Predstava Idiot

Svjetski dan kazališta

Dana 27. ožujka 2014. naša je Škola obilježila Svjetski dan kazališta. Učenici i profesori posjetili su ZKM i pogledali predstavu Idiot prema romanu F. M. Dostojevskog, u dramatizaciji i režiji Ivana Popovskog.

Pri samom ulasku u kazališnu dvoranu, cijela pozornica bila je prekrivena bijelim plahtama koje se polako pomiču i otkrivaju mjesto radnje. Posebno su me oduševili efekti. Na sceni su titrale svijeće, odzvanjala romska glazba, vrtjele se haljine s volanima, u dramatičnim momentima čula se jaka buka, a na kraju je lijevala kiša.

Impresionirao me je iznimno velik broj glumaca koji su uprizorili slavnu priču isprepletenu mnoštvom intriga, spletki i ljubavnih zapleta te nam dokazali kako klasici imaju pravo na vječnu suvremenost i treba ih stalno izvoditi.

– Kako vratiti izgubljeno dostojanstvo ako smo ideale, kako bismo preživjeli, pospremili za neku drugu, možda bolju budućnost? I kako biti svoj ako se svijet oko tebe raspada i u tom raspadanju nestaje sve ono u što si vjerovao? To su neka od pitanja koja postavljamo na sceni. Čini mi se kako se svi mi danas lako prepoznajemo u knezu Miškinu. Svi dijelimo njegovu sudbinu, za što ponajprije krivim ovo korumpirano vrijeme u kojem se više ne znamo boriti čak ni za ljubav – kaže ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč i objašnjava da je upravo ovom predstavom ZKM dokazao da se za teatar treba boriti.

Lana Čaržavec, 1.w

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

Prijavi se na
Pratite nas na
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Stranica projekta Klikni&Uči
Preporučene stranice
Školska knjižnica:
Arhiva – klikni: