Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok
Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, ZabokT 049 221 620 F 049 221 147
Ravnatelj T 049 221 174 Tajništvo T 049 221 205
E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr www.ss-sudigo-zabok.skole.hr

Novosti - početna stranica > Arhiva > Siječanj 2008. - kolovoz 2008.
 
05.-09. 08. 2008. Međunarodni projekt InSEA-e

Međunarodni projekt (12 zemalja iz čitavog svijeta) Međunarodne udruge za odgoj putem umjetnosti - InSEA Personal Cultural and Environmental Interests in Youth Art Works (Zanimanje mladih za kulturu i okruženje izraženo u likovnim radovima).

Projekt su na 32. svjetskom kongresu InSEA-e u Osaki u Japanu od 5. do 9. kolovoza predstavili autorica Teresa Eca Torres i šest ko-predavača, uključujući Mirjanu Tomašević Dančević, višu savjetnicu za likovnu kulturu i lik. umjetnost u Agenciji za odgoj i obrazovanje i predsjednicu HRV-InSEA-e. Naziv predavanja je bio Students' drawings: What arew they telling us? Personal, Cultural and Environmental Interests in Youth Art Works (Likovni radovi učenika srednjih škola: Što nam crteži govore? Zanimanje mladih za kulturu i okruženje izraženo u likovnim radovima).

Po osam likovnih radova učenika srednjih škola iz svake od zemalja iz Projekta sudjelovalo je na međunarodnoj izložbi u sklopu kongresa.

Rad učenika naše škole Sebastijana Barilara poslužio je kao zaštitni znak Projekta i prepoznatljivi vizualni element osnovne PowerPoint-prezentacije.

25.-29. 06. 2008. Međunarodni projekt - tjedan susreta mladih Republike Hrvatske i Republike Slovenije

 

Učenici naše škole sudjelovali su u Međunarodnom projektu - tjednu susreta mladih Republike Hrvatske i Republike Slovenije u suradnji s učenicima i profesorima OŠ Puconci i Bodonci iz Murske Sobote koji je održan kao dio projekta Afirmativno korištenje slobodnog vremena radi smanjenja nasilja među mladima.. Tako su školu predstavljali Sanja Halužan, Miriam Younis, Ivan Šaban i Dorian Vrgoč pod vodstvom prof. Irene Škrinjar. Susreti su obuhvatili keramiče radionice, izradu predmeta na lončarskom kolu, pečenje keramike tehnikom raku, potom druženje s tamošnjim učenicima u zabavnim aktivnostima poput paintball-a i raftinga na rijeci Muri. Stečena su mnoga nova prijateljstva s tamošnjim učenicima i profesorima koji su ostavili lijep dojam, te se nadamo daljoj suradnji.

01. 06. 2008. Natječaj "Krapinsko-zagorska županija - zelena vrata u EU"
 

Na natječaju koji je organizirala Krapinsko-zagorska županija pod nazivom "Krapinsko-zagorska županija - zelena vrata u EU" sudjelovala je i naša škola. Tema i zadatak bila je izvedba fotografija koje su trebale ilustrirati tematiku ljepote prirode naše Županije. Među mnogim pristiglim radovima dvoje naših učenika istaklo se izuzetnom kvalitetom radova. Matija Djanješić (4.dg) i Dorotea Kraševac (3.dg) podijelili su prvu nagradu. Čestitamo i nadamo se da će mladi autori nastaviti s daljnjim uspjesima.

10. 05. 2008. Otvorena vrata - "Bojom do škole"

 

U subotu 10. svibnja 2008. održala su se Otvorena vrata Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Na tri točke u gradu Zaboku naši su učenici i profesori predstavili školu kroz zanimljive radionice i prezentacije. Na Trgu smo predstavili crtačku i grafičku radionicu kao i u parku. Treći je punkt bila škola gdje je uz radionice i prezentacije zanimanja bila prikazana i modna revija.

Na samom početku programa u školi dodijeljene su nagrade učenicima osnovnih škola za natječaj s temom "Život na zagorskom selu". Prvu je nagradu dobio Tomica Jos (8.c, OŠ Bedekovčina), drugu Nikolina Čajko (8.b, OŠ Donja Stubica), a treću su podijelile Andreja Glavač (7.b, OŠ Donja Stubica) i Valerija Novački (8.b, OŠ "Side Košutić" Radoboj). Priznanja su još dobili Ivan Lukina (8.a), Domagoj Božić (7.c), Elizabeta Kovačević (8.b) i Nikola Kosović (7.a) - svi iz OŠ Donja Stubica, te Nikolina Humski (8.a, OŠ "Viktora Kovačića" Hum na Sutli). Ovom prilikom čestitamo nagrađenim i pohvaljenim učenicima kao i svima koji su sudjelovali svojim radovima, a posebno zahvaljujemo njihovim učiteljima - mentorima koji su prepoznali vrijednost ovog natječaja i omogućili da on postane tradicionalan.

Večernji list - članak

28. 04. 2008. Međunarodni projekt Zanimanje mladih za kulturu i okruženje izraženi u likovnim radovima
 

Učenici naše škole Matija Djanešić i Sebastijan Barilar pod mentorstvom prof. Sonje Vuk sudjelovat će na izložbi na 32. svjetskom kongresu Insea-e u Osaki u Japanu u skolpu međunarodnog projekta Zanimanje mladih za kulturu i okruženje izraženi u likovnim radovima. Uz njihove radove Hrvatsku će u Osaki predstavljati još šest likovnih radova iz drugih škola (Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Zagreb, Škole likovnih umjetnosti Split, Škole za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti Osijek, te Gimnazije Vukovar). Čestitamo Matiji i Sebastijanu, kao i njihovoj mentorici na ovom hvale vrijednom uspjehu!

Za one koji žele više saznati o projektu na internetskim tražilicama upišite "InSEA" i malo istražite...

Matija Djanešić - Sloboda kretanja
Sebastijan Barilar - Miješanje ljudi u prirodu
Zadar 23.-25. travnja 2008. Izložba-natjecanje učenika srednjih škola koji se obrazuju u području likovnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna

Već niz godina Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok vrlo uspješno sudjeluje na izložbi-natjecanju učenika srednjih škola koji se obrazuju u području likovnih umjetnosti i dizajna. Natjecanje - izložba provodi se na školskoj i državnoj razini, a organizator je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Školsko i državno natjecanje-izložba svake se godine provodi u dvije kategorije: natjecanje-izložba najboljih likovnih uradaka učenika koji rade na zadanu temu-poticaj (temu-poticaj određuje škola domaćin), te natjecanje-izložba likovnih uradaka najboljih crtača.

Ove godine škola domaćin državnog natjecanja bila je Škola za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost iz Zadra. Ovogodišnja tema-poticaj bila je "ISJEČAK PROSTORA I TRENUTAK VREMENA". Ovogodišnja tema za crtače bila je studija mrtve prirode ugljenom (sudjelovalo je 27 crtača). Našu je školu zastupala DOROTEA KRAŠEVAC učenica III. godine grafičkog dizajna s mentoricom Anuškom Alfirević (važno je napomenuti da je njen drugi likovni rad također bio izabran i u drugom djelu natjecanja-za natjecanje izložbu).

Na natjecanju-izložbi naša škola ove je godine zastupljena s čak 10 radova od kojih je rad učenika keramičkog odjela LUKE ŠIMUNJAKA (mentorica MIRJANA SMOLIĆ) osvojio 1. generacijsku nagradu (napomenimo također da smo i prošle godine osvojili prvu generacijsku nagradu za II. razred - učenica MATEJA PELKO s mentoricom Carmen Bačura-Potočić).

To je veliki broj primljenih radova s obzirom na to da se odazvalo 14 škola sa 109 likovnih uradaka, a prošlo ih je samo 81. Na natjecanju crtača dodijeljene su također prve 3 nagrade, a ove je godine pobijedila Umjetnička škola Luka Sokorčević iz Dubrovnika.

Natjecanje-izložba središnji je događaj učenicima koji se obrazuju u području likovne umjetnosti i dizajna jer im daje (kako učenicima tko i mentorima) dragocjenu razmjenu iskustava s drugim školama. Uvid u njihov rad i zdrav natjecateljski karakter daje im mogućnost boljeg sagledavanja vidova struke, te osobnog napretka. Svake se godine natjecanje održava u drugom gradu tako da je i to jedinstveni način da učenici kroz program grada domaćina bolje upoznaju kulturnu baštinu hrvatske te osvijeste njenu ulogu u osobnom kreativnom razvoju.

Nova Gradiška 24. travnja 2008. Državno natjecanje "Dani odjeće 2008."
 

Na ovogodišnjem Državnom natjecanju "Dani odjeće" naša je škola sudjelovala s kolekcijom kojoj je tema bila "Kravata kao dio hrvatske baštine i primjena u dizajnu odjeće". Kolekciju su osmislile učenice 4.do razreda Željka Bivol i Lora Vran pod mentorstvom prof. Štefice Zajec-Stanić. One su po uzoru na jednu izjavu slavnog dizajnera Karla Lagerfelda kreirale četiri modela kao spoj povijesne i suvremene interpretacije kravate. Koristile su se motivima visoke mode baroka, te spojile zanatsko i umjetničko oblikovanje tekstila i odjeće. Modele su nosile učenice Ana Grđan, Josipa Ščapec, Mateja Pelko i Lora Vran. Kolekcija je osvojila 3. nagradu stručnog žirija.

Varaždin 20.-22. travnja 2008. - 2. Smotra radova učenika iz područja grafike
 

U Varaždinu je od 20. do 22. travnja 2008. g. održana 2. Smotra radova učenika/ca iz obrazovnog sektora grafičke tehnologije i audiovizualnih tehnologija. Učenici su se svojim radovima predstavili u tri područja: grafička tehnologija, grafički dizajn i multimedija. Smotra je ove godine održana na državnoj razini, a sudionici smotre su učenici srednjih škola Republike Hrvatske koje obrazuju učenike za zanimanja u području grafike.

Nakon svečanog otvorenja Smotre i pozdravne riječi ravnatelja Elektrostrojarske škole iz Varaždina, škole domaćina, profesora Blage Spajića slijedila je prezentacija svih škola sudionica Smotre. Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok su predstavile svojom odličnom prezentacijom Monika Galic i Maja Sente, učenice 3. MT razreda, napravljenu pod mentorstvom profesorice Danijele Ban.

Smotra je bila u znaku unaprijed zadane teme "Moj grad i ja". Zanimljiv prospekt, kojim su predstavili grad Zabok, napravili su učenici 4. GT razreda Jasmin Štrok, Juraj Kosec i Tomislav Vorih. Stručne upute u izradi prospekta dali su im njihovi mentori Tamara Očić-Balija i Roberto Smuk.

Na području grafičkog dizajna Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok predstavila su dva učenika svojim plakatima na temu koncert i to Bartol Knezić i Robert Gorički, učenici 4. GT razreda. Najveću podršku učenici su imali u profesorici Ruži Leskovar, članici Državnog povjerenstva.

Naši učenici istaknuli su se i na području multimedije svojom web stranicom koju su napravili učenici 3. MT razreda Mislav Bogović, Monika Galic i Maja Sente pod mentorstvom Danijele Ban i Marijana Hrastinskog.

Dok smo čekali rezultate natjecanja, otišli smo svi zajedno u organizirani obilazak Varaždina, grada kulture, glazbe i cvijeća. Nestrpljivi od uzbuđenja malo smo skratili obilazak i otišli u školu, gdje smo čekali rezultate natjecanja. Po objavi rezultata su iz svakog područja proglašena 3 najbolja rada i autorima tih radova su uručene nagrade.

Izaslanica Agencije za strukovno obrazovanje, profesorica Mira Škornjak pohvalila je sve učenike i zahvalila se njihovim mentorima na iskazanom trudu. Podijelila je s nama i svoje zadovoljstvo i veselje što su se učenici tako vrijedno angažirali i iskazali svoje znanje u izradi proizvoda koje su prezentirali na Smotri, a ujedno nas je sve zajedno pozvala da se ponovno nađemo iduće godine.

Tamara Očić-Balija, prof.

 
 
 
 
 
 
 
 
Radionica povodom 22.4. - Dan planete Zemlje

Desetu godinu zaredom, sa prvim razredom dizajna, a u okviru predmeta Plastično oblikovanje, obilježavamo Dan planete Zemlje. Razvijanje ekološke svijesti tijekom razvoja djece od presudne je važnosti za budućnost svih nas. Stoga se stavlja naglasak na osvještavanje važnosti brige o vlastitoj planeti počevši od brige za neposrednu okolinu. Obradom pojma "trash art" te upućivanjem učenika na neslućene mogućnosti reciklaže cilj je stvoriti likovna djela koja, idejom i realizacijom poruke kroz estetsku komponentu, djeluju na svijest i percepciju drugih učenika. Time nastaju vrijedna likovna djela,a vrijednost koja ostaje u percepciji onih koji stvaraju i onih koji (samo) konzumiraju stvorene kreacije, jest neprocjenjiva. Voditeljica radionice je prof. Sonja Vuk. O radionici su pisali i mediji /članak1, članak2/.

Dan planeta Zemlje obilježava se i prigodnim radnim aktivnostima na satovima TZK i tematskim radionicama na nastavi engleskog jezika, biologije i na satovima razrednog odjela.

02. 04. 2008. Natjecanje učenika koji se obrazuju u području likovnih umjetnosti

Učenici naše škole ponovno su ostvarili izvrstan rezultat nakon što je komisija prihvatila gotovo sve radove za državnu izložbu. Osim toga, Luka Šimunjak osvojio je prvu generacijsku nagradu za svoj rad iz područja keramičkog dizajna.

Izabrani radovi za državno natjecanje:
CRTANJE I SLIKANJE
Dorotea Kraševac, 3. raz. (odjel grafičkog dizajna) Mentor: prof. Anuška Alfirević
NATJECANJE - IZLOŽBA "Isječak prostora i trenutak vremena"
Grafički dizajn (dvije grupe učenika)
Dora Kraševac, 3. raz. Mentor: prof. Anuška Alfirević
Mateja Pelko, 3. raz. Mentor: prof. Željko Nemec
Petra Šoltić, 4. raz. Mentor: prof. Antonija Čačić
Dizajn odjeće
Josipa Ščapec, 3. raz. Mentor: prof. Štefica Zajec-Stanić
Ines Mazan, 3. raz. Mentor: prof. Štefica Zajec-Stanić
Industrijski dizajn
Lucija Mrzljak, 3. raz. Mentor: prof. Irena Škrinjar
Martina Horvatek, 4. raz. Mentor: prof. Irena Škrinjar
Keramički dizajn
Marin Kranjčec, 3. raz. Mentor: prof. Mirjana Smolić
Luka Šimunjak, 3. raz. Mentor: prof. Mirjana Smolić
Multimedija
Leo Novosel, 3. razr. Mentor: prof. Carmen Bačura Potočić
10. 03. 2008. Suradnja s Galerijom Saatchi

Započela je suradnja s poznatom engleskom galerijom suvremene umjetnosti Saatchi preko njihove webstranice koja služi kao online listing svih edukacijskih umjetničkih institucija iz raznih zemalja. Na tim stranicama spomenute se institucije besplatno promoviraju, te izlažu radove svojih učenika i profesora. Ovim putem pozivamo sve naše učenike (i profesore) da pogledaju mogućnosti koje im pruža ovakva promocija, te se registriraju i pokažu svoje ideje na stranicama koje dnevno bilježe milijun posjeta. Više informacija na http://saatchi-gallery.co.uk/artcolleges.

20. 02. 2008. Terenska nastava - dizajneri

IZLOŽBA MARCA CHAGALLA U KLOVIĆEVIM DVORIMA

U srijedu 20. veljače za učenike dizajna organizirana je terenska nastava u Zagrebu. Posjetili smo Klovićeve dvore gdje je postavljena izložba jednog od najvažnijih slikara 20. stoljeća, Marca Chagalla, što je bio i glavni cilj ove ekskurzije. Osim ove izložbe, pojedini odjeli pogledali su stalne postave Muzeja moderne umjetnosti, Gliptoteke i Meštrovićevog ateljea. Dojam - bilo je super!

12. 02. 2008. Školsko/županijsko natjecanje učenika koji se obrazuju u području likovnih umjetnosti

Školsko natjecanje - izložba na zadanu temu "Isječak prostora i trenutak vremena" provedeno je na četiri postojeća odjela umjetničkog programa: dizajn odjeće, grafički dizajn, keramički dizajn i industrijski dizajn. Natjecanjem su obuhvaćeni učenici II, III i IV razreda navedenih odjela, a sudjelovala su 54 učenika. Na školskom natjecanju u crtanju: mrtva priroda (tehnika ugljen) sudjelovalo je 15 učenika.

Školsko povjerenstvo odabralo je radove koji će prezentirati školu na državnom natjecanju:
CRTANJE I SLIKANJE
Dorotea Kraševac, 3. raz. (odjel grafičkog dizajna) Mentor: prof. Anuška Alfirević
NATJECANJE - IZLOŽBA "Isječak prostora i trenutak vremena"
Grafički dizajn (dvije grupe učenika)
Dora Kraševac, 3. raz. Mentor: prof. Anuška Alfirević
Karolina Lazar, 3. raz. Mentor: prof. Carmen Bačura Potočić
Mateja Pelko, 3. raz. Mentor: prof. Željko Nemec
Petra Šoltić, 4. raz. Mentor: prof. Antonija Čačić
Dizajn odjeće
Josipa Ščapec, 3. raz. Mentor: prof. Štefica Zajec-Stanić
Ines Mazan, 3. raz. Mentor: prof. Štefica Zajec-Stanić
Industrijski dizajn
Lucija Mrzljak, 3. raz. Mentor: prof. Irena Škrinjar
Martina Horvatek, 4. raz. Mentor: prof. Irena Škrinjar
Keramički dizajn
Marin Kranjčec, 3. raz. Mentor: prof. Mirjana Smolić
Luka Šimunjak, 3. raz. Mentor: prof. Mirjana Smolić
Multimedija
Leo Novosel, 3. razr. Mentor: prof. Carmen Bačura Potočić
4.-8. veljače 2008. Tjedan kreativne nastave

U ovom tjednu proveden je projekt "Učenje učenja" u kojem su sudjelovali učenici prvih razreda. Oni su obrađivali zadane teme: "Legende moga zavičaja" /1. dizajn , 1. grafičari/, "Vizualni svijet predstave" /1. dizajn/, "Digitalna vrata u svijet" /1. medijski tehničari/ i "Ekološki utjecaj proizvodnje recikliranog papira" /1. grafički tehničari/. Nastava je izvođena kao terenska u Velikom Taboru i tvornici Dunapack u Zaboku, potom u školi, a evaluacija projekta je bila u petak 8. veljače također u prostorima škole.

20. 01. 2008. U školi započeo projekt Rodno uvjetovano nasilje

ŠUTNJA NIJE ZLATO - NACIONALNA KAMPANJA ZA PREVENCIJU RODNO UVJETOVANOG NASILJA

Mladi naše škole uključeni su u projekt Nacionalne kampanje za prevenciju rodno uvjetovanog nasilja. Kampanju su pokrenule CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i otvorena medijska grupacija uz financijsku podršku Europske komisije, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i CARE International. Cesi je održao edukacija i treninge za predstavnike pojedinih škola koji će dalje na istu temu raditi s mladima koji se žele uključiti u takav vid djelovanja. Voditeljica projekta Božica Šarić koja je prošla edukaciju na temu Rodno uvjetovanog nasilja predstavit će mladima projekt rodnog uvjetovanog nasilja. Potom će učenici započeti rad na odabranoj temi vezanoj uz rodno uvjetovano nasilje, koristeći kreativne tehnike filma. Radionice filma bit će vođene pod nadzorom profesorice Sonje Vuk.
Tijekom pet mjeseci, grupa će realizirati barem jedan film u trajanju od 10 min. Završeni projekti bit će prikazani na završnom događanju u Zagrebu kao i na CD-ROM-u. Primijećen je veliki interes i brojan odaziv mladih u rad najavljenih radionica tako da će se dio aktivnosti obavljati i subotama. > detaljnije

..

odvedi me na vrh