, Danijela Grgić, 4.di/

U Muzeju za umjetnost i obrt od 22. rujna do 18. studenoga 2007. godine možete dobiti uvid u pet desetljeća razvoja prestižnog skandinavskog dizajna. Izložba je u protekle tri godine predstavljena publici u Berlinu, Milanu, Gentu, Pragu, Budimpešti, Rigi, Glasgowu, Kopenhagenu, Oslu, La Coruni, Sofiji gdje je pobudila ogroman interes. U Zagrebu će biti izloženo 200 objekata koje su u proteklih pet desetljeća realizirali renomirani dizajneri iz Finske, Danske, Švedske, Norveške i Islanda. Među njima će biti radovi Tapia Wirkkale, koje smo već imali prilike vidjeti u Muzeju za umjetnost i obrt prije dvije godine, potom Victora Hasselblada, Maija Isole, Jacoba Jensena, Thomasa Krausea, Saria Anttonena, Eera Miettinena, Pera Farstada, Kaj Francka... Izloženi objekti obuhvaćaju sva područja tzv. produkt dizajna od fotografskog aparata Hasselblad do sveprisutnih Lego kocaka.

Dani K. Š. Gjalskog 2007.

OTVORENJE DANA I IZLOŽBE JASMINKE KONČIĆ

U ponedjeljak 22. 10. 2007. svečano su otvoreni Dani K. Š. Gjalskog i to izložbom Supermen Jasminke Končić. Tom prilikom dvorana Elektre poprilično se napunila zainteresiranim posjeteljima, prvenstveno zahvaljujući učenicima naše škole koje je zaintrigirala postava izložbe. Prisutnima su se obratili gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek i dožupan Krapinsko-zagorske županije Zorko Vidiček, a nekoliko riječi o samoj autorici rekla je Katarina Nina Simončić. > Galerija slika 1

LIKOVNA RADIONICA UMJETNIČKE GRAFIKE 29.9. - 24.10.2007.

Kako je proteklo mjesec dana grafičke radionice u sklopu Dana Ksavera Šandora Gjalskog, možete pogledati u galeriji slika 2. Još smo vam dužni pokazati završnu prezentaciju radionice koja je održana u Gradskoj knjižnici u Zaboku, ali to ste vjerojatno pročitali u drugim medijima.

XIX. Smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske, Trogir, 10.-13. listopada 2007.
 

Na ovogodišnjoj Smotri sudjelovalo je osamdesetak zadruga osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. Našu školsku zadrugu Suvenir predstavljali su Josipa, Ines, Marija i Leo zajedno sa prof. Marijom Roginić, te prof. Helenom Ohnjec. Tema nam je bio motiv muške šestinske narodne nošnje koji se provlačio kroz oblikovanje odjeće i keramike. Izložba je bila upriličena u izložbenom prostoru hotela Medena, a naša zadruga imala je vrlo zapažen štand za kojeg smo dobili brojne pohvale. Slobodno vrijeme provodili smo u zabavi i plesu u disco klubu hotela Medena. Na povratku kući posjetili smo Trogir i Split, gdje smo razgledali i upoznali njihove znamenitosti.

4. 10. 2007. Dan poduzetnika u Zaboku
 

Četvrtak je u Zaboku protekao u znaku 4. Europskog dana poduzetnika u Hrvatskoj. Naša se škola tom prilikom predstavila raznovrsnim programima kojima smo nastojali približiti građanima Zaboka svih generacija i interesa nastavne programe za koje se kod nas učenici mogu obrazovati. Tako je već u osam sati na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog osvanula naša mala ekipa oboružana bačvom i priborom za pečenje gline tehnikom raku. Na cijelom trgu rasprostrli smo štafelaje na kojima su kasnije nastajali crteži trga, te smo na jednom dijelu stacionirali grafičku, a na drugom keramičku radionicu. U radionice su se uključili i osnovnoškolci koji su se tamo zatekli.

Oko deset sati u Osnovnoj školi K. Š. Gjalski okupili su se sudionici Okruglog stola i tom je prilikom otvorena izložba obrazovnih ustanova s područja grada Zaboka koju su osmislili i postavili učenici i profesori naše škole. Naravno, izložbi su svoj obol dali i učenici i djelatnici drugih ustanova koji su izradili svoje lijepe plakate.

Malo poslije jedanaest sati započeo je Okrugli stol na kojem je ravnatelj Tomislav Ogrinšak predstavio našu školu kao školu perspektivnih zanimanja i buduću kreativnu jezgru ove regije iz koje bi trebali izlaziti potencijalni mladi poduzetnici sa inovativnim idejama.

Ovaj skup završio je efektnim nastupom naše manekenske grupe koja je nagrađena burnim ovacijama, te domjenkom kojem su prisustvovali svi sudionici.

20. 9. 2007. Pravo na mogućnost

Povodom tjedna mobilnosti učenici ŠUDIGO Zabok proveli su umjetničku akciju pod nazivom "Pravo na mogućnost". U sklopu vannastavne aktivnosti kreativna ekologija, učenici 4. razreda grafičkog dizajna (koji već četvrtu godinu sudjeluju u tom programu), dizajnirali su male plakate. Plakati su sadržavali slikovne i tekstualne poruke upozorenja koje su zatim učenici 3. razreda industrijskog dizajna postavili po punktovima (i fotografski dokumentirali) grada Zaboka koji, još uvijek nemaju riješeno pitanje pristupa invalidima. Time se htjelo upozoriti građanstvo i mjerodavne da i oni sa posebnim potrebama imaju pravo na potpuno sudjelovanje u svakodnevnom životu. > Galerija slika

6. 9. 2007. Prezentacija programa Kultura 2007.-2013.

U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici održana je prezentacija treće generacije programa za sufinanciranje projekata u kulturi Europske unije pod nazivom Kultura 2007.-2013. koju su održale predstavnice Odjela za kulturnu kontaktnu točku Ministarstva kulture. Seminaru je prisustvovalo dvadesetak djelatnika kulturnih i obrazovnih ustanova, institucija, udruga i organizacija, a našu školu predstavljao je prof. Nikola Sinković. Djelatnice Ministarstva istaknule su kako program nema striktnih podjela prema djelatnostima i ono što Europu zanima je mobilnost kulturnih djelatnika i umjetničkih djela, što češći prelasci granica radi razmjene projekata s ciljem naglašavanja europske dodatne vrijednosti i multidisciplinarnosti te suradnja svih kulturnih djelatnika iz različitih sfera. Detaljnije informacije možete potražiti na internetskim stranicama Ministarstva kulture (imate ih i na našim linkovima).

5. 9. 2007. Veliki brat i nova računala

S početkom nastavne godine dočekale su nas neke novosti u školi. Prva je ta da je uveden video nadzor u hodnicima i dvorištu kako bi se spriječilo uništavanje školske imovine, te izloženih radova na panoima i u izložbenom kutku. Također je opremljena treća informatička učionica s potpuno novim računalima koja imaju LCD monitore. Osim toga, uveden je pedagoški dan svake srijede kako se zbog sjednica i drugih obveza nastavnika, ali i učenika (Vijeće učenika) ne bi gubilo nastavne sate. U dva školska sata koji se uvode u međusmjenu održavat će se fakultativna, dodatna i dopunska nastava, te izvan nastavne aktivnosti. Zbog toga će srijedom nastava biti održavana po drugom rasporedu zvonjenja, odnosno, biti će skraćena.

Slike lijevo: video nadzor i info učionica

4. 9. 2007. Zagorski gospodarski zbor

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić otvorio je u Krapini Zagorski gospodarski zbor u novosagrađenoj dvorani Srednje škole Krapina. Na toj 15. gospodarskoj priredbi u Krapini, koju tradicionalno u sklopu Tjedna kajkavske kulture organizira Županijska obrtnička komora, predstavlja se 60 zagorskih obrtnika i dvadesetak poduzetnika. Otvarajući Zagorski gospodarski zbor, ministar Vukelić istaknuo je kako je u zadnje tri godine u obrtništvu i malome poduzetništvu zaposleno 70.000 novih radnika, a u poduzetničke zone u mandatu ove Vlade uloženo je oko 330 milijuna kuna. Zagorski gospodarski sajam u Krapini bit će otvoren do subote, 8. rujna. U djelu sajma gdje su svoje ideje predstavili inovatori iz naše županije sudjeluje i naša škola s izborom učeničkih radova iz područja primjenjene umjetnosti i dizajna. (Fotke uskoro, hm, ili možda ipak ne)

..

odvedi me na vrh