Obljetnice

20 godina likovne umjetnosti i dizajna

2015_05_18_plakatObilježavanje važnih obljetnica 20 godina rada odjela likovne umjetnosti i dizajna i 55 godina postojanja Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok dostiglo je svoj vrhunac 5. lipnja 2015. u Velikoj galeriji Grada Zaboka, kada je održan svečani program obilježavanja uz otvorenje izložbe likovnih i multimedijalnih radova bivših učenika Škole.

Na svečanom programu uz kratki glazbeni koncert sa svrhom slavljenja umjetnosti i mladosti, obilježavanju obljetnice nazočili su uvaženi gosti: gospođa izaslanica ministra Verica Batur, voditeljica odjela za gimnazije, učeničke domove i umjetničke škole, župan KZŽ gospodin Željko Kolar, zamjenica župana Jasna Petek, gospođa Dunja Špoljar, saborska zastupnica, Melita Ivanković, viša savjetnica za umjetničke programe, gradonačelnik Grada Zaboka gospodin Ivan Hanžek, članovi Školskog odbora, Vijeća roditelja i Vijeća učenika, brojni sadašnji i bivši učenici, profesori, umjetnici i ostali prijatelji naše škole.

Inače ovu važnu obljetnicu Škola obilježava s nekoliko značajnih aktivnosti:

  • predavanjima, panel diskusijama za naše učenike i širu javnost tijekom školske godine,
  • izlaganjem umjetničkih radova akademskih umjetnika, naših bivših učenika u Velikoj Galeriji grada Zaboka,
  • izložbom modnog dizajna i modnim revijama – Galerijski prostor Regeneracije.

Godine 1960. Škola je započela radom kao SREDNJA TEHNIČKA TEKSTILNA ŠKOLA, a današnja Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok je njena izravna sljednica. Tih godina obrazovanje je bilo usmjereno prema potrebama tekstilne industrije za zanimanja prelci, tkalci, krojači, odjevni tehničari i tekstilni tehničari.

Naziv škole često se mijenjao zbog reprogramiranja obrazovnih i tržišnih potreba ili pak zbog školskih reformi koje su se događale u određenim povijesnim trenucima. Škola je bila izložena stalnim mijenama, oluji vremena, tržišnim i gospodarskim promjenama, predrasudama, procjenama školskih vlasti …. te je u skladu s tim djelovala pod još 7 različitih imena:

  • Tekstilni školski centar
  •  Školski centar
  •  Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje Zabok
  • Centar za odgoj i obrazovanje “SEDAM SEKRETARA SKOJ-a” ZABOK
  • Tekstilna škola Zabok
  • Strukovno i umjetničko učilište Zabok
  • a od 2006. Odlukom Županijskog poglavarstva Krapinsko-zagorske županije škola nosi naziv ŠKOLA ZA UMJETNOST, DIZAJN, GRAFIKU I ODJEĆU ZABOK.

Najveća prekretnica na razvojnom putu Škole dogodila se upravo 1995. godine kada je ishođena prva verifikacija za programe likovne umjetnosti i dizajna.

Te godine upisala se prva generacija učenika u zanimanje dizajna odjeće i tekstila (ukupno 20 učenika ) te ove školske godine obilježavamo upravo i tu godišnjicu.

Zbog sve većeg interesa učenika za umjetničke programe Škola uvodi i druga zanimanja: grafički dizajner i industrijski dizajner, a u novije vrijeme i programe srodne drugim vrstama umjetnosti kao što je medijski tehničar, web dizajner, grafičar pripreme, dorade, tiska.

Od 2012.godine obogaćeni smo i programima srednje glazbene škole te na taj način u svojim kurikulima vješto integriramo različite izričaje od likovnog, modnog, dizajnerskog do glazbenog.

Nakon ovih 55 godina postojanja i 20 godina rada u sektoru umjetnosti i dizajna možemo reći da obrazovni programi koje provodimo predstavljaju jedinstvene programe u Krapinsko-zagorskoj županiji te su priznati i značajni ne samo na lokalnoj razini, već i u širem okruženju.

U posljednjih pet godina Škola bilježi porast upisa učenika od ukupno 25% i to upravo u sektorima kreativnih industrija sa značajnim potencijalom rasta koji povezuje kulturu, kreativnost i gospodarstvo. Škola je aktivna u provođenju mnogobrojnih projekata i angažirana u lokalnoj zajednici u svim područjima djelovanja.

Danas brojimo 420 učenika, 20 razrednih odjela i 60- tak profesora od kojih njih 6 sa zvanjem savjetnika i mentora.

Učenici i njihovi mentori već niz godina osvajaju značajna mjesta na natjecanjima te su dobitnici brojnih državnih i međudržavnih nagrada iz područja vizualnih umjetnosti, multimedije, novih tehnologija, grafičke tehnologije, dizajna odjeće te glazbene umjetnosti.

Ovaj program i izložba posveta je mladima i umjetnosti, njihovoj budućnosti, izazov i prilika, uronjenost u sadašnjost s punim respektom naše povijesti i obrazovne prošlosti.

Po prvi puta se na ovaj način prezentira 30- tak mladih umjetnika, bivših učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, a mi kao škola dobivamo povratnu informaciju gdje su, što rade, čime se bave i kako su iskoristili sve one alate, znanja i vještine koje smo im usađivali kroz četvero godišnje srednjoškolsko obrazovanje.

U rad mladih umjetnika i njihove uratke utkana je i stvaralačka energija naših profesora, vrsnih likovnih pedagoga, koji su kod njih ciljano i uporno brusili kreativnost i otvarali vrata još malim, neotkrivenim i neistraženim svjetovima.

Ova izložba je svojevrsni umjetnički izazov i predstavlja proživljenu i izraženu dubinu iskustava i htijenja učitelja i učenika, djeteta i odraslog, umjetnika i korisnika. Bit će to susret i druženje bivših i sadašnjih učenika, profesora, umjetnika i pedagoga, pogled u prošlost i budućnost.

Uspjeh svakog našeg učenika, sadašnjeg ili bivšeg, ujedno je poticaj za ustrajan rad svima u Školi, a isto tako je i svojevrsna retrospektiva razvoja vizualnih umjetnosti i utjecaja pedagoške djelatnosti.

Uspjesi Škole, kojih je mnoštvo, daju uvid lokalnoj zajednici u širinu i raznovrsnost umjetničkog i kulturnog izraza mladih koji su uključeni u suvremena umjetnička zbivanja, ali istodobno promiču i kulturnu tradiciju bogatog i živopisnog Zagorja. Time likovno-umjetnička scena naše zajednice postaje sve raznovrsnija, životnija, angažiranija, a sukreatorska uloga i podrška Grada Zaboka i Krapinsko –zagorske županije kao osnivača vidljiva je u svim aspektima djelovanja.

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

Prijavi se na
Pratite nas na
Školska knjižnica:
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Arhiva – klikni: