Izložba

NIKOLA HRASTINSKI / Dimenzije budućeg svijeta

10891482_711738498947627_3251246821037265248_nU Velikoj galeriji Grada Zaboka 12. siječnja 2015. godine otvorena je izložba našeg bivšeg učenika Nikole Hrastinskog.

Nikola Hrastinski, iako još svježe lice na hrvatskoj likovnoj sceni, svojim radovima jasno pokazuje da je već odredio smjer i likovni izraz  kojim se želi predstaviti široj publici. Djelomično naslonjen na futurizam, koji u sebi nosi dinamiku nošenu objektom i prostorom, Nikola koristi simultano kretanje na plohi kroz geometrizaciju pojedinih elemenata, fragmentira i dekomponira plohu i volumen, te lomi na sastavne djelove i ponovno spaja naizgled nespojivo.

Koristeći tradicionalne grafičke tehnike kao što su sitotisak, litografija, linorez i tuš, samostalno ili u kombinaciji, on istražuje mogućnosti koje one daju stvarajući futurističke kompozicije kojima ukazuje na zastrašujuću stvarnost suvremenog doba u kojem živimo. Otuđenje kao posljedica modernizacije zapravo stvara mehaničkog čovjeka lišenog emocija i osuđenog na uvjetovani pokret i misao.

Njegovog čovjeka pokreće mehanički sustav sitnih i krupnih elemenata u složenom međuodnosu koji ne podnosi ni najmanju nepreciznost u prijenosu energije jer svaka greška može prouzročiti katastrofalne posljedice. Bilo da se bavi portretom, figurom ili ističe samo detalj složenog sustava, Nikola progovara kroz kontrast crne i bijele ili modelira pomoću tonaliteta sive. Namjerno izostavlja boju kao element koja bi na neki način sugerirala život, ostavljajući tako promatraču da sliku prema potrebi provuče kroz osobni spektar.

U prikazu likova kroz detalj ili cjelinu, vidljiv je utjecaj steampunka i cyberpunka kao podžanrova znanstvene fanstastike. Dok steampunk ulazi u prošlost, često i u začetke industrijske revolucije i igra se sa naprednim idejama, cyberpunk daje tehnološki ili biološki već usavršenog čovjeka koji je u simbiozi ali i sukobu  sa naprednim  računalom i umjetnom inteligencijom. Tom kombinacijom se i autor igra koristeći maštu konzumenta kao važan  element u stvaranju djela, ostavljajući mu da pojedine djelove  struktura sam smjesti u konstrukciju čovjeka ili stroja. Time nas stavlja u aktivan položaj i uvlači u igru u kojoj dajemo i osobnu notu radovima, te ih više ne gledamo kao fragmente nego slažemo u nama prihvatljivu cjelinu.

 Anuška Alfirević, akademski slikar, profesor mentor

 

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

Prijavi se na
Pratite nas na
Školska knjižnica:
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Arhiva – klikni: