Izložba radova učenika završnih razreda

2014_05_26_plakatSUDIGOizlozba_prvwZreli za umjetnost?

Izložba radova učenika završnih razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok pod nazivom Zreli za umjetnost?, u prostorima Velike galerije Grada Zaboka, Zivtov trg 10, Zabok (prvi kat) otvorena je od 5. do 26. lipnja 2014. i ostvaruje se pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Zaboka.

Škola dugi niz godina sudjeluje u raznim projektima, izložbama, događanjima i to ne samo kao pasivni ili aktivni promatrač, već kao institucija koja je prepoznata kao važan partner u kreaciji vizualnog identiteta i kulturnog života Grada. Izuzetno nam je drago da postoji rijeka mladih samoostvarenih budućih umjetnika koji iskazuju svoju kreativnost i originalni pristup u različitim područjima vizualnih umjetnosti.

Izložba pod nazivom Zreli za umjetnost? ima za cilj poticanje kreativnog stvaralaštva mladih ostvaren u njihovim raznolikim radovima suvremenog umjetničkog izričaja. Javnim izlaganjem u tako mladoj dobi – a pretpostavlja se da za umjetnost treba ipak imati osim talenta i određen stupanj zrelosti – oni ovom izložbom valoriziraju svoj rad i stječu informacije o komunikaciji društva i umjetnosti.

Učenici završnih razreda odjela  likovna umjetnost i dizajn više i nisu djeca, ali svoju predodžbu i likovnu ideju mogu izvesti koncentrirano kao proces stvaranja koji počinje od ideje do realizacije i na kraju prezentacije. Oni  svojim radovima na ovoj izložbi imaju priliku objediniti i praktične vještine izrade u različitim tradicionalnim i suvremenim materijalima i predstaviti  artikuliran umjetnički istraživački rad raznolike tematike.

Izložba i postav su osmišljeni kao autorska koncepcija profesorice dr. art. Mirjane Smolić, dan im je zadatak da svojom umjetnički zrelom realizacijom rada i duhovnošću izazovu poseban doživljaj publike. Njihova reakcija i  komunikacija s djelima navodit će publiku na preispitivanje stavova o pojedinim segmentima života; o ljubavi, vjeri, čovječnosti, o ritualnom, paranormalnom, stavova prema igri, prirodi, ljepoti, modi, magiji, običajima…

Kako su to izveli? Njihovi samostalni radovi nastali su isključivo na temelju istraživanja vezanih uz likovni jezik, uz stilska razdoblja i pokrete u likovnoj umjetnosti, interdisciplinarnim povezivanjem sa sociologijom, etnologijom, ekologijom, filozofijom, modom, književnošću i poviješću. Nastali su kao proces i produkt zrelog razmišljanja u umjetničkom izrazu na konceptualni način. Svoje ideje učenici su konkretizirali pomoću crtaćih, slikarskih, kombiniranih tehnika, fotografije, računalne grafike, kratkih filmskih uradaka i instalacija u kombinaciji gline, keramike, gipsa, drva, žice, metala i bilja.

S. Burriughs je rekao: “Loše je sviđati se svima.” Tom tvrdnjom kao motom đaci likovnjaci oslobođeni su opterećenja da radovi moraju biti stilizirani i dizajnirani da se svide svoj publici. Bitno je da su u kreativnom procesu iskreni prema sebi. Oni su naučili svijet gledati i interpretirati kroz umjetnički doživljaj. Kreću u život osviješteni i spremni za istraživanja i nadogradnju kroz studij.

Kao prateće događanje Izložbe posjetitelji imaju priliku pogledati Prezentaciju i izložbu odjevnih predmeta nastalih u okviru projekta Turistički modni izazov nekad i danas financiran od Ministarstva turizma.

Dođite i pogledajte!

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

Prijavi se na
Pratite nas na
Školska knjižnica:
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Arhiva – klikni: