Foto natječaj za učenike

Život je lijep 2017.

Fotografski natječaj za mlade autore do 25 godina starosti u tri kategorije:

  • Prva kategorija, autori do 15 godina starosti
  • Druga kategorija, autori od 15 do 19 godina starosti
  • Treća kategorija, autori od 19 do 25 godina starosti

Natječaj i prateće manifestacije projekta Život je lijep provode se po najvišim standardima zaštite i čuvanja dostojanstva autora-sudionika.

Organizator: Sekcija mladih Fotokluba Rijeka, Hrvatska, 51000 Rijeka, Pod voltun 4

Tema: ŽIVOT JE LIJEP

Optimizam sadržan u izrečenom život je lijep želimo interpretirati fotografskom slikom. Pojedinac je danas dezorijentiran i obeshrabren zbog ekonomske situacije i sve većeg pritiska korporativnog kapitala. Takvog obeznađenog pojedinca vrbuju sadržaji plasirani kroz medije koji nude iluziju života. Ovakva situacija stvara depresivna stanja društva. Mi želimo pozitivno i afirmativno razmišljati i djelovati. Želimo fotografskom slikom kao moćnim medijem slati poruku ŽIVOT JE LIJEP!

Može li se fotografskom slikom afirmativno i pozitivistički misliti? Može li se fotografskom slikom hvatati stvarnost na način da interpretira činjenicu da život doista jest lijep? Mogu li se pronaći vizualne senzacije koje će slati poruku ili emanirati duh pozitivizma na razini osjećanja i spoznaje ŽIVOT JE LIJEP? Može i mogu…

Dakle, mladi autori do dvadeset pet godina starosti trebaju putem pojedinačne fotografije ili nizom fotografija / fotografska kolekcija, od šest fotografija / interpretirati ovu temu.

Jedan od ciljeva ovog projekta je pravilan metodički tretman i pristup fotografskom stvaralaštvu kao bilo kom drugom likovnom području. Nemamo namjeru podržavati puko škljocanje, već želimo odabirom radova i konceptom izložbe poslati jasnu poruku mladim stvaraocima da nam je fotografija kao stvaralačka činjenica i masovni medij iznad svega. Nismo žrtve tako sveprisutnog formalizma i populizma koji ističe masovnost sudjelovanja i vrijednost oprema s kojom se snima, odnosno svega onog što je u osnovi i nebitno. To znači da autori mogu snimati s bilo kojom vrstom aparata – analognim, najnovijim digitalnim aparatom, camerom obscurom, mobitelom… Cilj je napraviti fotografsku sliku ili niz fotografskih slika koje će na najbolji način interpretirati temu.

Hoćemo fotografiju koja svjedoči, koja kroz duh mladog čovjeka odjekuje izrečenim ŽIVOT JE LIJEP!

Želimo Vam sretno i uspješno sudjelovanje!

Ideja i koncept projekta: Borislav Božić, prof.

Opća pravila

Na natječaju imaju pravo ravnopravno sudjelovati sve osobe do 25 godina starosti.

Autor, sudionik natječaja, popunjavanjem i slanjem prijavnice potvrđuje autentičnost snimljenih fotografija te preuzima odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija.

Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja.

Autorsko pravo: autor popunjavanjem i slanjem prijavnice daje suglasnost suorganizatorima natječaja da bez naknade može objavljivati prijavljene fotografije uz jasan potpis autora a u svrhu promocije izložbe.

Autor treba navesti mjesto i godinu nastanka fotografije. Navođenjem mjesta i godine snimanja dajemo ozbiljnost i dostojanstvo našoj struci u proučavanju fotografskog stvaralaštva, a i svim drugim stručnjacima u proučavanju teme ovog natječaja.

Organizator će koristiti odabrane fotografije s izložbe za poticanje i unapređivanje fotografskog stvaralaštva.

Neke od izabranih fotografija bit će tiskane na promotivnom materijalu izložbe, npr. na pozivnici za otvaranje izložbe i pratećih manifestacija, na plakatu ili na informaciji za novinare. Svi spomenuti oblici objava su nekomercijalne vrijednosti i jedina im je svrha promocija izložbe i autora.

Svaki autor čije fotografije budu korištene ili reproducirane u katalogu ili nekoj drugoj publikaciji, dobit će primjerke tih publikacija na adresu koja je navedena u prijavnici. Moralna autorska prava, u smislu ispravnog potpisivanja autora na tiskanim djelima, bit će u potpunosti poštovana.

Izabrane i nagrađene fotografije bit će reproducirane u katalogu, bez plaćanja naknade autorima.

Natječaj

Broj fotografija: Svaki autor može prijaviti najviše šest /6/ fotografija.

Tehnologija i veličina: Fotografije se dostavljaju isključivo u digitalnom obliku na e-adresu: mladifotoklubrijeka@gmail.com. Fotografije moraju biti u JPEG formatu i rezolucije 300 dpi i ne veće od 4MB.

Tehnika: nema ograničenja; fotografije mogu biti crno-bijele, monokromatske ili u boji.

Dokumentacija:

Svaki autor uz fotografije prilaže:

1. Pravilno popunjenu prijavnicu.

Kod potpisivanja fotografija na digitalnom mediju ne koristite kvačice na slovima koja to imaju, primjer potpisa:

1_Kresimir Kresic_Bas sam zedan

Dakle, prvo pišemo redni broj, puno ime i prezime autora te naziv fotografije.

Na prijavnici istim redoslijedom upisati fotografije, normalno koristiti kvačice na slovima koja to imaju.

  • Prijave koje ne budu imale cjelovitu dokumentacija organizator neće prihvatiti.
  • Za autore do 18 godina starosti obavezna je izjava roditelja /formular se može preuzeti s naših stranica/

Ovdje preuzmi PRIJAVNICU, a ovdje IZJAVU RODITELJA

Kalendar izložbe

Rok predaje radova je 22. lipnja 2017. godine do 24 sata.

Žiri/prosudbena komisija:

Do zaključenja natječaja organizator će imenovati žiri od uglednih fotografskih autora, prosvjetnih radnika i likovnih kritičara.

Objava rezultata: 24. lipnja 2016. organizator će e-mailom obavijestiti autore odabranih radova da će njihovi radovi biti izloženi. Možete nas pratiti na www.mladiifotografija.com ili na https://www.facebook.com/mladifotoklubrijeka/.

Izložba će biti postavljena u Galeriji Principij, Pod voltun 4, Rijeka.

Otvorenje izložbe je 28. lipnja 2016. godine u 20 sati.

Izložba ostaje otvorena do 10. srpnja 2016.

Nagrade:

U svakoj kategoriji organizator će dodijeliti prvu, drugu i treću nagradu u obliku knjige iz područja likovne umjetnosti i fotografije te po tri pohvale.

Najbolji autori bit će pozvani na vikend radionicu u Rijeku o trošku organizatora a putne troškove dolaska i povratka snosi pozvani autor.

Katalog:

Organizator će izdati katalog u digitalnom obliku. Katalog će biti poslan svi sudionicima na navedenu adresu u prijavnici.

Adresa dostave radova:

E-pošta: mladifotoklubrijeka@gmail.com

Popunjavanjem i slanjem prijavnice autor prihvaća opća pravila i uvjete natječaja ŽIVOT JE LIJEP.

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

Prijavi se na
Pratite nas na
Školska knjižnica:
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Arhiva – klikni: