Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube

Dani K. Š. Gjalskog 2016.

Likovna radionica umjetničke grafike – Gjalski na majici

004Likovna radionica umjetničke grafike ove je godine postala mala manufaktura u kojoj se izrađuju unikatni grafički artefakti. Održana je deseti puta i u duhu tog malog jubileja odana je počast liku i djelu K. Š. Gjalskog.

Radionica se održala u prostorima naše škole tijekom mjeseca listopada 2016. godine, a sudionici su u kreativnom procesu, od ideje do realizacije, izradili majicu sa grafičkim otiskom. Okušali su se u staroj tehnici izrade šablonskog tiska koji kao i sitotisak spada u grafičku metodu propusnog tiska. Najstariji poznati primjer majice na kojoj je neki otisak pripisuje se filmu Čarobnjak iz Oza iz 1939. gdje u jednoj sceni Strašilo popravljaju radnici Smaragdnog grada koji nose zelene majice s velikim natpisom OZ na prsima. Od tada su majice s natpisom, a kasnije i sa slikom ušetale u svakodnevnicu reklamiranja i marketinga pa je svaka ozbiljnija kompanija ili institucija ponosni vlasnik majice s kratkim rukavima (tzv. T-shirt) na kojoj se nalazi logotip iste. Od 60-tih godina prošlog stoljeća majice s natpisom i/ili slikom postale su sredstvo komunikacije kojim se izražava politički stav, protest ili pripadnost istomišljenicima u odabiru glazbenih, sportskih i inih uzora.

Na ovogodišnjoj radionici sudjelovalo je 17 učenika škole: Marija Gebert, Antun Škrlec, Gabrijel Krušelj, Sandra Benčić, Doroteja Bratković, Helena Kalaminec, Petra Hršak, Sarah Malanar, Nina Kucelj, Lorena Visinski, Ivana Knezić, Lucija Ratkajec, Helena Tučkar Peh, Adrian Lončar, Tea Preberina, Silvio Horvat i Antonio Piljek Jagić. (Carmen Bačura Potočić, prof.likovne kulture)

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

Prijavi se na
Pratite nas na
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Stranica projekta Klikni&Uči
Preporučene stranice
Školska knjižnica:
Arhiva – klikni: