Naši (bivši) učenici

Proglašen pobjednik natječaja “Na mladima dizajn ostaje”

/preuzeto s http://www.ro-collection.hr/proglasen-pobjednik-natjecaja-na-mladima-dizajn-ostaje

Vedran Erceg sa svojim studentskim radom lampom Onna pobjednik je prvog izdanja natječaja za mlade produkt dizajnere „Na mladima dizajn ostaje“, kojeg su organizirali tvrtka Primat RD, Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Dani Orisa. Pobjedničko produkt dizajn rješenje, u konkurenciji 6 dizajnerskih objekata, svojim su glasovima odabrali sudionici ovogodišnjih Dana Orisa, najvećeg arhitektonskog simpozija u regiji.

Prije finalnog glasovanja, stručni žiri u sastavu Viktor Rožman, direktor tvrtke Primat RD, Andrija Rusan ispred Dana Orisa te profesor Mladen Orešić, profesor Zlatko Kapetanović i docent Vedran Kasap sa Studija dizajna od 27 prijavljenih radova odabrali su šest finalista. Sudionicima Dana Orisa, uz pobjednika, predstavilo se još pet studenata – Karlo Pavičić, Luka Jelaska, Hrvoje Boljar, Ana Župić i Sanja Rotter. Finalni radovi odabrani su jednoglasno i to po kriterijima kreativnosti, inovativnosti te izvedivosti odnosno isplativosti u kontekstu kasnije serijske proizvodnje. Tako će se pobjednički rad, kojeg će proizvesti tvrtka Primat RD, uskoro naći u prodaji u sklopu Ro Collection showrooma u Ilici 66.

„Ovaj natječaj potvrdio je kako se na Studiju dizajna iz godine u godinu stvaraju mnogobrojne ideje i rješenja čiju kvalitetu potvrđuju nagrade na izložbama, ali na žalost ne i dostupnost na tržištu. Zato nas jako veseli što ćemo lampu Onna Vedrana Ercega ponuditi domaćim kupcima u našem Ro Collection showroomu, ravnopravno s modelima svjetski poznatih brendova. Zahvaljujem svim profesorima sa Studija dizajna te organizatorima Dana Orisa što su se kao partneri uključili u ovaj projekt i pomogli nam u njegovoj realizaciji. Veselimo se novom izdanju natječaja sljedeće godine“ – izjavio je Viktor Rožman, direktor tvrtke Primat RD, nakon završetka premijernog izdanja natječaja „Na mladima dizajn ostaje“. 

Lampa Onna studentski je rad Vedrana Ercega nastao pod mentorstvom profesora Zlatka Kapetanovića. Dizajn lampe prati karakteristike novog materijala OLED, fleksibilne prozirne plohe koja emitira svjetlost i time stvara logičnu i prepoznatljivu, funkcionalnu, estetsku i tehnološku cjelinu.

plus:

http://2013.dan-d.info/vedran-erceg-1989-zagreb/

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hrvatski-student-dizajnirao-lampu-buducnosti-vec-dogovara-proizvodnju.html

http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/finalisti-natjecaja-dizajna-otkrili-svoje-zanimljive-projekte-468626

http://weandthecolor.com/aree-table-furniture-design-vedran-erceg-armarion/32349

http://www.dizajndoma.hr/namjestaj/stol-aree-dizajnera-vedrana-ercega

http://www.behance.net/erceg

 

 

Dizajner i obrtnik na međunarodnom festivalu dizajna

/preuzeto s http://www.hok.hr/press/novosti/dizajner_i_obrtnik_na_medunarodnom_festivalu_dizajna
 
Dizajner i obrtnik na međunarodnom festivalu dizajna

Preuzimanje fotografije

Na međunarodnom festivalu dizajna DAN D, u petak, 14. lipnja, predstavljen je projekt Dizajner i obrtnik te su posjetitelji imali prilike vidjeti prototipove proizvoda nastalih tijekom projekta.

