Grafičar pripreme, grafičar tiska, grafičar dorade

Sektor: grafička tehnologija i audiovizualno oblikovanje / trajanje obrazovanja: 3 godine

 

NASTAVNI PREDMET Tjedni broj sati
I. II. III.
Hrvatski jezik 3 3 3
Strani jezik 2 2 2
Povijest 2
Politika i gospodarstvo 2
Etika/Vjeronauk 1 1 1
Tjelesna i zdravstvena kultura 2 2 2
Matematika 2 2 2
Fizika 2 2
Kemija 2
Informatika 2
Grafička tehnologija 2 2 2
Praktična nastava s teh. zanimanja 14 14 20

 

Uvjeti upisa

  • prosjeci svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja 4 razreda osnovne škole,
  • zaključne ocjene u 7. i 8. razredu iz predmeta značajnih za izbor kandidata: hrvatski jezik, matematika, prvi strani jezik (moguće steći najviše 50 bodova),
  • zdravstvena sposobnost kandidata za obavljanje poslova i zadaća – dokazuje se liječničkom svjedodžbom medicine rada.

Konačna ljestvica poretka kandidata dobiva se zbrajanjem prosjeka svih zaključnih ocjena svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja 4 razreda osnovne škole i uspjeha iz pet predmeta: hrvatski jezik, matematika, prvi strani jezik u 7. i 8 . razredu.

Obrazovanje

Nastava za grafičara pripreme, grafičara tiska i grafičara dorade realizira se u trogodišnjem programu. Praktična nastava za sva tri zanimanja se u prvom razredu izvodi u školi, a u drugom i trećem razredu u školi i u grafičkim radionicama s kojima ©kola i roditelji učenika potpisuju Ugovor o provedbi praktične nastave.

Grafičar pripreme

Osposobljava se za rad u početnoj fazi grafičke proizvodnje, odnosno u grafičkoj pripremi. Učenik upoznaje rad u računalnim programima koji se koriste za izradu računalne pripreme reprodukcije originala. Upoznaje tehnike tiska, izgled i karakteristike tiskovnih formi za pojedine tehnike tiska te postupke izrade tiskovnih formi. Ovladava vještinom rada na računalu, kontrolira i izrađuje gotovu računalnu pripremu za jednobojne i višebojne originale, upoznaje tiskarski arak, priprema i izrađuje tiskovne forme.

Nakon završetka školovanja učenici se zapošljavaju u grafičkim tvrtkama ili samostalno obavljaju rad u struci.

Grafičar tiska

Osposobljava se za rad u osnovnoj fazi grafičke proizvodnje, odnosno za rad na tiskarskim strojevima. Upoznaje tehnike tiska te njihove specifičnosti.Ovladava vještinom rukovanja strojevima za tisak, priprema i izrađuje tiskovne forme, priprema i miješa boje, kontrolira proces tiska i rad pojedinih dijelova stroja, uočava i otklanja manje kvarove stroja, kontrolira otisak.

Nakon završetka školovanja učenici se zapošljavaju u grafičkim tvrtkama ili samostalno obavljaju rad u struci.

Grafičar dorade

Osposobljava se za rad u završnoj fazi grafičke proizvodnje. Učenici razvijaju vještine ručnog uveza knjige, časopisa, blokova i sl. Uz to se osposobljavaju za rukovanje strojevima grafičke dorade koji se koriste za strojni uvez knjiga, upoznaju različite materijale koji se koriste u knjigovežnici i kartonaži te uporabu istih. U kartonaži izrađuju različite galanterijske proizvode i ambalažne kutije. Prerađuju papir u svitke, rolice, omotnice, jednoslojne i višeslojne vrećice.

Nakon završetka školovanja mogu se zaposliti u grafičkim radionicama, knjigovežnicama i tvrtkama koje se bave proizvodnjom ambalaže ili samostalno obavljati posao u struci.

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

iban HR5623900011100019312

Prijavi se na
Pratite nas na
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Stranica projekta Klikni&Uči
Preporučene stranice
Školska knjižnica:
Arhiva – klikni: