Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok
Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok T 049 221 620 F 049 221 147
Ravnatelj T 049 221 174 Tajništvo T 049 221 205
E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr www.ss-sudigo-zabok.skole.hr

Novosti - početna stranica > Arhiva > Rujan 2011. - kolovoz 2012.
Datum zadnje promjene: 20. rujna 2012. / Preporučeni preglednici: Chrome, Safari, Firefox

Izdvojeno:

upisi u prvi razrednastavni progeamisrednja glazbena škola pri ŠUDIGOZmatura - završnipregled natjecanjaživotopisi djelatnikačitateljski klubtabula nova br. 2tabula nova na netu

aces član

državno natjecanje 2010

Zahvaljujemo svim suradnicima, donatorima i sponzorima koji su na bilo koji način pomogli, poboljšali ili uljepšali život i rad u našoj školi:

HEP d.d., Zabok

Radio Kaj, Studio Krapina, Frana Galovića bb, PP36

Metronet d.o.o., Zagreb

Metro M.K. d.o.o., Zagreb

Vodoprivreda Zagorje d.o.o., Matije Gupca 64, 10295 Kupljenovo

Žir namještaj d.o.o., Matije Gupca 113 b, 49210 Zabok

Birotehnik d.o.o., Milana Prpića 119, 49243 Oroslavje

Cvjećarsko-trgovačka radnja "Trag prirode", Martinečka 1, 49250 Zlatar

Digital foto art, Matije Gupca 74, 49210 Zabok

Trgocentar d.o.o., Radničko naselje bb, 49210 Zabok

Croatia osiguranje d.d., Filijala Zabok, Matije Gupca 13

Akademija likovnih umjetnosti Zagreb, Ilica 85, 10000 Zagreb

Samoborska banka d.d. Samobor, Podružnica Krapina, Trg Ljudevita Gaja 6/7, 49000 Krapina, (pred. uprave Kantolić Marija)

 

23.07.2012. Osposobljavanje nezaposlenih osoba za zanimanje šivač/šivačica

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Krapina, u okviru provođenja Mjera aktivne politike zapošljavanja koje se odnose na financiranje obrazovanja nezaposlenih osoba, organizirao je osposobljavanje za poslove šivač/šivačica. U ovaj program osposobljavanja uključeno je 10 polaznica, a provodila ga je Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Svi programi obrazovanja u koje se uključuju nezaposlene osobe usmjereni su na povećanje zapošljivosti i radne mobilnosti kroz unaprjeđenje njihovih kompetencija i povećanje konkurentnosti.

Podjela uvjerenja o osposobljavanju  za polaznice koje su sve uspješno završile program osposobljavanja  za zanimanje šivač/šivačica održana je 20. srpnja 2012. u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Uz kvalitetno obrazovanje i usavršavanje praktičnih vještina, polaznice programa istaknule su i komponentu osobnog  osnaživanja i samopouzdanja, kao važan pozitivan efekt ovakvog programa. To potvrđuju i riječi jedne od polaznica:

- Za osobe dugotrajno nezaposlene prekid svakog vida izolacije te omogućavanje socijalizacije cjeloživotnim obrazovanjem puno pomaže u samopouzdanju, a tada je i do jučer nemoguće itekako moguće.

20.-27.06.2012. Čari Sredozemlja

Ovisno o kutu gledanja, maturalac u Španjolskoj je:
a) san svakog srednjoškolca željnog razuzdane zabave i noćna mora profesora koji ih prate na putovanju,
b) prekrasno putovanje učenika koji mogu naći dobru mjeru između zabave i želje da vide i nauče nešto novo o zemljama koje posjećuju s profesorima koji u njih mogu imati puno povjerenje i da tjedan dana ispadne sasvim ugodno druženje.
Dakle, postoje ove dvije mogućnosti, a učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok izabrali su drugu (pod slovom b za one koji ne prate ;D).

Na put smo krenuli u sumrak 20. lipnja kao prvi putnici s novog zabočkog kolodvora. U pratnji nam je bila Maja, stručni vodič iz agencije Blagec tours. Nakon cijelonoćnog putovanja kroz Sloveniju i Italiju u ranim smo jutarnjim satima stigli u Veronu, sablasno praznih ulica koje su bile potpuna suprotnost onom stanju stvari od prošle godine kada smo posjetili taj grad na putu u Gardaland - tada je Verona vrvjela životom. Naravno, stigli smo rano i svi su još spavali, tek se nakon nekoliko minuta pojavio pokoji čistač ili šetač.

Nakon kraćeg zadržavanja nastavili smo put Genove gdje smo se ukrcali na brod za Barcelonu. S debelim zakašnjenjem zbog utovara, uglavnom stanovnika Magreba, brod je cijelu noć plovio do našeg odredišta. Tu su učenici stekli nova poznanstva s onima iz drugih hrvatskih škola (kasnije se pokazalo da smo s nekima smješteni u istom hotelu). Tijekom večeri organizirana je za njih zabava u brodskom disku, a druženje je potrajalo do jutra. Zato je bilo nešto teže probuditi se kad smo stigli u barcelonsku luku.

Uslijedilo je prvo upoznavanje grada - šetnja La Ramblom i vožnja dijelovima grada u kojima je arhitektura Antonija Gaudija ostavila velikoga traga, sve do parka Guell i crkve Sagrada Familia. Poslijepodne smo stigli u hotel Park Florida u Lloret de Maru i smjestili se u svoje sobe. Ovo je ugodan hotel s bazenom i salonom s društvenim igrama smješten nekoliko minuta od plaže. Usprkos malo spavanja tijekom dosadašnjeg tijeka putovanja, navečer se odlazi u disko.

Četvrtoga dana predvidjeli smo jutarnje kupanje u Sredozemnom moru, da nam malo razbistri misli i vrati cirkulaciju u umorna tijela, a poslijepodne ponovno smo u Barceloni. Dio učenika odlučio se za posjet stadionu Camp Nou, ostali za posjet znamenitom akvariju, zoološkom vrtu ili galeriji s Picassovim djelima. Nakon okupljanja kod spomenika Columbu, odlazimo pogledati šou vode, svjetla i glazbe - Čarobne fontane u podnožju Montjuica. Kasno navečer, naravno, ima još dosta snage za disko.

Idućega dana ujutro ponovno kupanje u moru, a poslijepodne idemo u Marineland. Odlično smo se zabavili na vodenim toboganima i posebno u atraktivnim predstavama ptica, kalifornijskih tuljana i dupina. Navečer je još uvijek itekako dosta snage za disko.

Posljednjega dana boravka u Lloretu odlučili smo se za kupanje i relaksaciju na plaži. Ujutro je voda čista i ugodna, a kasno poslijepodne ima puno zanimljivih ljudi. Obavili smo i zajedničko fotografiranje - pridružio nam se i neki deda koji se nije dao smesti kad smo ga okružili. Posljednja je i disko večer, pomalo na izmaku snaga ali dovoljno za malo plesa.

Nakon doručka sedmoga dana putovanja sjedamo u autobus i krećemo prema Figueresu, rodnom mjestu Salvadora Dalija, posjećujemo njegov muzej impresionirani umjetnikovom neobuzdanom maštom i prepoznajući djela o kojima smo učili u školi. Slijedi vožnja prema Azurnoj obali, a uz cestu se redaju brojni mediteranski motivi i poneki prepoznat iz umjetnosti poput planine Sainte-Victoire pokraj Aix-en-Provencea. Predvečer stižemo u Cannes, šećemo tim prekrasnim mondenim gradom, pijemo kavu u Carltonu. Kako su profesori zakasnili u predviđeno vrijeme stići do autobusa, uslijedila je "kazna" - pjevačka točka za učenike (nadam se da nismo jako razočarali ;D). Nakon toga večeramo u McDonaldsu u Nici koju također razgledamo, a onda negdje oko ponoći stižemo u Monte Carlo. Svi smo naprosto oduševljeni ovim gradom koji odiše raskoši i bogatstvom. Fotografiramo se na stazi, pred prinčevom palačom, pored atraktivnih automobila.

Potom smo ponovno na cesti, svi su brzo pozaspali, a ujutro se probudili pored jezera di Garda. Ostavljamo učenike da odspavaju još koji sat, a mi nastavnici odlazimo na pravu talijansku kavu. Pridružuju nam se i lokalni vrapci koji su u početku bili čak i simpatični. Poslijepodne krećemo prema Padovi gdje se također zadržavamo kraće vrijeme, a onda preko Slovenije kući stižemo zajedno sa zalaskom sunca dana 27. lipnja 2012. godine.

12.06.2012. Mogu promijeniti svijet

mogu promijeniti svijet

Naša učenica Kristina Horvat (4.dg, mentor prof. Anuška Alfirević) postigla je još jedan u nizu njenih ovogodišnjih uspjeha. Njen rad na temu Mogu promijeniti svijet odabran je kao najbolji u kategoriji likovnih radova za srednje škole KZŽ na natječaju u sklopu preventivnog programa koji organizira Centar za prevenciju ovisnosti.
Finale natječaja održat će se dana 12. lipnja 2012. u dvorani Srednje škole Krapina, a nakon toga izložba odabranih radova trajat će desetak dana.

08.06.2012. IDIVA Varaždin

Ove godine na izložbi inventivnog i kreativnog stvaralaštva učenika maturanata u području dizajna IDIVA 2012 u Varaždinu Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok predstavljat će rad - proizvod Andreje Bednjanec. Andreja je pod mentorstvom prof. Carmen Bačura Potočić izradila marame s primijenjenom grafikom za tekstil i odjeću.

05.06.2012. Svečano otvorenje dizala

Z-press 13.06.2012. - članak / Zagorski list 12.06.2012. - članak1, članak2

Dana 5. lipnja 2012. u Školi za umjetnost, dizajn, grafku i odjeću Zabok obilježena su dva, za našu školu, a i za cijelu lokalnu zajednicu, izuzetno važna događaja. 

Prvi je završetak edukacije osoba s invaliditetom te podjela potvrda o završenom usavršavanju za specijalist/ica web dizajna koji se provodio u okviru IPA IV projekta Unlimited kojem je nositelj Krapinsko-zagorska županija, a partneri Zagorska razvojna agencija i HZZ Područna služba Krapina. Ovo je jedno od zadnjih u nizu edukacija koje su omogućile osposobljavanje ili usavršavanje osoba s invaliditetom, a u suradnji sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok polaznici su razvijali nove vještine, stjecali nova znanja i kompetencije za izradu web stranica. Edukativnu grupu pohađalo je 6 polaznika, a uspješno završilo edukaciju 5 kandidata. Tijekom cjelokupnog obrazovanja osigurana je stručna pomoć prof. defektologa Antuna Zupanca te prevoditeljice za znakovni jezik koja je bila nužna i profesorima i kandidatima. Također je za jednu kandidatkinju donirana i ergonomski prilagođena stolica koja je olakšala dugotrajnije sjedenje za prijenosnim računalima kupljenim iz sredstava Projekta. Važno je napomenuti da su profesori i mentori tijekom cjelokupne edukacije bili on line dostupni te se jedan dio nastave odvijao i na daljinu.

Druga važna aktivnost odnosi se na svečano puštanje u rad dizala namijenjenog osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Županica Sonja Borovčak, učenici Mario Leskovar i Zvonimir Ivanić simboličnim su činom rezanja vrpce pustili dizalo u uporabu. Ovom smo investicijom u vrijednosti gotovo 316.000 kuna postali jedina strukovna škola u KZŽ koja ima rješene arhitektonske prepreke i time će u budućnosti mnogim učenicima dati priliku upisati prihvatljivo i željeno zanimanje kao što je web dizajn, grafički dizajn, grafičar pripreme - zanimanja koja su profesionalno prihvatljiva za djecu s teškoćama u kretanju, jer se učenje i poučavanje u tim sektorima može jednim dijelom ostvariti učenjem i poučavanjem na daljinu, on line, video konferencijama i sl.

Izuzetno smo ponosni na činjenicu da nam je pružena potpora čelnika i djelatnika KZŽ, kako stručna tako i financijska. Događaju je nazočila o.d. župana Sonja Borovčak, gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek, pročelnica HZZZ Mirjana Jurman, predsjednik OK KZŽ Davor Pleško, voditeljica projekta Nataša Hlaban i ostali uzvanici.

Projekt je najvećim dijelom financirala KZŽ, zatim Ljekarne KZŽ, HOK KZŽ, Udruženje obrtnika KZŽ, Lidl d.o.o., Grading d.o.o, Nacionalna zaklada za civilno društvo, Hrvatska eletroprivreda, NCL Club Varaždin, Školska zadruga i Vijeće učenika ŠUDIGO. Zahvalni smo svim našim donatorima i svima onima koji su na bilo koji način savjetodavno, stručno ili materijalno pomogli da se projekt ugradnje dizala u našoj školi i ostvari.
Ovaj događaj izuzetno je značajan za sve nas kako bi se još jednom podsjetili da za osobe s invaliditetom nesmije biti ograničenja ni u obrazovanju ni u zapošljavanju.

22.05.2012. Smotra projekata u Zagrebu

U Starogradskoj vijećnici u Zagrebu 22. svibnja 2012. godine održana je Državna smotra projekata  iz područja nacionalnog odgoja za ljudska prava i demokratsko građanstvo na kojoj je predstavljeno 69 najboljih projekata.

U ime ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje prisutne je pozdravila pomoćnica ravnatelja Tihana Radojčić koja je istaknula da Agencija godinama radi na konkretnoj primjeni građanskog odgoja u odgojno-obrazovnim ustanovama. Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić poručio je učenicima da ulažu u sebe i svoje znanje te da nastave igrati po pravilima koja uče kroz projekte, jer samo tako mogu uspjeti u životu. Skupu je prisustvovala i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić koja je rekla da je aktivizam učenja o ljudskim pravima i građanskoj demokraciji učenje o životu koje treba započeti u najranijoj dobi. Podršku provođenju programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo te održavanju Smotre projekata u ime predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića prenijela je i savjetnica predsjednika za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš koja je poručila da nema demokracije bez informiranih i aktivnih građana.

Nakon uvodnog dijela učenici su pred prosudbenim povjerenstvom, istaknutim predstavnicima znanstvenog i javnog života, predstavljali projekte i pokazivali koliko su bili poduzetni i uspješni u ulozi građana u rješavanju društvenih, gospodarskih i kulturoloških problema svoje lokalne zajednice.

Našu školu predstavljale su Jana Borovčak, Marta Fiorencis, Valerija Djanješić i Sara Vrgoč s projektom "Još smo uvijek željni znanja". Cure su izvrsno predstavile i uvjerljivo obranile projekt pred prosudbenim povjerenstvom te su od istih i pohvaljene. Veliko im hvala, kao i ostalim učenicima - Vanji Hozmecu, Florijanu Lacku, Amaliji Bogojević, Klaudiji Petrinić i Ivani Grbec - koji su kroz posljednjih nekoliko mjeseci uložili puno truda i vremena u realizaciju projekta. /Sanja Ormuž, prof./

18.05.2012. Naši maturanti - generacija 2012.

maturanti 2012

 
Svi koji rade u školi znaju kako im se učenici u četiri godine obučavanja zavuku pod kožu. Zato je svaki rastanak od jedne generacije težak. Svu sreću želimo našim maturantima - da upišu željene fakultete (i završe ih), pronađu posao...

08.05.2012. Učenici ŠUDIGOZ-a na HRT-u i MSU

Dana 8. svibnja 2012. za učenike 3.w i 3.mt organizirana je terenska nastava na Hrvatkoj radio televiziji, te razgledavanje izložbe "Novinska fotografija" i stalnog postava Muzeja suvremene umjetnosti.

Na HRT- u smo obišli redakcije drugog programa Hrvatskog radija (i sudjelovali uživo u stvaranju emisije Konvoj), vijesti HTV-a, novih medija (web stranice), te studije u kojima su se pripremale scenografije za potrebe emisija 8. kat (bili smo i na snimanju iste), Do posljednjeg zbora, In medias res, Među nama i Misija zajedno. Susreli smo i upoznali Đelu Hadžiselimovića, Lanu Banely i Danielu Trbović.

U drugom dijelu terenske nastave učenici 3.w razgledali su postav Muzeja suvremene hrvatske (i svjetske) umjetnosti gdje su se upoznali s umjetničkim pravcima i djelima umjetnika iz druge polovice 20. stoljeća do danas te se na kraju spustili toboganom - u dvorište muzeja.

 

28.04.2012. Natjecanje-izložba iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna LIK

Na ovogodišnjem državnom Natjecanju-izložbi iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna LIK naši su učenici ostvarili izvanredan uspjeh. Natjecanje je ove godine održano u Gimnaziji Tituša Brezovačkog u Zagrebu, a sudjelovalo je 57 učenika osnovnih i srednjih škola te srednjih škola likovnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna.
Učenica Manuela Gospočić (4.dg) osvojila je drugu generacijsku nagradu za četvrte razrede te treću nagradu na radionici na samom natjecanju pod mentorstvom prof. Anuške Alfirević.
Veronika Lacković (1.d) pod mentorstvom prof. Carmen Bačura Potočić osvojila je drugu nagradu u generaciji prvih razreda, dok je Kristina Horvat (4.dg, mentor A. Alfirević) osvojila drugu nagradu na radionici koju je vodio prof. Ivan Doroghy sa Studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.
Napomenimo da je Kristinin rad također ušao među 18 odabranih radova prikazanih na izložbi. Izložba je otvorena 28. travnja 2012. u klubu HDLU.

28.04.2012. Nagrade SFERICA za naše učenike

Dana 28. travnja 2012. godine na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva dodijeljene su nagrade  SFerinog literarnog i likovnog natječaja za djecu i mlade - SFERICA.
Na ovogodišnji natječaj pristiglo je ukupno oko 260 literarna i 850 likovnih radova, a među nagrađenima su već tradiconalno i naši učenici.
Na temu Zarobljeni u vremenu drugo mjesto za likovni rad osvojila je Kristina Horvat (4.dg) čiji je mentor bila prof. Anuška Alfirević, dok je treće mjesto podijelio Kristijan Paučnik (3.dg) kojeg je mentorirala prof. Carmen Bačura-Potočić.

22.04.2012. Dan planeta Zemlja - trash art

I ove godine učenici 1.d razreda obilježili su Dan planeta Zemlja skulpturama koje su izradili od nepotrebnih, odbačenih i potrošenih stvari (smeća), odnosno trash art radovima. Skulpture su se našle svoje privremeno mjesto u živopisnom okolišu škole, a kako izgledaju pogledajte na fotografijama.

19.04.-21.04.2012. Dani odjeće

Na ovogodišnjem državnom natjecanju Dani odjeće 2012 koje se održalo u Zagrebu od 19. do 21. travnja sudjelovale su i učenice naše škole Dora Srebačić (4.do) u disciplini modna kolekcija i Zrinka Deriš (4.do) u disciplini dizajn odjeće. Mentorica im je bila Štefica Zajec Stanić.
Tema ovogodišnje kolekcije bila je redizajn kroja i materijala, a Dora je inspirirana godišnjim dobima izradila kolekciju bogatu teksturama i kontrastnih oblika. Artistički je pristup i sceničnost modela izazvao veliku pozornost žirija i publike.
Na istu je temu Zrinka izradila modnu suknju i mapu radova – modnih crteža. Na samom natjecanju izradila je skice, modni i projektni crtež. Za sve navedene radove osvojila je 4. mjesto prema ocjeni stručnog žirija.

17.04.-19.04.2012. LIDRANO 2012.

Dobar dizajn su čvrsta pravila i sloboda. (Marko Baus, dizajner)

Budilica. (Uz)buđenje. Vrijeme je. Dana 17. travnja krećemo na LIDRANO 2012 godine. Složila se ekipa od petnaest ljudi što iz ŠUDIGOZ-a (Jana Borovčak, 4.d i prof. Mateja Vincelj), što iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša i zlatarske gimnazije. Naša je škola sudjelovala sa školskim časopisom Tabula Nova, zabočka gimnazija predstavljala se predstavom Kraljevo dok su zlatarsku gimnaziju predstavljali literarni izraz i recitacija. Put je bio zanimljiv. Kratka lička sela, Opalići i Baste unijeli su novu dozu smijeha u bus jer su bila toliko kratka da smo vidjeli tablu za ulazak u selo i nekoliko stotina metara dalje za izlazak. Dolaskom u Šibenik dočekala nas je kiša, ali nije spriječila da uživamo u šetnji plažom i rivom. Drugi smo dan ujutro imali izložbu časopisa i okrugli stol, na kojem je Tabula Nova dobila pohvale i poticaj za još kvalitetnije i opširnije izdanje sljedeće školske godine. Posljednje atome snage trošili smo na plesnom podiju u hotelskom disku, dvije večeri za redom. Treći dan pospanih smo lica krenuli u kratko razgledavanje Šibenika,  pojeli sladoled i krenuli kući. Smotra u Šibeniku trajala je samo tri dana, a uspomene i dobra iskustva pamtit ćemo jakoooo duuuugoooo. / Jana Borovčak, 4.d
01. 04. 2012. Pisanice

 
Povodom uskršnjih blagdana ove su godine učenici 1. d razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok izradili pisanice od kaširanih balona.
30. 03. 2012. Županijska smotra projekata

U Osnovnoj školi Stubičke Toplice 30. ožujka 2012. godine održana je Županijska smotra projekata iz Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo. Projekt naše škole pod nazivom Još smo uvijek željni znanja uz potporu profesorice Sanje Ormuž i knjižničarke Vanje Lovinčić predstavile su učenice Jana Borovčak, Marta Fiorencis, Valerija Djanješić i Klaudija Petrinić.

- više -

27. 03. 2012. Grafičari u Čakovcu

Kuda će drugdje grafičari na stručnu ekskurziju, nego u tiskaru. S obzirom da samo velike tiskare u svom proizvodnom pogonu posjeduju modernu izradu tiskovne forme, višebojne strojeve, linije za meki i tvrdi uvez knjiga naše odredište je svakako morala biti jedna od većih tiskara s područja Republike Hrvatske. Vođeni ciljem da učenici upoznaju cijeli proizvodni proces izrade raznih grafičkih proizvoda, prvenstveno knjiga mekog i knjiga tvrdog uveza te da upoznaju nešto novo, odlučeno je da posjetimo tiskaru Zrinski d.d. u Čakovcu. Tiskaru čije ime samo po sebi odražava poštovanje i čije ime je u grafičkoj proizvodnji među poznatijima i cjenjenijima. Najzanimljivija činjenica pri upoznavanju tiskare je ta što je Zrinski d.d. tiskao prve novčanice i marke samostalne Republike Hrvatske.

Dakle, 27. 03. 2012. odmah poslije 7:10 smo se zaputili prema Čakovcu. Na stručnu ekskurziju su išla dva razredna odjela, 2.G i 3.G razred, a voditelji su bili profesorice Grafičke tehnologije i Praktične nastave s tehnologijom zanimanja: Rajka Strugar i Tamara Očić-Balija te Roberto Smuk, koji je sve zabilježio fotoaparatom. Izbor tiskare je oduševio sve učenike, a i razrednicu 2.G razreda Davorku Frgec-Vrančić koja nam se odlučila pridružiti na putovanju. Nakon početnog izlaganja u dvorani za sastanke i  kratkog uvoda u samu grafičku proizvodnju podijeljeni u dvije grupe zbog našeg brojčanog stanja, prošli smo zasebno svaki odjel tiskare. Odjel pripreme, odnosno izrade tiskovnih formi ima nove CTP uređaje za izradu tiskovnih formi izravno iz računala na ploču. Proizvodni pogon u odjelu tiska ima smještene višebojne strojeve iz arka velikog formata, Heidelberg Speedmastere. 

Naravno, bez obzira na modernu tehnologiju u proizvodnom pogonu imaju i strojeve knjigotiska te jednobojne strojeve koje koriste za tisak blokovske robe. Jedino razočaranje je uslijedilo kada smo naišli na natpis: Tisak vrijednosnica, zabranjen pristup. Da pridaju veliku važnost povijesti govori i to što poseban dio proizvodnje zauzimaju regali s olovnim slovima, ali i njihova upotreba kod slijepog tiska na kvalitetnije proizvode tvrdog uveza. Odjel dorade zauzima strahovito velik prostor jer su u njemu smještene linije za meki uvez knjiga te linije za tvrdi uvez knjiga. Osim proizvodnog pogona razgledali smo skladište gotove robe, gdje su nam ponosno pokazali najmanju i najveću knjigu koju su izradili u tiskari, a naši učenici su se jednako tako ponosno i fotografirali  držeći najveću knjigu izrađenu u tiskari, Atlas Afrike, u naručju. Dio kompleksa Zrinski d.d. zauzima i trgovina njihovim proizvodima te velik park.  

Obogaćeni s mnogo informacija vezano uz modernu tehnologiju, organizaciju velike tiskare te pod dojmom same veličine tiskare i količine strojeva, prošetali smo perivojem Zrinski te utvrdili viđeno, raspravili i razmijenili dojmove.

Tamara Očić-Balija

20.-23. 03. 2012. Završni susret ACES-a u Senecu (SK)

 

Na završnom susretu projekata pod okriljem ACES-a u Senecu nedaleko od Bratislave u periodu od 20. do 23. ožujka sudjelovali su i predstavnici naše škole - Marta Čaržavec, učenica 2.di, te prof. Nikola Sinković. Zajedno s partnerima iz Sarajeva i Buzaua predstavili su projekt Pričam ti priču.

Ovi susreti koje organizira Akademija srednjoeuropskih škola (ACES) zamišljeni su tako da osim usporedbe kroz prezentacije rezultata svih projekata koji su sudjelovali, njihovi provoditelji (škole, odnosno učenici i profesori) budu uključeni u različite afirmativne radionice kroz koje se svi međusobno bolje upoznojau, usavršavaju komunikaciju na engleskom jeziku, te pripremaju za nove teme koje slijede u idućem ciklusu (uključujući i traženje potencijalnih partnera). U ovim događanjima sudjelovali su učenici i nastavnici iz 15 zemalja - Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Moldavije, Rumunjske, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Na završnoj svečanosti koja je podrazumijevala dolazak u svečanim toaletama na crvenom tepihu (kao i impresivnu pozornicu) proglašeni su najbolji projekti u pet područja - sudjelovanje učenika, građanska hrabrost, volontiranje, međunarodna suradnja i inovativno učenje.

Posljednji dan bio je predviđen za obilazak znamenitosti Bratislave koja je od Beča udaljena samo 60-tak kilometara i koja odiše pravim srednjeuropskim duhom.

Na kraju zahvaljujemo našim dragim prijateljima: Ameli, Benjaminu, Nicoleti, Ruxandri, Erni, Adisu, Mariji, Kjari, Teuti i Martini na ovom lijepom putovanju i druženju u Slovačkoj.

22. 03. 2012. Sajam poslova

Već petu godinu za redom Hrvatski zavod za zapošljavanje KZŽ u  mjesecu ožujaku organizira Sajam poslova.
Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područna služba Krapina pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Krapine u suradnji s partnerima organizirali su Sajam poslova i Dan profesionalnog usmjeravanja Krapinsko-zagorske županije 22. ožujka 2012. (četvrtak) u Krapini, u Sportskoj dvorani Srednje škole Krapina.

Pomoću Sajma poslova ostvaruje se direktni kontakt između poslodavaca i potencijalnih radnika, potiče na aktivnost u traženju posla, omogućava partnerstvo svih dionika na tržištu rada, pruža informacije o mogućnostima obrazovanja, volontiranja, stipendiranja i cjeloživotnog učenja te naglašava važnost znanja i vještina potrebnih na tržištu rada. Svrha Sajma poslova bila je da nazaposleni upoznaju koja se firma čime bavi, zapošljavaju li možda trenutno nove radnike, hoce li ubrzo otvoriti nova radna mjesta.

U Krapini na Sajmu poslova sudjelovalo je nekoliko desetaka firmi koje su predstavljale poslove kojima se bave. Na Sajmu poslova naša škola predstavila se modnom revijom u službenom dijelu programa te prezentacijom naših zanimanja na štandu.

Naša škola također ima i mogućnost obrazovanja odraslih i prekvalificiranja u druga zanimanja, te se  nezaposlenima predstavila i ta mogućnost.
15. 03. 2012. Ponos domovine

ponos domovine

 

Svoj doprinos natjecanju Ponos Domovine dali su i učenici naše škole. U izradi natjecateljskih brojeva Ponos Domovine sudjelovali su učenici dizajna odjeće koji su osmislili i izradili modne dodatke u žutici s otisnutim brojevima za natjecatelje. U osmišljavanju i izradi sudjelovali su učenici 3. razreda dizajna odjeće Matija Mikulčić, Patricia Žukina, Ana Deak, Marina Gašpar, Lucija Pavlinić te učenica 2. razreda dizajna odjeće Tomislava Šmit. Učenici grafičke radionice otisnuli su brojeve i logo natjecanja. Voditeljice aktivnosti bile su profesorice Andreje Hozmec i Ivanka Jagečić.

09.-12. 03. 2012. Završni susret partnera projekta Pričam ti priču/Telling a story

 

Četiri dana, od 9. do 12. ožujka, bili smo domaćini završnog susreta partnera projekta Pričam ti priču. Tim su povodom u Zaboku boravili naši dragi gosti iz Liceul de Arta iz Buzaua (Rumunjska) i Srednje škole primijenjenih umjetnosti iz Sarajeva (BIH). Sudionici projekta iz sve tri škole pokazali su ostvarene rezultate ovogodišnjeg ACES programa i predstavili na izložbi dokumentiranu sliku međugeneracijske suradnje mladih i starih iz različitih kulturnih sredina. Učenici iz Rumunjske kao mali kuriozitet postavili su izložbu fotografija snimljenih prilikom njihovog domaćinstva u Buzauu.

Središnje događanje odvijalo se u subotu, 10. ožujka, u prostorima Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Svečanost su uveličali gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i dožupanica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak kojima se još jednom zahvaljujemo na njihovoj potpori.

Učenici i profesori opisali su i pokazali kako su se odvijala sva događanja kroz cijelo razdoblje odvijanja projekta. Rezultat svega je slikovna knjižica u kojoj su objedinjene sve priče i radovi (fotografije, ilustracije, sekvence filma) i koju će na završnom ACES susretu u Bratislavi promovirati začetnica i voditeljica projekta prof. Barbara Hanjilec.

Na kraju je organizirana radionica pod vodstvom prof. Carmen Bačura Potočić na kojoj su se učenicima pridružile štićenice Doma za starije osobe Kastelan.

Poslijepodne je za goste organiziran posjet Muzeju neandertalaca u Krapini koji ih je, vjerujemo, oduševio svojom izanrednom postavom. Večer je bila rezervirana za neformalno druženje svih sudionika u rokerskoj atmosferi u poznatom zabočkom kafiću - dobra prilika za još bolje upoznavanje i učvršćivanje prijateljskih veza :D.

videoTV prilog

07. 03. 2012. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu
 

Jedne prekrasne i tople srijede -7. ožujka 2012. - zaputili smo se u Zagreb na terensku, vanučioničku nastavu.
To je bio dan integrirane nastave - bili su obuhvaćeni sljedeći predmeti: povijest, hrvatski jezik i politika i gospodarstvo.
Pitate se tko smo to mi? Pa mi, mi! Maturanti Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.Točnije, 4.mt i 4.d, te profesorice hrvatskoga jezika i politike i gospodarstva.

Monotono jutro brzo je prekinulo oduševljenje Muzejom prekinutih veza u Kulmerovoj palači na Gornjem gradu. Izloženi eksponati i ljubavne priče koje ih objašnjavaju zaintrigirali su, ali i oduševili mnoge od nas.

Nakon Muzeja prekinutih veza posjetili smo Hrvatski sabor. Kao pravi, ozbiljni maturanti, strpljivo smo slušali voditeljicu koja nam je govorila o povijesti našeg najvišeg zakonodavnog tijela, a prisustvovali smo i raspravi zastupnika na sjednici Sabora.
Moram priznati da je Hrvatski sabor vrlo lijepa, elegantno i profinjeno uređena građevina u čijem se predvorju nalazi odljev Baščanske ploče, najstarijeg spomenika hrvatske pismenosti.

Šećer na kraju je, naravno, bio posjet Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.
Sama zgrada odaje dojam strahopoštovanja i ozbiljnosti jer je monumentalna i moderna.Posvuda naokolo mogu se sresti studenti koji čitaju, proučavaju i uče i moram priznati da je ta radna atmosfera prilično motivirajuća.

Svatko bi, barem na trenutak, poželio proučiti redak-dva neke vrlo posebne i stare knjige.U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici dočekala nas je vrlo simpatična voditeljica koja je čak i one najnemirnije uspjela zainteresirati za povijest knjižnice koju su osnovali isusovci 1607. godine.

1669. u Zagrebu je osnovano sveučilište pa knjižnica postaje sveučilišna knjižnica.
U 19. stoljeću dobiva pridjevak nacionalna jer je donesen propis po kojem se svi tiskani tekstovi u Hrvatskoj moraju slati u knjižnicu i tamo arhivirati. U novu, današnju zgradu preselila se knjižnica 1996. godine s fondom od dva i pol milijuna naslova.

Knjižnica ima nekoliko funkcija: očuvanje i obnavljanje knjižnične građe, izgrađivanje i organiziranje hrvatske nacionalne zbirke te izdavanje,izlaganje i promoviranje novih naslova ( knjižnih i periodike ).

Knjižnica danas ima oko tri milijuna naslova, a mi smo imali čast pogledati najveća leksikografska djela hrvatskih autora na kajkavskom narječju. Posjetili smo Zbirku rijetkosti gdje nas je voditeljica podsjetila na hrvatske leksikografe i njihova djela pokazavši nam rječnike kajkavskog idioma: najstariji je iz 1574. godine, a tiskan je u Hrvatskoj.

Značajni leksikografi koji pišu rječnike na kajkavskom su Jambrešić, Belostenec, Pergošić, Habdelić, Vitezović. Do Gaja je tradicija kajkavskog do te mjere učvršćena da možemo govoriti o tome da je naše zavičajno narječje bilo književni jezik jer uz rječnike postoje i gramatike kajkavskoga jezika kao i pravopis, no on je, nažalost, izgubljen.

Bili smo vrlo ponosni što je tradicija našeg kajkavskog narječja tako duga i bogata! Mnogi bi nam narodi mogli pozavidjeti na tom kulturnom bogatstvu! Saznali smo ponešto i o posebnim uvjetima čuvanja i restauriranja knjiga.

Za kraj smo prošetali fascinantnim stubištem. Naime, strop tog stubišta doima se kao kaleidoskop koji prikazuje Zagreb, a slika se mijenja sa svakom stubom.

Posjet Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu bio je vrlo poučan i zanimljiv i sigurna sam da će nama, budućim studentima, ona postati svakodnevno prebivalište i miran kutak za učenje.

Kristina Horvat, 4.d

09. 02. 2012. Dizajniraj svoju bilježnicu

U izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu 9. veljače otvorena je izložba nagrađenih radova na 2. natječaju Dizajniraj svoju bilježnicu u organizaciji tvrtke Zebra komunikacije. Prvu nagradu odnijela je Ana Holjevac, drugu Dora Ingrid Perković (obje iz Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb, mentorica prof. Vinka Mortigjija Anušić), a treću Goran Kovačić (Srednja strukovna škola, Varaždin, mentorica prof. Maja Vrban). Među ostalih 20 otkupljenih radova našli su se i radovi naših učenica Kristine Horvat (mentorica prof. Anuška Alfirević), Amalije Bogojević (mentorica prof. Aleksandra Mašić-Tumpa) i Ivone Kovačić (mentorica prof. Jelena Klasić).

09. - 22. 01. 2012. SLOBODNA ZONA Jr. - Kamp angažiranog dokumentarnog filma

 

Kamp angažiranog i dokumentarnog filma SLOBODNA ZONA JUNIOR naziv je kampa namijenjenog srednjoškolcima iz regije - Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Srbije. Organizatori tog kampa su Filmski festival Slobodna zona iz Beograda te Fade in produkcija iz Zagreba. Na natječaj za sudjelovanje u kampu mogli su se prijaviti svi zainteresirani učenici srednjih stručnih škola I gimnazija u regiji. Zadatak natječaja bio je osmisliti ideju za dokumentarni film (koja bi se kasnije razvijala na kampu). Na natječaj za kamp prijavilo se preko 150 srednjoškolaca.

“Super Mario: Priča o dizalu”, naziv je filmskog projekta kojim smo Kristijan Lončarić i ja ušli u uži izbor od 15 sretnika te dobili mogućnost sudjelovanja u kampu. Okosnica priče je naš razredni kolega koji uvijek veselo i optimistično gleda na svijet, unatoč svojim fizičkim preprekama. Kamp se sastoji od dva dijela: prvog, koji se održavao od 9. do 22. siječnja u Paliću, gradiću nedaleko od Subotice, te drugog dijela koji će se održati na proljeće. Kristijan i ja tamo smo imali priliku naučiti sve o dokumentarnom filmu od profesionalaca iz cijele regije. Profesionalci iz svijeta filma održavali su teorijska predavanja i praktične vježbe u kojima smo mogli puno naučiti o procesu stvaranja filmskog materijala. Program kampa obuhvaćao je filmsku režiju, dramaturgiju, kameru, montažu, nove medije te snimanje tona.

- više -

06. - 10. 01. 2012. Taze k'o iz magaze

 

Buzau, grad u Rumunjskoj oko 1.200 kilometara udaljen od Zaboka. Grad po mjeri za život, kako kažu njegovi stanovnici. Tamo smo bili Carmen, moja kolegica, i ja sa šestero naših učenika (Sarom, Kristinom, Valerijom, Barbarom, Martom i Nikolom) u sklopu projekta "Pričam ti priču". Putovali smo vlakom, s presjedanjima u Beogradu i Bukureštu.

S Glavnog kolodvora u Zagrebu krenuli smo ujutro 6. siječnja i stigli u rano poslijepodne u Beograd. Pričekali smo grupu iz Sarajeva - mladu profesoricu Amelu i njenih troje učenika: Mariju, Admira i Benjamina. Nakon upoznavanja i kave u opskurnom kolodvorskom kafiću svi zajedno prošetali smo centrom Beograda tegleći za sobom svu prtljagu (garderoba na kolodvoru nije nam ulijevala veliko povjerenje).

Nešto kasnije potražili smo vlak za Bukurešt i naša mjesta u spavaćim kolima. Stari vagoni i kondukter koji se prema svojim putnicima odnosi s velikim nepovjerenjem u prvi su me trenutak razočarali. Ubrzo se pokazalo - bez ikakva razloga. Putovanje od Beograda do Bukurešta trajalo je cijelu noć. Iako smo imali dobre ležajeve, povremeno sam se budio i promatrao krajolik kojim smo prolazili: brda s rijetkim drvećem i polegnutom travom koja se bijelila na mjesečini tako da se činila poput snježnog pokrivača, potom neprekinuti niz betonskog usjeka (za kojeg sam shvatio prilikom povratka da se na drugoj strani nalazi predivan pogled na Dunav), usnuli gradovi i beskonačne ravničarske pustoši bez traga svjetala naseljenih mjesta. Ujutro smo stigli u Bukurešt gdje nas je dočekao Sorin, bivši učenik naše domaćice Aline. On studira glumu u Bukureštu i pomogao nam je da lakše pronađemo vlak za Buzau obzirom da smo zakasnili na predviđeni u ranijem terminu radi zastoja na rumunjskoj granici zbog nekakvih švercera cigareta, čini mi se.

U Buzauu nas je dočekala Alina sa svojom kćeri Monicom i učenicima koji su sljedeća tri dana bili domaćini našima. Smjestila je Amelu, Carmen i mene u lijep i ugodan hotel u samom centru grada imena "Corso" s povijesnim detaljima i velikim ogledalima i počastila nas ručkom u obližnjem ekskluzivnom restoranu u kojem su upravo imali karmine. Nakon toga upoznali smo još jednu dragu domaćicu - profesoricu engleskog jezika Carmen. Ona nam je pokazala njihovu Školu za umjetnost "Margareta Sterian", te šire središte gdje smo potražili mjenjačnicu i razmijenili nešto eura u leije.

- više -

16. 12. 2011. Božićni sajam - Prosinačke svečanosti u Zaboku

 

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok u vrijeme Prosinačkih svečanosti 16. prosinca organizirala je bogate aktivnosti u prostorima zabočkog City-ja. Tako je na Božićnom sajmu ŠUDIGO Zabok izvela interesantan modni, plesni i glazbeni performance White flag u izvedbi učenika odjela dizajna. Za predškolce i djecu mlađe školske dobi učenici Škole organizirali su likovnu radionicu pod nazivom Božićni origami.

Božićni sajam s prigodnim glazbenim programom u kojem su nastupaili Zabočki mališani DND Zabok, te učenici Gimnazije A. G. Matoša Zabok i Škole za umjetnost, dizajn grafiku i odjeću Zabok učinili su ovo zajedničko druženje nezaboravnim.

Ugođaju Božićnog sajma svakako je pridonijela i prodaja učeničkih radova Školske zadruge ŠUDIGO Plavi trnac, a sva prikupljena sredstva od prodaje učeničkih radova namijenjena su ugradnji dizala za invalidne osobe u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Članak, "Večernji list", 20.12.2011. (604 kb)

14. 12. 2011. Nastava litografije na ALU

 

Dana 14. prosinca 2011. mi, 3.dg krenuli smo na terensku nastavu u Zagreb gdje smo posjetili Akademiju likovne umjetnosti. Vodila nas je prof. Carmen Bačura-Potočić s povodom da upoznamo proces litografije. Bilo je jako zanimljivo iako je proces bio dugotrajan. Mislim da nam se ALU svima jako svidjela te se nadamo kako ćemo m i jednoga dana biti na njihovom mjestu i prezentirati svoje znanje srednjoškolcima. /Suzana Poslon, 3.d/

10. 12. 2011. Pomaganjem drugima, postajemo bolji
kikakika izložba  

Ured za ljudska prava RH i ove je godine proveo natječaj za likovne i literarne radove za učenike osnovnih i srednjih škola Hrvatske. Na temu Pomaganjem drugima, postajemo bolji pristigao je 651 likovni rad, od kojih je nagrađeno samo 5. Među njima je i rad naše Kristine Horvat, učenice 4. razreda grafičkog dizajna pod mentorstvom prof. A. Alfirević. Svečana dodjela nagrada upriličena je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu na sam Dan ljudskih prava 10. prosinca 2011.

02. 12. 2011. Tribina za roditelje

 

U prostorima naše škole 2. prosinca održana je tribina za roditeljeučenika drugih razreda kojoj su tema bile različite vrste ovisnosti. Roditelji su imali priliku upoznati se s opasnostima koje danas vrebaju na mlade - ovisnostima o internetu/računalima, kocki, alkoholu i opijatima.

30. 11. 2011. Oblikovanje naočala Optika Ana
 

Učenice Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok prezentirale su 30. studenoga svoja idejna rješenja sunčanih naočala vlasnicima tvrtke Optika Ana iz Zaboka gosp. Zlatku i Dejanu Šaronja. Ova je prezentacija rezultat suradnje naše škole i spomenute tvrtke s ciljem da se učenici kreativno izraze rješavajući konkretne dizajn probleme za stvarne naručitelje. Tako su učenice na početku projekta imale radni sastanak s g. Zlatkom koji je objasnio kakav ga proizvod zanima. Nakon toga uslijedile su uobičajne faze dizajn procesa - analitička i kreativna - nakon koje su dobivena raznovrsna, zanimljiva i funkcionalna rješenja sunčanih naočala. Ideje koje su učenicie predstavile ugodno su iznenadile vlasnike Optike Ana koji su izrazili želju za nastavkom ove suradnje.

Ekipu mladih dizajnerica činile se učenice 4.d razreda - Lara Futivić, Jana Borovčak, Josipa Škrnjug, Jasna Gregorić, Lora Levanić, Tina Dolovčak, Paula Benković i Amalija Bogojević, te Božica Breber iz 3.d razreda. Podršku im je pružio njihov mentor, prof. Nikola Sinković.

25. 11. 2011. Djelatnici škole u Grazu

  Djelatnici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok proslavili su Dan škole posjetom lijepom austrijskom gradu Grazu koji je osim po svojem tipičnom srednjeuropskom ugođaju poznat i kao grad suvremenih umjetnosti. Trenutke druženja svojom kamerom ovjekovječio je prof. Željko Nemec snimivši impresivne i poetične fotografije koje možete pogledati u galeriji.
24.-26. 11. 2011. Projekt S.O.S. smiley kape

 

PROJEKT S.O.S. SMILEY KAPE - UDRUGE FOTO FASHION ART, HRVATSKA

S.O.S. SMILEY KAPE humanitarni je projekt kojemu je cilj osvijestiti javnost o opasnostima i štetnim posljedicama izlaganja suncu, pružiti pomoć oboljelima od malignih bolesti te spojiti funkcionalni i estetski izričaj modnog dizajna.
S.O.S SMILEY KAPE prodavat će se u svrhu prikupljanja sredstava za pomoć oboljelima i njihovim obiteljima. Povodom ovogodišnjeg Fashion Week-a Zagreb koji će se održavati od 24. do 26. studenog, modne dizajnerice Ines Zrnc-Gregorina, Martina Sporiš te Petra i Maja Špoljar na štandu će prodavati kape koje su izradile u suradnji s učenicima škola za umjetnost i dizajn.

Naša škola uključila se u tu humanitarnu i hvale vrijednu akciju s učenicima dizajna odjeće. Radionicu stvaranja unikatnih šilteva za kape tehnikom apliciranja tekstura vode profesorica Jagečić, Hozmec i Zajec Stanić.
18. 11. 2011. "Škvadra" iz Rezidencije Kastelan ;D

 

Druga faza ACES projekta Pričam ti priču započela je posjetom Domu za starije i nemoćne osobe Rezidencija Kastelan u Tuheljskim Toplicama. Učenice 2.d razreda, Marta Čaržavec, Barbara Micek, Sara Vrgoč i Valerija Djanješić, te učenice 4.mt razreda, Valentina Pavlić i Manuela Glogoški, zajedno s profesoricom Barbarom Hanjilec, posjetile su štićenike Doma te su u zajedničkom druženju prikupile nekoliko zanimljivih priča koje će ilustrirati i objaviti u slikovnoj knjižici zajedno s pričama škola partnera projekta, Škole primijenjenih umjetnosti iz Sarajeva i Liceul de Arta iz Buzaua.

- Ušavši omamio nas je miris eteričnih ulja. Penjuću se po stepenicama, jedva smo čekale da vidimo starije i susretom s njima započnemo naše putovanje u zaboravljene priče Zagorja - riječi su jedne od učenica koja lijepo opisuje kako se osjećala prilikom dolaska na ovaj susret.

Učenice su zadovoljne s dobro provedenim danom jer su na neki način usrećile ''škvadru'' koja je bila vrlo otvorena, pa je tu bilo i smijeha i zabave, ali ponajviše tuge na odlasku. Oduševljene su postignutim radom te se vesele ponovnom druženju.

U sklopu projekta započela je izrada web stranica na kojima će se moći pratiti dosadašnje kao i dalje aktivnosti: www.pricastory.com. /Marta Čaržavec, 2.d/

12. 11. 2011. Krenula prva edukacija projekta UNLIMITED

ulimitedunlimited

 

Projekt Unlimited odobren u okviru IPA IV darovnice Poticanje intenzivnijeg zapošljavanja osoba s invaliditetom kojem je nositelj Krapinsko-zagorska županija, a partneri Zagorska razvojna agencija i HZZ Područna služba Krapina, nastavlja s planiranim aktivnostima.

Upravo u cilju veće zapošljivosti, kroz projekt je osmišljeno nekoliko obrazovnih programa koji će osobama s invaliditetom dati nove vještine i znanja, a jedan od programa počeo je protekle subote, 12. studenog 2011. godine. Riječ je o obrazovanju za zanimanje specijalist/ica web dizajna koji se provodi u suradnji sa Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Kako je riječ o verificiranom programu, polaznicima će se po uspješnom završetku edukacije novo zanimanje upisati u radne knjige.

Kako je rečeno na početku ovog programa, riječ je o zanimanju za koje je u današnje vrijeme postoji potražnja na tržištu rada, a projektne aktivnosti bit će osim toga usmjerene i na promoviranje polaznika, njihovih novih vještina, a posebno na senzibilizaciju poslodavaca i šire javnosti kako bi se još jednom podsjetilo da za osobe s invaliditetom nema ograničenja ni u obrazovanju ni zapošljavanju.

Dodajmo da je kroz projekt osigurano da je uz osobe oštećena sluha tijekom nastave tumač znakovnog jezika, kao i da će se - zahvaljujući naprednim tehnologijama - osobama s oštećenjem vida omogućiti nesmetano pohađanje nastave informatike zahvaljujući tzv. čitaču ekrana, odnosno govornoj jedinici.

07. i 11. 11. 2011. Radio Kaj - terenska nastava

 

07. i 11. studenog 2011., u sklopu terenske nastave za predmet Zvuk, učenici 1.mt razreda posjetili su Radio Kaj. Tamo su imali prilike vidjeti kako izgleda tipični radni dan radijskih voditelja, novinara i marketinškog osoblja. Zahvaljujući susretljivim domaćinima i tehničaru Radija Kaj, učenici su snimili vesele jingle-ove te odmah na licu mjesta vidjeli kako nastaje proces montaže i stvaranja audio materijala. Kako je to ispalo, možete poslušati klikom na player ispod menija.

06.-08. 11. 2011. Smotra zadruga u Opatiji

opatijaopatija

 

Najbolje učeničke zadruge Hrvatske predstavile su se od 6. do 8. studenoga u Opatiji na 23. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske. U Kristalnoj dvorani hotela Kvarner svoj rad, kreativnost, inovativnost i poduzetništvo predstavilo je 66 učeničkih zadruga koje su postigle najbolje rezultate na županijskim smotrama.

Naša zadruga Plavi trnac, predstavila se kreativnim radom na temu Krpena lutka, pezentaciju iz područja tekstila i keramike izvele su učenice Dora Srebačić i Jana Borovčak. Osvojili smo plaketu Naj proizvod za proizvod Lutka na torbi. Voditeljice su bile profesorice Zajec Stanić i Smolić.
03. 11. 2011. Lupino učenicima ŠUDIGOZ-a predstavio svoj umjetnički opus

lupinolupinolupinolupinolupinolupinolupinolupinolupinolupino

 

Već tradicionalno Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok organizira susrete učenika s medijski poznatim osobama iz područja filma, fotografije, likovne umjetnosti i sl. Tako je u četvrtak, 3. studenoga gostovao jedan od naših svjetski poznatih fotografa Stephan Lupino.

Kroz posebno pripremljenu prezentaciju svojih najboljih radova, ali i kroz duhovit i srdačan razgovor s učenicima upoznao nas je s originalnošću svoje umjetnosti. Poznato je da se fotografijom počeo baviti u vrijeme boravka u New Yorku, gdje je već svojim prvim radovima zaintrigirao svjetsku fotografsku javnost. Njegov veliki i vrlo vrijedni opus odnosi se na life, modnu i portretnu fotografiju, autor je brojnih covera najcjenjenijih magazina, a također i ciklusa fotografija (Korak preblizu, Moji anđeli.). Nedvojbeno jedan veliki autor u čijim se radovima odražava senzibilnost i humanost čovjeka koji je uvijek volio biti korak preblizu.
U posljednjih nekoliko godina posebno ga zaokuplja rad na drugim područjima kreativnog izražavanja - dizajnu namještaja i skulpturi - na čiji je početke ukazivao na svojim ranim fotografijama gdje su stolci koje je sam izradio ravnopravno sudjelovali u kompoziciji sa živim modelom.

Kao posebnog gosta, Lupino je doveo zabočkog fotografa Dragutina Škreblina - Dadu koji je svijet fotografije učenicima približio kroz njen tehnički aspekt. Dado je osim po svojim poetičnim fotografijama poznat kao vrhunski majstor koji izrađuje profesionalne i izložbene fotografije gotovo svim poznatim hrvatskim fotografima.

26. 10. 2011. Dani K. Š. Gjalskog

gjalskigjalskigjalskigjalskigjalskigjalskigjalskigjalskigjalskigjalskigjalskigjalskigjalskigjalskigjalskigjalskigjalskigjalskigjalskigjalski

 

U našoj školi u sklopu Dana K. Š. Gjalskog održana je radionica umjetničke grafike - vedute Zaboka u linorezu na kojoj su sudionici, učenici naše škole pod vodstvom prof. Carmen Bačure Potočić izradili grafičke listove i grafičku mapu u tehnici linoreza. Otvorenje izložbe uz popratnu prezentaciju događanja na radionici održano je 26.10. 2011. u Gimanziji u Zaboku gdje istu možete pogledati.
Na ovogodišnoj radionici sudjelovalo je 14 učenika dizajnerskih odjela (Anđelka Anušić, Ivana Bajcer, Birgit Brlečić, Marta Čaržavec, Valerija Djanješić, Andrea Glavač, Manuela Gospočić, Ivana Grbec, Kristina Horvat, Vanja Hozmec, Florijan Lacko, Barbara Micek, Anđelina Tkalčević i Darija Tkalčević), a kako je to izgledalo možete vidjeti u fotogaleriji.

24. 10. 2011. ŠUDIGOZ uključena u prvo veliko istraživanje o ICT-u u EU školama
Europska komisija u rujnu 2011. godine pokrenula je projekt istraživanja učenika, učitelja, nastavnika i ravnatelja o uporabi i stavovima o ICT-u u školama. Ovim se istraživanjem nastoji prvi puta sistematski istražiti napredak i upotreba ICT-a u školama u 31 državi (27 država Europske unije, Hrvatska, Island, Norveška i Turska). Europsku anketu škola o ICT-u u obrazovanju provodi Europska mreža škola i Univerzitet u Liegeu.
U projektu sudjeluje i naša škola koja je jedna od 1.200 odabranih osnovnih i srednjih škola: http://essie.eun.org/. Koordinatorica za ovaj projekt je profesorica Valentina Potočki, a odabrani razred za istraživanje je 3. razred grafičara pripreme, dorade i tiska. Rezultati ankete bit će analizirani i objavljeni u međunarodnom usporednom izvještaju i izvještaju za 31 zemlju u 2012. godini.
21. 10. 2011. La Biennale di Venezia
Ove je godine održana 54. međunarodna izložba umjetnosti - La Biennale di Venezia, jedan od najznačajnijih umjetničkih događaja na svijetu, kojem je tema ILUMInacija. Tradicionalno, učenici i profesori Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, prisustvovali su ovom događaju, razgledajući umjetnička ostvarenja na dva glavna izložbena prostora - Arsenalu i Giardiniju. Kako je dojmove obično vrlo teško izraziti riječima, prepuštamo vas da pogledate našu fotogaleriju i uživate u motivima Venecije i bijenala, kao što smo i mi uživali ;D.
17. 10. 2011. Dani kruha

 

U školi su 17. listopada u organizaciji vjeroučitelja Berislava Vrljića i potporu voditeljice školske zadruge Ivanke Jagečić, te profesorica Mirjane Smolić i Aleksandre Mašić-Tumpa obilježeni Dani kruha. Blagoslov kruha obavio je zabočki župnik Marijan Culjak, a naši su učenici pripremili kraći program i upriličili druženje uz blagoslovljene pekarske proizvode i voće. Učenice Božica Breber i Ivana Ranogajec uredile su izložbeni štand s plodovima prirode, cvijećem i kruhom.

12. 10. 2011. Županijska smotra Dani kruha i plodovi zemlje

Članak, "Večernji list", 13.10.2011. (564 kb)

 

Dana 12. 10. 2011. učenice Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok Jasna Gregorić i Paula Benković iz 4.di te Božica Breber i Ivana Ranogajec iz 3.di sudjelovale su na Županijskoj smotri Dana kruha i plodova zemlje u Loboru uz mentorstvo profesorice Mirjane Smolić. Podršku su im pružile i profesorica Ivanka Jagečić te ravnateljica Božica Šarić. Naša škola je imala temu Vrtni ugođaj. Time je prikazano kako uživati u vrtu i prirodi oko nas, koliko je to važno za sve ljude jer nam pruža odmor, mir, i lijep pogled. Škola se uspjela plasirati na državnu smotru koja će se održati sljedeće godine, a učenice su iz Lobora ponijele predivne uspomene i neke nove recepte.
Ivana Ranogajec, 3.di

08. 10. 2011. Dan neovisnosti - kviz

 

U sklopu Dana neovisnosti u školi smo provodili kviz znanja čija je tema bila povijest Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata. Nekolicina dobrovoljaca je išla od razreda do razreda i učenicima podijeljenim u grupe postavljala pitanja s četiri ponuđena odgovora (kao u kvizu Tko želi bit milijunaš?). Pobijedila bi grupa koja je imala najviše točnih odgovora i dobila nagradu u obliku bombona ili keksa. Najviše točnih odgovora (svih 10) imale su čak dvije skupine u 4. razredu medijskih tehničara. Opći rezultati kviza su bili zadovoljavajući, iako bi mogli biti bolji. Svi učenici su znali za akcije Bljesak i Oluja, ali se dosta njih zbunilo na pitanjima s datumima i godinama. Dobrovoljcima Marti Čaržavec, Valeriji Djanešić, Damjanu Čižmeku, Eugenu Inkretu, Sari Juretić, Andrijji Kneziću, Katarini Barušić, Marti Fiorencis, Lori Levanić, Karlu Valiću i Tihomiru Krklecu koji su vodili kviz i bilježili rezultate bilo je zabavno jer su svi razredi bili spremni na suradnju i nije bilo problema u komunikaciji. Osobnog sam mišljenja da je ovo bio vrlo uspješan projekt koji je izazvao mnogo pozitivnih rekacija te bi ga svakako trebalo ponoviti.

Marta Fiorencis, 3.mt
25.-29. 09. 2011. U Sarajevu s projektom Pričam ti priču

sarajevo

 

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću uključila se u Akademiju srednjoeuropskih škola (ACES) projektom Pričam ti priču (Telling a Story) zajedno sa školama partnerima iz Sarajeva (BiH) i Buzaua (Rumunjska). Pod okriljem zajedničke teme svih projekata: Gradimo mostove u društvu - volontirajmo u zajednici ŠUDIGO je osmislio projekt Pričam ti priču u kojem bi se u suradnji s Domom za starije i nemoćne osobe Rezidencija Kastelan iz Tuheljskih Toplica sakupile zaboravljene priče Zagorja, ilustrirale i objavile u slikovnoj knjižici istog naziva. U projekt su se uključile umjetničke škole iz Sarajeva i Buzaua te će one iste aktivnosti obavljati u svojim zajednicama, a projekt će završiti objavljivanjem zajedničke slikovne knjižice pod nazivom Telling A Story. Provedba projekta uključuje i postavljanje izložbe ilustracija svih sudionika projekta koja će biti postavljena u Buzauu u siječnju 2012., u Sarajevu u veljači 2012., te konačno i u Zaboku u ožujku 2012. U sklopu projekta učenici ŠUDIGO-a će u siječnju posjetiti Rumunjsku, a u ožujku ugostiti učenike i profesore Škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu i Liceul de Arta iz Buzaua u Zaboku na trodnevnim radionicama i aktivnostima kojima će se obilježiti završetak projekta i predstaviti slikovna knjižica Telling A Story.
Na prvom sastanku svih 103 škola iz 15 zemalja srednje Europe obuhvaćenim programom ACES-a, koji se održao u Sarajevu od 25.9. do 29.9.2011., ŠUDIGO su predstavljale profesorica engleskog jezika Barbara Hanjilec i učenica 2. razreda grafičkog dizajna Sara Vrgoč. Kick-off meeting imao je za svrhu spojiti partnere svih ovogodišnjih projekata, usmjeriti sudionike u daljnje korake implementacije projekta te ih upoznati s djelovanjem i ustrojem Akademije koja već petu godinu ima za cilj proširiti suradnju među osnovnim i srednjim školama srednje Europe. U sklopu posjeta Sarajevu, škola partner iz Sarajeva, Škola primijenjenih umjetnosti, pozvala je oba partnera u obilazak svoje škole i razgovor s ravnateljem, gosp. Mensurom Porovićem.

21. 09. 2011. Dan volontera i Dan mira

volonterivolonterivolonterivolonterivolonterivolonterivolonterivolonterivolonteri

 

Na glavnom zabočkom trgu 21. rujna 2011. obilježeni su Dan volontera i Dan mira. Slogan Volontiraj! Učini razliku! vodio je učenike industrijskog dizajna Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok u sudjelovanju i provedbi akcije. Organizirali smo dvije radionice za djecu predškolske dobi i školarce koji su oslikavali lančiće, izrađivali golubice i na njih pisali poruke mira. Na informativnim štandovima moglo se dobiti informacije o volontiranju, kako postati volonter i sl. Naše su vrijedne ruke oslikavale zid na trgu, dobro smo se zabavili, a uz koncert je sve skupa bilo poticajno i veselo. Volontiraj i ti!

Jana Borovčak, 4.di
.....................

 

Zašto se upisati u našu školu?

-> Atraktivni programi: web dizajn, medijski tehničar, likovna umjetnost i dizajn, grafičar
-> Mali razredi
-> Individualizirani pristup
-> Kvalitetni stručni rad
-> Međunarodni projekti
-> Stručne ekskurzije
-> Školska zadruga
-> Brojne izvannastavne aktivnosti
-> Izvrsni rezultati na natjecanjima
-> Pripreme za državnu maturu
-> Upisi na željene fakultete: Akademija likovnih umjetnosti, Arhitektonski fakultet - Studij dizajna, Grafički fakultet, Tekstilno-tehnološki fakultet, Filozofski fakultet, Učiteljski fakultet, Veleučilište u Varaždinu - smjer multimedija...

 
.....................
28.06.2011. Svečana podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda | 28.06.2011. Fotosofia | 20.06.2011. Prag - putopis | 09.06.2011. Županijska smotra zadruga | 03.06.2011. Pedeset školskih godina | 16.05.2011. Sferakon | 09.05.2011. Europa u školi | 05.05.2011. Europski tjedan - Dan mladih | 02.04. Državno natjecanje-izložba učenika osnovnih i srednjih škola - LIK | 22.04.2011. Dan planeta Zemlja - Trash art | 15.04.2011. Učenici ŠUDIGOZ-a u Splitu | 12.04.2011. Tabula nova na Lidranu | 01.04.2011. Smotra projekata | 31.03.2011. Državno natjecanje u području GT i AVO | 26.03.2011. Dani odjeće | 25.03.2011. Ovo bi mogla biti moja ulica | 24.03.2011. Sajam poslova | 15.03.2011. Terenska nastava u Krapini | 12.03.2011. Gradsko natjecanje Crvenog križa | 02.03.2011. Fašnik... ;D | 25.02.2011. Akademici upoznali zabočke srednjoškolsce s djelovanjem Matice hrvatske | 17.02.2011. Građanin plemić | 14.02.2011. Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika | 02.02.2011. Znanje je užitak | 26.01.2011. Školsko natjecanje iz engleskog jezika | 23.12.2010. Božićna priredba | 16.12.2010. Mala božićna radionica i modni perfomans | 15.12.2010. Terenska nastava na ALU | 10.12.2010. Hoyka odrđao predavanje učenicima ŠUDIGOZ-a | 03.12.2010. Božićni ugođaj u školi | 01.12.2010. Terenska nastava u Gliptoteci i MSU |18.11.2010. Uređivanja dječjeg odjela Opće bolnice Zabok | 18.11.2010. Natječaj Tkosam ja/Ttko smo mi? | 22.10.2010. Kratak osvrt na petak! | 20.10.2010. Dani K. Š. Gjalskog | 18.10.2010. Gradimo na iskustvu - međunarodni projekt | 10.10.2010. Dani kruha u Koprivnici | 04.10.2010. Državna smotra zadruga u Podgori
.....................
odvedi me na vrh