Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok
Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, ZabokT 049 221 620 F 049 221 147
Ravnatelj T 049 221 174 Tajništvo T 049 221 205
E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr www.ss-sudigo-zabok.skole.hr

Novosti - početna stranica > Arhiva > Rujan 2009. - kolovoz 2010.
Datum zadnje promjene: 08. rujna 2010.
 
26. 06. 2010. Easy art

easy arteasy arteasy arteasy arteasy arteasy arteasy arteasy arteasy art

 

U sklopu kulturne manifestacije Easy art koja se od 15. svibnja svake subote održavala u dvorcu Donje Oroslavje, kao završno događanje 26. lipnja predstavljena je zajednička izložba Lea Novosela, Ivana Tuđe, Mirjane Smolić i učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Prigodnim riječima izložbu je otvorila dožupanica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak, a prisutnima su se obratili i sami umjetnici.

Leo Novosel oduševio je svojim nadahnutim i originalnim instalacijama koje su se izvrsno uklopile u pomalo devastirani ambijent dvorca kritizirajući nemaran odnos društva prema kulturnim i umjetničkim dobrima te samim umjetnicima. Mirjana Smolić postavila je zmaja izrađenog u glini čiji se brončani odljevak nalazi u Gornjoj Stubici kao dio skulpture sv. Jurja, pojačavši dojam mirisom paljevine koji se širio iz piljevine u kojoj su se gasili predmeti pečeni raku tehnikom. Ivan Tuđa izložio je svoje skulpture izrađene različitim materijalima - od plastike do drva i metala. Učenici naše škole predstavili su se radovima sva tri odjela dizajna (grafički, industrijski, odjeća) koje su tijekom ove školske godine izradili u sklopu svojih nastavnih aktivnosti.

Ovom prilikom čestitamo Leu (maturirao prošle godine u ŠUDIGOZ-u) koji je pokazao svoj vanserijski umjetnički talent ali i izvrsne sposobnosti u organiziranju ovako složenog projekta kao što je bio Easy art.

24. 06. 2010. Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda

Podjela svjedodžbi - foto galerija

 

U četvrtak 24. lipnja podijeljene su svjedodžbe učenicima završnih razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću. Podjela je održana u svečanoj atmosferi uz prigodne riječi ravnateljice, a kao posebna gošća učenicima se obratila i dožupanica Krapinsko-zagorske županija Sonja Borovčak.

Foto galerija

Članak Večernji list

23. 06. 2010. Stručno usavršavanje na Sjevernom Velebitu

 

Djelatnice i djelatnici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok imali su dana 23. lipnja 2010. stručno usavršavanje na Sjevernom Velebitu i Senju. U dobrom raspoloženju tijekom vožnje prema cilju, s ukusnim kolačima i popečcima za snagu, te voćnim napicima i kavom kako bi razbistrili misli, utvrđen je plan puta i predstojećeg usavršavanja.

U Krasnom smo razgledali crkvu Majke Božje Krasnarske iz XVIII. stoljeća, koja je izgrađena na temeljima srednjovjekovne crkvice. Najveću umjetničku vrijednost u crkvi predstavlja drveni kasetirani strop s oslikanim scenama iz života Krista, Marije i svetaca iz 1740. godine.

U NP Sjeverni Velebit proučavali smo floru i faunu naše najveće planine, uvjerili se u surovost i ljepotu kraškog krajolika, te se naslanjali na jak vjetar koji je neprestano puhao. Nekoliko je profesora imalo zadatak eksperimentalnom metodom utvrditi kakve opasnosti vrebaju nepripremljene turiste koji posjećuju našu zemlju kada se nađu u uvjetima čudljive prirode.

U Senju smo posjetili utvrdu Nehaj gdje smo nastojali spoznati kakve su bile osnovne životne navike uskoka u vrijeme opsade, a na kraju dana provjerili smo temperaturu i salinitet mora u Velebitskom kanalu o čemu se povela i zanimljiva rasprava u terenskom laboratoriju.

Pri povratku u Zagreb/Zabok kolega Vlašić pripremio je zabavni program kojim se afirmirao kao organizator školskih priredbi.

28. 05. 2010. Županijska smotra školskih zadruga u Maču

 

Zadruga Suvenir Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok sudjelovala je 28. svibnja 2010. godine na županijskoj smotri školskih zadruga u Maču. Naše mlade zadrugarke Ines Horvat, Kristina Videk i Petra Grabušić pod vodstvom profesorica i mentorica Josipe Kos i Mirjane Smolić predstavile su na smotri radove od keramike, grafike i tekstila. Keramiku su predstavile pomoću raku tehnike koju su na predmetu materijali i procesi oblikovanja radili učenici industrijskog dizajna. Grafiku i tekstil smo u nekim proizvodima spojili kao što su majice i torbe na koje smo otiskivali linorez i sitotisak. Posebnu grafiku predstavili smo pomoću razglednica čije su motive osmislili naši maturanti. Dokazali smo da se sav trud isplatio prolaskom na državnu smotru. Veoma smo ponosni što se naši proizvodi cijene. Zahvaljujemo mentoricama i nadamo se uspješnoj prezentaciji na državnoj smotri.

članak: Večernji list, 04.06.2010.

18. 05. 2010. Maturanti - salonsko kolo

salonsko kolo - Tamara i Ines

 

Posljednjeg dana nastave za završne razrede, 18. svibnja 2010., u Zaboku je na glavnom gradskom trgu održana po četvrti put svečanost kojom se obilježava ova prigoda - učenici zabočkih srednjih škola koordinirano su otplesali salonsko kolo. U uvodnom dijelu programa učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok Ivan Šaban na gitari, a Hrvoje Vitković i Gabrijela Lončar glasom izveli su dva glazbena broja, dok je Kristina Kožić predstavila svoju nagrađenu modnu kolekciju Avangarda u ritmu velegrada.

Točno u podne uslijedilo je kolo, a našu su školu predstavljali učenici 4.d razreda. Cijeli događaj pratile su i kamere Hrvatske radio televizije. (foto galerija)

16. 05. 2010. Smotra projekata iz demokratskog građanstva

Građanski odgoj

 

Dana 16.5.2010. godine učenice - volonterke iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok Jana Borovčak iz 2.d, te Valerija Bunčić, Ivana Vrban i Petra Grabušić iz 3.d s profesoricom i mentoricom Valentinom Petric sudjelovale su na Državnoj smotri projekata iz demokratskog građanstva u Zagrebu. Onamo su išle predstaviti projekt I mi smo posebni. Cilj im je bio svoj projekt i problem približiti i drugim učenicima te i njih potaknuti na takvo što. Zahvalne su Mariju Leskovaru, dječaku koji ih je sve vrijeme pratio u mislima i nije im dao da odustanu nego da se i dalje bore. Dajemo mu obećanje da nećemo stati samo na tome da idemo i dalje... Mario od srca ti se zahvaljujemo, voli te "ekipa iz knjižnice"... /Petra Grabušić, 3.d/

članak: Večernji list, 07.06.2010.

08. 05. 2010. Otvorena vrata škole

 

Na otvorenim vratima škole u subotu, 8. svibnja 2010. godine podijeljena su priznanja i nagrade učenicima OŠ za natječaj Narodni običaji, potom je održana modna revija Avangarda u ritmu velegrada, a nakon toga kreativne radionice (oslikavanje svile, raku, grafički dizajn, industrijski dizajn, duboki tisak, crtanje i slikanje, fotografija, video, grafička radionica, medijske tehnike...)

Članci: Večernji list, 19.05.2010.; Školske novine, 25.05.2010.

 
29. 04. 2010. Zlatni objektiv 2010.

 

U natječajnoj izložbi fotografija učenika fotografskog usmjerenja obrtničkih i umjetničkih srednjih škola Zlatni objektiv 2010. sudjelovala je i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Na objavljeni natječaj svoje radove prijavilo je 72 autora iz 7 škola, te 14 autora izvan konkurencije za nagrade. Na izložbi u kategoriji slobodna tema zastupljena je i fotografija našeg učenika 4. razreda industrijskog dizajna Ivana Šabana.

Otvorenje izložbe i podjela nagrada i diploma održana je u četvrtak, 29. travnja 2010. u Zagrebu, Gajeva 25 u Cro Art Photo Clubu. Čestitamo Ivanu!

10. 04. 2010. Stručni posjet profesora iz Slovenije

 

U vrijeme proljetnog odmora u subotu 10.4. 2010. ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok Božica Šarić, pedagoginja i stručni tim profesora odjevne tehnologije ljubazno su ugostili 50-tak profesora Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko iz Celja. Stručni posjet profesora iz Celja nastavak je dugogodišnje suradnje Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok sa školama iz Slovenije (SŠ iz Murske Sobote, Celje, OŠ Puconci).

Profesori dviju škola međusobno su razmjenjivali iskustva o stanju u strukovnom obrazovanju, posebno vezano za zajednička zanimanja modnog dizajna i konfekcionara, stručnoj literaturi te razgledavali radionicu odjevne tehnologije, kreiranja odjeće te specijaliziranu učionicu za konstrukciju odjeće. Ravnateljica škole domaćina i ravnateljica srednje škole iz Celja Veronika Kokot prezentirale su obrazovne programe, razgovarale o iskustvima državne mature i o eventualnoj budućoj stručnoj razmjeni učenika i profesora u srodnim zanimanjima.

Tom prilikom učenici iz odjela dizajna odjeće predstavili su ovogodišnju kolekciju Avangarda u ritmu velegrada autorice Kristine Kožić koja je na državnom natjecanju Dani odjeće u Muzeju suvremene umjetnosti u kategoriji dizajnerskih kolekcija osvojila drugo mjesto. Kolekcija izrađena od pusta u plavo-crveno-sivoj boji s ucrtanim grafikama oduševila je prisutne profesore koji su izrazili želju da učenici posjete i njihovu školu. Između ostaloga namjera ovog posjeta bila je dogovoriti i proširiti zajedničku suradnje stručnim obilascima škola i razmjenom učenika putem međunarodnih projekata.

Novinski članak: Večernji list, 13.04.2010.

25.-27. 03. 2010. Dani odjeće 2010.

 

Od 25. do 27. ožujka u Mizeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održani su Dani odjeće 2010. kojima je škola domaćin bila Škola za tekstil, kožu i odjeću Zagreb. Našu su školu predstavljale Kristina Kožić u kategoriji modna kolekcija dizajnera odjeće i Monika Čižmek u kategoriji dizajn odjeće, obje učenice 4.d razreda. Kristinina modna kolekcija na temu Avangarda u ritmu velegrada osvojila je 2. nagradu stručnog žirija, a editorijal kolekcije možede pogledati u foto galeriji.

25. 03. 2010. Županijska smotra projekata

Na Županijskoj smotri projekata iz Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo koja je održana 25. ožujka 2010. u prostorima OŠ Tuhelj, projekt naše škole pod nazivom I mi smo posebni predstavile su učenice Jana Borovčak, Petra Grabušić, Ivana Vrban i Marija Sambolić. Projekt je svojom kvalitetom zadovoljio stručni ocjenjivački sud, pa ćemo ga prezentirati i na Državnoj smotri koja će se održati 13. svibnja u Zagrebu. Cilj projekta je podupiranje volonterske inicijative učenika u provedbi humanije integracije djece s invaliditetom u redovni sustav odgoja i obrazovanja kroz nabavku pokretnog dizala za našeg učenika Marija Leskovara.

25. 03. 2010. Sajam poslova 2010.

 

U organizaciji HZZZ- e Područne službe Krapina 25. ožujka 2010. g. u Sportskoj dvorani Srednje škole Krapina, pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine organiziran je treći Sajam poslova u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Na svečanom otvorenju Sajma poslova uz pročelnicu HZZ PS Krapina Mirjanu Jurman, te gradonačelnika Krapine Josipa Horvata, skupu se obratio i Sajam otvorio zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek.

Otvorenje Sajma poslova modnom revijom uveličali su kao i prošle godine učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, muzičkom točkom učenici Harmonikaškog sastava Osnovne muzičke škole Krapina, a veliko zanimanje pobudila je prezentacija borilačkih vještina Interventne jedinice policije PU Krapinsko-zagorske.

Na Sajmu poslova naša škola predstavila je svoje programe i zanimanja - likovna umjetnost i dizajn, web dizajn, medijski tehničar, grafičar pripreme, dorade i tiska te obrazovne programe za odrasle. Na Sajmu poslova svi posjetitelji su mogli dobiti informacije o uslugama HZZ, informacije o mogućnostima obrazovanja, koristiti računalni program profesionalnog usmjeravanja MOJ IZBOR, napisati životopis i zamolbu i predati ih prisutnim poslodavcima, saznati potrebe poslodavaca, te dobiti informacije o kretanjima na tržištu rada.

Cilj Sajma bio je omogućiti izravan kontakt poslodavaca i onih koji traže posao, bolja usklađenost i povezanost ponude i potražnje na lokalnom i regionalnom tržištu rada, te jačati partnerstvo, a što je nužnost u ovim gospodarskim prilikama.

10.-12. 03. 2010. 11. državno natjecanje-izložba

 

Od 10. do 12. ožujka održano je 11. državno natjecanje-izložba učenika srednjih škola koji se obrazuju u području likovnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna. Svim učenicima koji su se natjecali čestitamo na njihovom trudu, a onima najboljima u kategorijama B1, B2 i B3 na osvojenim priznanjima. Naravno, čestitke i svim mentorima koji su dali svoj doprinos u radu s učenicima. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da pogledaju izložbu koja je otvorena u četvrtak, 11. ožujka u izložbenom prostoru ZIVT-a u Zaboku (ulaz kroz kafić City caffe) i ostaje otvorena do 19. ožujka 2010. godine radnim danom od 13 do 19 sati.

Novinski članci: Zagorski list, 05.03.2010. | Večernji list, 13.03.2010. | Zagorski list, 18.03.2010. | Školske novine, 23.03.2010.

02. 03. 2010. Županijsko natjecanje iz engleskog jezika za srednje škole KZŽ

U Srednjoj školi Krapina u Krapini 02. ožujka 2010. godine održano je Županijsko natjecanje iz engleskog jezika. Našu školu predstavljali su učenici 2.d razreda Ivana Hanžek i Dino Tuđa i ostvarili su lijep rezultat. Ivana je prva u kategoriji drugih razreda strukovnih škola, dok je Dino zauzeo četvrto mjesto u istoj kategoriji. Nažalost, nisu se kvalificirali na državno natjecanje, ali mi im svejedno čestitamo.

01. 03. 2010. Županijsko natjecanje iz povijesti za srednje škole KZŽ

U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok 01. ožujka 2010. godine održano je Županijsko natjecanje iz povijesti za srednje škole Krapinsko - zagorske županije. Prisustvovalo je 23 učenika(ica) iz Srednje škola Oroslavje, Srednje škola Pregrada, Srednje škola Krapina, Srednje škola Zlatar i Gimnazije A. G. Matoš u Zaboku.

Učenici koji su osvojili prva mjesta u svim skupinama (razredima) dobili su pravo sudjelovanja na Državnom natjecanju, a to su: 1. skupina: Lucija Iveković (Gimnazija A. G. Matoša u Zaboku, mentorica Božica Petrač), 2. skupina: Domagoj Čičko (Srednja škola Oroslavje, mentorica Renata Čandrlić), 3. skupina: Jelena Marković (Srednja škola Zlatar, mentorica Snježana Švaljek), 4. skupina: Lidija Kelemen (Gimnazija A. G. Matoša u Zaboka, mentorica Božica Petrač). Za prezentaciju samostalnog istraživačkog rada pod imenom Nedosanjani san jedne učiteljice prvo mjesto dobili su učenici iz Srednje škole Pregrada Klemen Govedić, Mirta Kuštan i Kristina Petrak (mentorica Marija Kantoci).

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta dobili su pohvalnice i priznanja, a ostali sudionici pohvalnice. Oni koji su osvojili prva mjesta uz to su bili nagrađeni prikladnim knjigama. Sve mentorice učenika dobile su zahvalnice.

Karmela Kristić Šimek, predsjednica Županijskog povjerenstva za natjecanje
25. 02. 2010. ŠUDIGOZ na HRT-u, u Povijesnom muzeju i Zoološkom vrtu

 

Učenici 2. razreda medijskih tehničara bili su na stručnoj ekskurziji u Zagrebu pod vodstvom prof. Maje Maslov i prof. Karmele Kristić Šimek. Posjetili su HRT, te u Povijesnom muzeju izložbu Ban Josip Jelačić. Cilj ekskurzije bio je upoznavanje suvremenih medijskih tehnologija i njihova primjena u praksi te razvijanje kulturnog i domoljubnog ponosa na slavne trenutke hrvatske povijesti. Na HRT-u učenici su upoznali organizaciju rada, proizvodnju informativnog i zabavnog programa, izradu virtualne scenografije, način rada i organizaciju WEB scenografije, snimanje radijskih emisija i proizvodnju glazbenog programa.

U Povijesnom muzeju na Gornjem gradu učenici su razgledali izložbu Ban Josip Jelačić uz stručno vodstvo i kroz radionicu, odnosno upoznali su život i rad poznatoga bana te mogli pitati sve što ih je zanimalo (čuli su o njegovoj obitelji, o ponosu kojeg je osjećao u obrani hrvatskih interesa pred mađarizacijom te da je volio u slobodno vrijeme kartati i igrati šah i da je jako bio privržen svojem konju Emiru za kojeg je dao izraditi posebno sedlo i još mnogo toga).

Nakon stručnog dijela programa učenici su razgledali i upoznali bogatstvo Zoološkog vrta u Zagrebu.

Prof: Karmela Kristić Šimek, Maja Maslov

21. 02. 2010. ŠUDIGOZ na državnom natjecanju

 

Za 11. državno natjecanje-izložbu učenika srednjih škola koji se obrazuju u području likovnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna državno je povjerenstvo odabralo radove koji će prezentirati Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok:
CRTANJE I SLIKANJE (B3)
Ana Grđan, 4. raz. (odjel grafičkog dizajna), mentor: prof. Carmen Bačura Potočić
NATJECANJE - IZLOŽBA "Kaleidoskop" (B1)
Grafički dizajn
Nikolina Lončar, 2. raz.,(3. mjesto u generaciji 2. razreda), mentor: prof. Carmen Bačura Potočić
Marija Plečko, 4. raz., mentor: prof. Carmen Bačura Potočić
Dizajn odjeće
Paola Grgurić, 3. raz., mentor: prof. Štefica Zajec-Stanić
Industrijski dizajn
Ines Špiljak, 4. raz., mentor: prof. Nikola Sinković
MULTIMEDIJA (B2)
Matija Sviben, 4. raz., mentor: prof. Mirjana Smolić

 

<< klikni na slike za povećanje

29. 01. 2010. Školsko natjecanje učenika koji se obrazuju u području grafičke tehnologije i audiovizualne tehnologije

Školsko natjecanje - izrada omota za CD i prateće knjižice, edukativnog plakata i interaktivnog multimedijskog projekta na temu Hrvatska tradicijska glazba provedeno je na trećim i četvrtim razredima grafičkih tehničara, grafičara i medijskih tehničara, a sudjelovalo je 16 učenika.

Školsko izborno povjerenstvo odabralo je radove koji će prezentirati školu na državnom natjecanju:
GRAFIČKA TEHNOLOGIJA
Kristijan Korman , 3. raz. i Adriano Berger , 3.raz. (odjel grafičara), mentor: prof. Tamara Očić-Balija
GRAFIČKI DIZAJN
Florijan Habjanec , 4. raz., mentor: prof. Antonija Čačić
MULTIMEDIJA
Luka Smuk , 4. raz., i Luka Vrančić , 4. raz. mentor: prof. Davorka Frgec-Vrančić

26. 01. 2010. Školsko natjecanje učenika koji se obrazuju u području likovnih umjetnosti i dizajna
 

Školsko natjecanje - izložba na zadanu temu Kaleidoskop provedeno je na tri postojeća odjela umjetničkog programa: dizajn odjeće, grafički dizajn i industrijski dizajn. Natjecanjem su obuhvaćeni učenici II., III. i IV. razreda navedenih odjela, a sudjelovalo je 34 učenika. Na školskom natjecanju u crtanju na zadanu temu portret sudjelovalo je 12 učenika.

Školsko povjerenstvo odabralo je radove koji će prezentirati školu na državnom natjecanju:
CRTANJE I SLIKANJE
Ana Grđan, 4. raz. (odjel grafičkog dizajna), mentor: prof. Carmen Bačura Potočić
NATJECANJE - IZLOŽBA "Kaleidoskop"
Grafički dizajn
Nikolina Lončar, 2. raz., mentor: prof. Carmen Bačura Potočić
Marija Plečko, 4. raz., mentor: prof. Carmen Bačura Potočić
Dizajn odjeće
Ines Horvat, 3. raz., mentor: prof. Štefica Zajec-Stanić
Paola Grgurić, 3. raz., mentor: prof. Štefica Zajec-Stanić
Industrijski dizajn
Ines Špiljak, 4. raz., mentor: prof. Nikola Sinković
Ivan Šaban, 4. raz., mentor: prof. Mirjana Smolić
MULTIMEDIJA
Matija Sviben, 4. raz., mentor: prof. Mirjana Smolić

 

<< klikni na slike za povećanje

23. 01. 2010. Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja, Zagreb - München
 

U subotu, 23. siječnja 2010. godine, učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok posjetili su dvije izvrsne izložbe koje se ovih dana održavaju u Zagrebu. Prva je bila Od Klovića i Rembrandta do Warhola i Picelja u Muzeju za umjetnost i obrt gdje su izložena djela iz Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nastala u vremenskom rasponu od 16. do 20. stoljeća.

Druga se izložba održavala pod nazivom "Zagreb - München" - Hrvatsko slikarstvo i Akademija likovnih umjetnosti u Münchenu koja pokazuje presjek hrvatskog slikarstva na prijelazu 19. u 20. stoljeće s temeljnim naglaskom na poveznice s münchenskom slikarskom školom. U Umjetničkom paviljonu izložena su devedeset i tri rada hrvatskih slikara upisanih na Akademiju likovnih umjetnosti u Münchenu od 1870.-1920. godine, te njihovih münchenskih profesora.

23. 12. 2009. Posljednji dan nastave u polugodištu...
 

Povodom predstojećih blagdana posljednjeg dana nastave u ovoj školskoj godini učenici naše škole upriličili su malu prigodnu priredbu pod vodstvom prof. Andreje Vidović. Tom prigodom ukrasili su hodnike svjetiljkama koje su izradili na predmetu Materijali i procesi oblikovanja (odjel industrijskog dizajna).

21. 12. 2009. Moje europske kvalifikacije
 

Moje europske kvalifikacije naziv je projekta kojeg je na temelju natječaja Ministarstvo vanjskih poslova i EI odobrilo glavnom nositelju, udruzi HUKON i partnerima Zagorskoj razvojnoj agenciji te Krapinsko-zagorskoj županiji. U projekt su uključene grupe učenika završnih razreda zagorskih srednjih škola, pa tako i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Pod mentorstvom prof. Sanje Ormuž učenik 4.gt razreda Jurica Jeršek osvojio je nagradu za najbolji esej.

Završna svečanost projekta održala se u ponedjeljak, 21. prosinca u zabočkoj gimnaziji. Učenike i ostale sudionike pozdravili su i uručili im nagrade župan Siniša Hajdaš Dončić, voditelj HUKON-a Momo Kuzmanović, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, ravnateljica gimnazije Bibijana Šlogar, te direktorica ZARE Ines Gašparlin.

18. 12. 2009. Humanitarni koncert u Regeneratoru

 

 

Humanitarni koncert u organizaciji učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok čiji je prihod namijenjen izgradnji dizala za učenika Marija Leskovara kako bi mu se olakšalo kretanje školom održan je 18. prosinca u Regeneratoru u Zaboku. Učenici su sami smislili i provode u djelo projekt pod nazivom "I mi smo posebni" koji je prepoznala i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva nedavno ga izabravši među pet najinovativnijih modela razvoja volonterstva, a ovaj je koncert jedan njegov dio.

12. 12. 2009. Nagrada Mariji Plečko

 

Učenica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok Marija Plečko pod mentorstvom prof. Anuške Alfirević osvojila je nagradu za svoj likovni rad na temu Ljudska prava - prošlost, sadašnjost, budućnost. Natječaj je organizirao vladin Ured za ljudska prava, a dodjela nagrada održana je 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Detaljnije o natječaju: http://www.ljudskaprava-vladarh.hr/

04. 12. 2009. Mala božićna radionica
 

Povodom blagdana sv. Nikole u prostorima Škole organizirana je tradicionalna radionica za djecu djelatnika ali i drugih zainteresiranih građana. Mali kreativci su u veselom šarenom okruženju jedne od učionica izrađivali božićne čestitke kombiniranom tehnikom, a prema uputama voditeljica radionice prof. Antonije Čačić i Marijane Stanić.

photo Ana Hranić i Tomislav Sinković

03. 12. 2009. Božićni ugođaj u školi
 

Učenici škole pod vodstvom prof. Marijane Stanić uredili su središnji prostor škole neobičnim i originalnim postavom - svoje želje ispisali su na velike transparetne najlonske folije i potom ih instalirali okruživši "bazen" u glavnom holu.

30. 11. 2009. Do you speak European?

U Srednjoj školi u Krapini 30. studenoga 2009. održalo se natjecanje Do you speak European? u organizaciji Ureda za europske integracije. Članovi tima koji su predstavljali našu školu bili su Carlo Bortulić, 2. mt, Kristina Mak, 3. mt, Ilija Kranjčec, 3. mt i Dunja Turk, 4. dg, a sve pod mentorstvom prof. Nikoline Šantor.
Svojom power point prezentacijom, kojom su pokazali da je umjetnost ono što doista povezuje Europu te da je Hrvatska (a time i naša škola) dio te Europe od davnina, tim je osvojio 3. mjesto, prikladne poklone i poziv na natjecanje dogodine.
Njihova mentorica skromno tvrdi da je oduševljena njihovim javnim nastupom i spremnošću na obaveznu debatu koja ni u jednom trenutku nije prešla granicu dobrog ukusa, što nije bio slučaj s pojedinim sudionicima.

ČESTITKE TIMU!

27. 11. 2009. Balade Petrice Kerempuha uz Dan škole
photo Ana Hranić  

Povodom Dana škole 27. studenoga organizirano je gostovanje dramskog umjetnika Željka Šestića koji je nastupio pred prepunom kinodoranom u Zaboku. Izveo je svoj autorski projekt, Krležine Balade Petrice Kerempuha koje je uglazbio i otpjevao. Publika je izvrsno reagirala i komunicirala s dobro raspoloženim glumcem. Nakon nastupa učenice 3. mt - Kristina, Nikolina, Magda i Ana - intervjuirale su umjetnika, a cijeli nastup zabilježen je videokamerom i fotoaparatom. Intervju ćete imati prilike pročitati u školskom listu.

26. 11. 2009. Terenska nastava na ALU - izrada litografije

 

Učenici 3. dg razreda posjetili su 26. studenoga u okviru predmeta Grafičke tehnike Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje su na grafičkom odsjeku sudjelovali u procesu izrade litografije. Na nastavi su teoretski upoznali litografiju te izrađivali skice. Na demokratskim izborima u razredu izabrana je skica Filipa Petanjeka koju su potom na ALU izradili u grafičkoj tehnici litografije što možete vidjeti na fotografijama.

17. 11. 2009. Škola - prijatelj zajednice

Članak iz Vecernjeg lista
Večernji list, 20. 11. 2009. :: Zabočki list, 12. 2009. :: Stranice Vlade RH :: Civilno društvo br.23, zima 2009. :: Zagorski list, 3. 12. 2010.

 

Na natječaju koji je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva raspisala povodom izbora najinovativnijih modela motiviranja i angažiranja učenika i učenica za volonterski rad u školi i/ili zajednici Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok osvojila je nagradu Škola - prijatelj zajednice. Prijedlog naše škole pod nazivom I mi smo posebni izabran je među pet najinovativnijih modela razvoja volonterstva. Nagrada je dodijeljena 17. studenoga 2009. godine u Muzeju Mimara u Zagrebu, a na njoj je posebna gošća bila dr. Carolyn J. Lukensmeyer, savjetnica američkog predsjednika Baracka Obame.

06. 11. 2009. la Biennale di Venezia

 

Četrdesetak učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok u pratnji prof. Marijane Stanić, Antonije Čačić, Željka Nemeca i Nikole Sinkovića posjetilo je 53. venecijanski bijenale. Kao i na posljednjem posjetu Veneciji dočekala nas je kiša, koja nam ipak nije uspjela pokvariti lijep dojam koji je ovaj grad na nas ostavio tim više što ovaj put nije bilo "visoke vode". Nakon kratkog upoznavanja s najvažnijim znamenitostima na i oko Trga sv. Marka pogledali smo bienale u Arsenalu i Giardiniju, a ostatak vremena proveli u šetnji ulicama i trgovima Venecije (kiša je prestala), kupnji venecijanskih maski i drugih suvenira.

Zahvaljujemo se našem vodiču Marku i vozaču Ivanu iz agencije "Petros" jer su i oni zaslužni što je ovo putovanje proteklo u najboljem redu.

29. 10. 2009. Blagoslov kruha

photo Ana Hranić

 

U sklopu karitativno - humanitarne djelatnosti škole održano je razmišljanje o kruhu uz blagoslov i druženje u organizaciji prof. Nade Jakopec. Učenici su u kontekstu vjeronaučnih programa promišljali o temema Kruh naš svagdašnji, Kruh, prijateljstvo, solidarnost, ljubav i bogoslužje, Kruh i moralnost i Kruh kao znak i dar Božji. Kruh je blagoslovio i podijelio prisutnima vlč. Marijan Culjak, župnik župe sv. Jelene Križarice u Zaboku.

23. 10. 2009. Uređenje škole - instalacija Hrvatsko Zagorje

 

Učenici industrijskog dizajna izradili su prema zamisli prof. Mirjane Drempetić Smolić ovu instalaciju koja ukrašava stubište Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

19. 10. - 24. 10. 2009. Dani K. Š. Gjalskog

 

Ljubo Babić, umjetničkim imenom Kasaver Šandor Gjalski, rođen je u Gredicama 26. 10.1 854. gdje je i umro 6. 2. 1935. godine. Obilježavajući 125. godišnjicu rođenja Gjalskoga 1979. ustanovljena je književna nagrada našemu sugrađaninu u čast. U tjednu njegova rođenja u Zaboku se organizira niz kulturnih događanja, od izložbi, kreativnih radionica (likovnih i literarnih), kazališnih predstava, književnih večeri, predstavljanja zbornika učeničkih radova PoZiCa, dodjela nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola za najuspješnije literarne radove te dodjela nagrade Ksaver Šandor Gjalski za najbolje prozno djelo u protekloj godini u Republici Hrvatskoj.

Učenici i profesori naše škole aktivno su sudjelovali i ove jubilarne, tridesete godine u Danima. Anđelka Anušić, Jasna Gregorić, Amalija Bogojević, Jana Borovčak, Nikolina Cinčić, Maja Bokun, Dorian Vrgoč, Dunja Turk, Diana Frankol i Matija Sviben volontirali su u dvorani Elektre kako bi izložbu fotografija Dragutina Škreblina mogli vidjeti svi zainteresirani građani.

Na radionici kreativnog pisanja sudjelovala je Jana Borovčak.

Na radionici umjetničke grafike sudjelovali su Matija Sviben, Ema Uvodić, Dora Srebačić, Zrinka Deriš, Ivana Hanžek, Valerija Bunčić, Andrea Hanžek, Miriam Younis i Ivan Šaban. Profesorica Carmen Bačura-Potočić, voditeljica radionice, predstavila je grafike naših učenika 21. 10. 2009. u Gradskoj knjižnici Zabok uz prigodnu izložbu portreta K. Š. Gjalskog.

Predstavljanje 13. broja PoZiCe održano je u Dvorcu Gjalski.
Program je vodila Valerija Bunčić, nastup manekena vodila je prof. Štefica Zajec Stanić, a modele su nosile Ana Grđan, Andrea Hanžek, Miriam Younis i Ivan Šaban. Glazbeni dio programa pripremila je prof. Andreja Vidović, a nastupili su Gabrijela Lončar i Ivan Šaban.

Cjelokupni program osmislila je prof. Sonja Keča koja je članica Upravnog odbora Manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog i članica prosudbenog povjerenstva za dodjelu republičke književne nagrade. Ovogodišnji je dobitnik književnik Ratko Cvetnić za roman Polusan.

26. 09. - 21. 10. 2009. Dani K. Š. Gjalskog - radionica umjetničke grafike

 

U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok u sklopu Dana K. Š. Gjalskog održana je Radionica umjetničke grafike - ilustracija u tehnici suhe igle (tema je bila lik i djelo K. Š. Gjalskog) na kojoj su sudionici, učenici naše škole -  bivši i sadašnji te gošća iz Gimanzije u Oroslavju, pod vodstvom prof. Carmen Bačura Potočić izrađivali grafičke listove u tehnici suhe igle. Prezentacija i izložba radova s radionice održala se u srijedu 21. 10. u Gradskoj knjižnici u Zaboku. Pozivamo sve da se upute u knjižnicu te da pogledaju radove. Radionica je okupila 12 entuzijasta svih dizajnerskih odjela i razreda, a kako nam je bilo možete vidjeti na fotografijama. 

photo Luka Smuk

16. 10. 2009. Dani kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje

 

Na ovogodišnjoj Županijskoj smotri Dani kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje koja je održana u Loboru naša je školska zadruga pod vodstvom prof. Josipe Kos i prof. Mirjane Drempetić Smolić kvalitetnom prezentacijom izborila pravo predstavljati Krapinsko-zagorsku županiju na Državnoj smotri iduće godine. Materijali predstavljeni u Loboru izloženi su i u našoj školi povodom mjeseca listopada u kojem se slave manifestacije zahvale za plodove zemlje i kruh nas svagdašnji, a tijekom mjeseca svaka škola određuje način proslave i blagoslova. Mi smo proslavili te dane prikupljanjem plodova i pečenjem kruha u suradnji sa zabočkom pekarom Mufo gdje su naše učenice 3.di razreda Ivana Vrban, Ida Peček, Petra Grabušić, Darija Mihovilić i Lea Goluban osmislile unikatni "umjetnički" kruh u živim bojama i oblicima. Stručno su ih uputili u tajne pekarskog umijeća supružnici Borovčak.

Članak iz Večernjeg lista

23. 09. 2009. Dan europske baštine

 

Povodom Dana europske baštine učenici su pod vodstvom prof. Marijane Stanić uredili prostore škole razglednicama s motivima europskih gradova i regija. Kako su razglednice bile doista nekome poslane, moglo se vidjeti ne samo motive nego i zanimljive pozdrave onih koji su ih pisali.

07. 09. 2009. Počela je nova školska godina

Svim učenicima i nastavnicima želimo uspješnu 2009./2010. školsku godinu. Na stranicama škole i dalje ćete biti obavještavani o svim važnim događanjima i aktivnostima vezanim za nastavni i izvannastavni proces. Za sada će na početnoj stranici ostati vijesti i fotogalerije nastale tijekom prošle školske godine, a nakon toga ih potražite u našoj web arhivi!

.....................

26. 06. 2009. Podjela svjedodžbi maturantima | 17. 06. 2009. Prva nagrada Tomislavu Jugecu | 04. 06. 2009. Posjet HRT-u i Modernoj galeriji | 03. 06. 2009. Izložba učeničkih radova | 09. 05. 2009. Otvorena vrata škole | 05. 05. 2009. Natječaj "Zima u mom zavičaju" | 24. - 26. 04. 2009. Dani odjeće 2009. u Zadru - naše učenice vrlo uspješne | 25. 04. 2009. Kristina Horvat najbolja na SFerinom natječaju | 26. 03. 2009. Državno natjecanje učenika iz obrazovnog područja grafičke i audiovizualne tehnologije u Zadru | 26. 03. 2009. Izložba Lea Novosela - Koncept vremena | 24. 03. 2009. Sajam poslova u Krapini | 27. 02. 2009. Posjet Grafičkom zavodu Hrvatske i Vjesniku | 24. 02. 2009. Maškare kaj moreju maškare | 21. 02. 2009. Izložba maski u Galeriji grada Krapine | 12. 02. 2009. Državno natjecanje učenika koji se obrazuju u području likovnih umjetnosti - rezultati naše škole | 29. 01. 2009. Školsko natjecanje učenika iz obrazovnog područja grafičke i audiovizualne tehnologije | 29. 01. 2009. Školsko natjecanje učenika koji se obrazuju u području tekstila i kože | 27. 01. 2009. Školsko/županijsko natjecanje učenika koji se obrazuju u području likovnih umjetnosti | 14. 01. 2009. Tiha pobuna, Rembrandtove grafike, Josip Račić | 10. 12 . 2008. Imati prava znači imati obaveze | 08. 12. 2008. Mala božićna radionica | 28. 11. 2008. Stilske vježbe | 20. 10. - 25. 10. 2008. Dani Ksavera Šandora Gjalskog | 17. 10 . 2008. Županijska smotra Dani kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje | 15. 10. 2008. Ambienta, Izložba hrvatskog dizajna 0708 | 3. 10. 2008. Veliki Tabor - Afirmativno korištenje... | 16.-19. 09. 2008."Eko-etno" na Zagrebačkom velesajmu

.....................

odvedi me na vrh