U prostorima bivše tvornice Gredelj u Strojarskoj ulici u Zagrebu, izloženo je 11 novih proizvoda proizašlih iz višemjesečne suradnje studenata 1. godine Diplomskog studija dizajna Arhitektonskog fakultetu u Zagrebu te obrtnika članova Hrvatske obrtničke komore.

Izložbeni prototipovi izrađeni su u obrtničkim radionicama, a osmišljeni od strane mladih dizajnera. Cilj ovog projekta bio je omogućiti studentima stjecanje iskustva u realnom okruženju te uspostaviti povjerenje i kontinuitet suradnje između studenata i obrtnika.

– Sve više europskih država uspješnu strategiju razvoja  proizvodnje i male industrije gradi na udruživanju i međusobnoj suradnji proizvodnog obrtništva i dizajna. Hrvatske obrtnička komora prepoznala je ove trendove te raznim aktivnostima nastoji potaknuti suradnju obrtnika i dizajnera, rekao je Matija Duić iz HOK-a na predstavljanju projekta u sklopu programa DANA D.

Mladen Orešić, profesor Arhitektonskog fakulteta, istaknuo je neupitnu ulogu dizajna u poslovanju obrtnika te stvaranju proizvoda koji će biti inovativan, prepoznatljiv i konkurentan na tržištu.

U prvoj fazi stvaranja projekta, na temelju osobnih preferencija studenata te tehničko-izvedbenih mogućnosti obrtničkih radionica, obrtnici i studenti međusobno su izabrali poslovne partnere projekta.

Ukupno je sudjelovalo 11 studenata dizajna i 6 obrtničkih radionica, a krajnji rezultati njihove suradnje izloženi su na DANU D.

dan_d2

Originalni, inovativni i maštoviti proizvodi u kojima su mogli uživati posjetitelji festivala su: „Pop Up“ vješalo za odjeću, folder i set polica namijenjen brodskom interijeru, studentice Ozane Ursić i stolarskog obrta Arbor, „Lampu Bloom“ studentice Petre Jelaske i Kovinopojasarskog obrta Havel, drveni stol „Aree“ studenta Vedrana Ercega i namještaja Armario, staklene stoliće „3sto“ studentice Janje Roškar i namještaja Armario, keramičke zdjelice studentice Ane Sekulić i lončarstva Merania, set proizvoda studentice Ivone Miloš i lončarstva Merania, viseće svjetiljke studentice Ane Armano Linta i Kovinotokarske radionice Deželić, torbu za laptop studenta Ivana Vukmanića i obrta Boris Skomina, keramičko sjenilo za lampu i set zdjelica Ene Priselec i lonačarskog obrta Merania, komodu studentice Kristine Crnek Vidović te namještaja Armorio, posudice, soljenke i paprenke studentice Eme Gerovac i Kovinotokarske radionice Deželić.

– Od cijelog iskustva, najzanimljiviji mi je bio proces stvaranja nekog novog proizvoda te komunikacija i suradnja s obrtnikom, istaknula je Petra Jelska. Studenti sudionici složili su se da su tijekom projekta stekli vrijedna praktična znanja i iskustva te da bi ovakvih aktivnosti trebalo biti što više.

– Ovim projektom željeli smo udahnuti život svojim idejama te obrtnicima dizajnirati proizvod s kojim mogu biti konkurentni na tržištu, zaključila je studentica Ozana Ursić.

Valja istaknuti kako će obrtnici i dizajneri s dovršenim prototipom proizvoda moći, između ostalog, i konkurirati na ovogodišnjem natječaju „Moj motiv 2.0“ Zagrebačke banke i Hrvatske obrtničke komore.

plus:

http://pogledaj.to/oblikovanje/6-pogleda-na-sobu/

http://www.hrvatskiinterijeri.hr/

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

iban HR5623900011100019312

Google Translate
Prijavi se na
Pratite nas na
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Stranica projekta Klikni&Uči
Preporučene stranice
Školska knjižnica:
Arhiva – klikni: