Kristina Crnek Vidović

dizajner_i_obrtnik_na_medunarodnom_festivalu_dizajna_largeDizajner i obrtnik na međunarodnom festivalu dizajna

//// preuzeto sa http://www.hok.hr/press/novosti/

Na međunarodnom festivalu dizajna DAN D, u petak, 14. lipnja, predstavljen je projekt Dizajner i obrtnik te su posjetitelji imali prilike vidjeti prototipove proizvoda nastalih tijekom projekta.U prostorima bivše tvornice Gredelj u Strojarskoj ulici u Zagrebu, izloženo je 11 novih proizvoda proizašlih iz višemjesečne suradnje studenata 1. godine Diplomskog studija dizajna Arhitektonskog fakultetu u Zagrebu te obrtnika članova Hrvatske obrtničke komore.

Izložbeni prototipovi izrađeni su u obrtničkim radionicama, a osmišljeni od strane mladih dizajnera. Cilj ovog projekta bio je omogućiti studentima stjecanje iskustva u realnom okruženju te uspostaviti povjerenje i kontinuitet suradnje između studenata i obrtnika.

– Sve više europskih država uspješnu strategiju razvoja  proizvodnje i male industrije gradi na udruživanju i međusobnoj suradnji proizvodnog obrtništva i dizajna. Hrvatske obrtnička komora prepoznala je ove trendove te raznim aktivnostima nastoji potaknuti suradnju obrtnika i dizajnera, rekao je Matija Duić iz HOK-a na predstavljanju projekta u sklopu programa DANA D.Mladen Orešić, profesor Arhitektonskog fakulteta, istaknuo je neupitnu ulogu dizajna u poslovanju obrtnika te stvaranju proizvoda koji će biti inovativan, prepoznatljiv i konkurentan na tržištu.

U prvoj fazi stvaranja projekta, na temelju osobnih preferencija studenata te tehničko-izvedbenih mogućnosti obrtničkih radionica, obrtnici i studenti međusobno su izabrali poslovne partnere projekta.

Ukupno je sudjelovalo 11 studenata dizajna i 6 obrtničkih radionica, a krajnji rezultati njihove suradnje izloženi su na DANU D.

Originalni, inovativni i maštoviti proizvodi u kojima su mogli uživati posjetitelji festivala su: „Pop Up“ vješalo za odjeću, folder i set polica namijenjen brodskom interijeru, studentice Ozane Ursić i stolarskog obrta Arbor, „Lampu Bloom“ studentice Petre Jelaske i Kovinopojasarskog obrta Havel, drveni stol „Aree“ studenta Vedrana Ercega i namještaja Armario, staklene stoliće „3sto“ studentice Janje Roškar i namještaja Armario, keramičke zdjelice studentice Ane Sekulić i lončarstva Merania, set proizvoda studentice Ivone Miloš i lončarstva Merania, viseće svjetiljke studentice Ane Armano Linta i Kovinotokarske radionice Deželić, torbu za laptop studenta Ivana Vukmanića i obrta Boris Skomina, keramičko sjenilo za lampu i set zdjelica Ene Priselec i lonačarskog obrta Merania, komodu studentice Kristine Crnek Vidović te namještaja Armorio, posudice, soljenke i paprenke studentice Eme Gerovac i Kovinotokarske radionice Deželić.

– Od cijelog iskustva, najzanimljiviji mi je bio proces stvaranja nekog novog proizvoda te komunikacija i suradnja s obrtnikom, istaknula je Petra Jelska. Studenti sudionici složili su se da su tijekom projekta stekli vrijedna praktična znanja i iskustva te da bi ovakvih aktivnosti trebalo biti što više.

– Ovim projektom željeli smo udahnuti život svojim idejama te obrtnicima dizajnirati proizvod s kojim mogu biti konkurentni na tržištu, zaključila je studentica Ozana Ursić.

Valja istaknuti kako će obrtnici i dizajneri s dovršenim prototipom proizvoda moći, između ostalog, i konkurirati na ovogodišnjem natječaju „Moj motiv 2.0“ Zagrebačke banke i Hrvatske obrtničke komore.

plus:

http://pogledaj.to/oblikovanje/6-pogleda-na-sobu/

http://www.hrvatskiinterijeri.hr/

 

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

Prijavi se na
Pratite nas na
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Stranica projekta Klikni&Uči
Preporučene stranice
Školska knjižnica:
Arhiva – klikni: