Gost predavač Marko Pavlović

Kreator igračke Oblo u ŠUDIGO Zabok

IMG_7272Poznati hrvatski produkt dizajner Marko Pavlović održao je u srijedu, 6. svibnja 2015. godine, predavanje učenicima 3. i 4. razreda industrijskog dizajna Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Predavanje je organizirano u suradnji s udrugom GOKUL iz Zaboka i potpomognuto sredstvima Zaklade Kultura Nova i Ministarstva kulture RH.

Marko je učenicima prenio svoje iskustvo u oblikovanju igračaka Oblo i Logiq tower za koje je dobio brojne nagrade i priznanja struke te veliku medijsku pozornost u Hrvatskoj i svijetu. Otvoreno je pričao o dobrim i lošim stranama pokretanja vlastitog posla te kako svladati prepreke koje se nalaze na putu od nastanka ideje za neki proizvod pa sve do njegove realizacije, odnosno distribucije u prodajnu mrežu. 

Tako smo imali prilike saznati da je igračka Oblo nastala iz jedne vježbe prostornog oblikovanja na prvoj godini Studija dizajna. Kada se otvorio natječaj za studente za oblikovanje igračaka, u razgovoru s kolegom zaključili su da bi se iz tog složenog sferičnog objekta mogla napraviti logička igračka za djecu predškolske dobi. Uslijedio je proces traženja zadovoljavajuće forme, a potom i tvornice koja bi igračku proizvodila. Kako je Marko s prototipom igračke dobio nagradu i time pozornost medija, te je uvršten u važne dizajnerske kataloge, zapazio ga je i vlasnik tvornice u Kanadi koja danas istu proizvodi po licencnom ugovoru. Uslijedio je razvoj modela koji bi bio adekvatan za proizvodnju i prodaju. Danas se igračka Oblo pozicionirala kao dizajnerska igračka (dijelom je razlog što se distribuira i u specijaliziranim dizajnerskim trgovinama) i osim djece, vole je odrasli zbog njene zanimljive forme.

Nakon uspjeha s Oblom, Marko je odlučio napraviti još jednu logičku igračku koja je namijenjena djeci školskog uzrasta. Tako je nastao Logiq tower koji je, za razliku od Obla, izrađen od drva kaučukovca. Na pitanje zašto i Oblo nije izrađen od prirodnih materijala nego od plastike, dao je jednostavan odgovor – proizvodnja takve forme u bilo kojem drugom materijalu bila bi vrlo skupa. U razvoju Logiqa također je tražio mogućnost dobivanja optimalnog broja elemenata s kojima bi se moglo složiti što je više moguće raznih kombinacija i na kraju je preko interneta pronašao matematičkog “frika”, profesora s američkog sveučilišta, koji mu je razvio aplikaciju pomoću koje je uspio dobiti igračku s petnaest dijelova od kojih se može složiti toranj u obliku valjka s preko 22.000 tisuće mogućih kombinacija.

Naravno, zanimalo nas je što mu je sljedeći cilj, pa je rekao da je to stvaranje jednostavnijeg Logiq towera za mlađe uzraste, s obzirom da je ovaj pozicioniran u segmentu korisnika koji su stariji od osam godina i “pretežak“ je za slaganje djeci rane životne dobi.

Na kraju smo mu zaželjeli puno uspjeha te ga pozvali da nas još koji put posjeti, jer će i sljedeće generacije naših učenika sigurno rado čuti njegovu priču.

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

iban HR5623900011100019312

Google Translate
Prijavi se na
Pratite nas na
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Stranica projekta Klikni&Uči
Preporučene stranice
Školska knjižnica:
Arhiva – klikni: