Projekti

IMG_4398Održan okrugli stol Trendovi u audio-vizualnoj industriji

Konvergencija medija nametnula potrebu za univerzalnim stručnjacima

Okrugli stol održan je 18. studenoga 2015. godine u okviru projekta Kroz školski kurikulum do suvremenih sadržaja i metoda u studijskoj produkciji, koji sufinancira Europska unija kroz Europski socijalni fond. Nositelj projekta je Elektrostrojarska škola iz Varaždina, a provodi ga u suradnji s domaćim partnerima Školom za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok iz Zaboka, udrugom Restart i Veleučilištem Vern.

Čelnici vodećih hrvatskih medijskih kuća u segmentu tiskanih, radijskih i internetskih medija pozdravljaju digitalizaciju i konvergenciju medija te upozoravaju kako ovi trendovi pred buduće medijske stručnjake postavljaju dva važna uvjeta: stjecanje multidisciplinarnih stručnih znanja te razvijanje vještine multitaskinga.

Zaključeno je to na okruglom stolu Trendovi u audiovizualnoj-industriji uslijed razvoja digitalizacije i konvergencije medija te očekivanja poslodavaca/tržišta rada u odnosu na obrazovne ustanove, koji je održan na Veleučilištu VERN’.

U diskusiji su sudjelovali Boris Trupčević, direktor Styria Internationala za Hrvatsku, Silvija Londero, direktorica Media servisa, Đurđica Klancir, glavna urednica Tportala, Robert Tomljenović, član Vijeća za elektroničke medije te Nebojša Slijepčević, redatelj i scenarist iz produkcijske kuće Restart.

U uvodnom su izlaganju predstavljeni rezultati istraživanja tržišta koje je pokazalo kako poslodavci u medijskoj industriji: imaju poteškoća s pronalaskom stručnih kadrova, nedostaju im kandidati dovoljno osposobljeni za samostalno korištenje specijaliziranih alata te imaju poteškoća s motiviranošću zaposlenika sukladno obliku angažmana.

Također, istaknuo je Tibor Bün, nastavnik iz varaždinske škole s programa Medijski tehničar, poslodavci su svjesni da bi buduće stručnjake mogli obrazovati u suradnji s obrazovnim ustanovama, ali bi im bila potrebna stručna podrška u osposobljavanju mentora te financijska potpora za učeničku praksu.

– Daljnja konvergencija medija uzrokovat će odustajanje mladih od televizije, ekspanziju sadržaja te izravno emitiranje do korisnika, bez posredstva tradicionalnih medija. Mladima treba prenijeti osnovna stručna znanja te ih naučiti kako da ih primjene u poslovnom okruženju i nastave dalje učiti. Zbog toga i mi surađujemo s obrazovnim institucijama, a razvijamo i interne programe edukacije, istaknuo je Boris Trupčević.

Đurđica Klancir je napomenula kako su mediji danas sve siromašniji, redakcije su sve manje, a posla sve više. – Taj je trend uvezen izvana, a zahtjeva stvaranje univerzalnih novinara i stručnjaka. To se posebno vidi na portalima, koji su uvidjeli da mogu producirati dobar sadržaj i konkurirati tradicionalnim medijskim kućama. Portali zahtijevaju posebna znanja i vještine u području uređivanja sadržaja.

– Konvergencija medija utjecala je i na radio. Novinar danas radi vijest, potom je oblikuje za web i društvene mreže, snimi dobru fotografiju i montira video klip. Njihove vještine određuju očekivanja korisnika, a medijski sustavi jedini mogu osposobiti mlade za zanimanja prema svojim potrebama, zaključila je Silvija Londero.

– U Hrvatskoj postoji svojevrsni paradoks u medijskom sustavu, a kojeg je uzrokovala upravo konvergencija. Imate priliku stvoriti dobar sadržaj, ali ne možete prikupiti novce za proizvodnju takvog sadržaja, naglasio je Robert Tomljenović iz Vijeća za elektroničke medije te dodao da je zbog tehnološkog napretka u medijskoj industriji danas pravi izazov postaviti čvrste i pravilne regulatorne okvire za nadzor medijskog sadržaja.

Na potrebu za obrazovanjem multidisciplinarnih medijskih stručnjaka i tehničara upozorio je i Nebojša Slijepčević, koji je zaključio da nezavisna produkcija potpuno slijedi trendove u velikim medijskim sustavima. – U proizvodnji medijskog sadržaja, multitasking je zapravo dobrodošao jer autora zbližava sa subjektom snimanja, poručio je.

Cilj diskusije je bio prikupiti i razmijeniti mišljenja obrazovnih ustanova i poslodavaca iz sektora audiovizualnih i medijskih djelatnosti, kako bi se stekao uvid u recentne potrebe tržišta rada na području suvremene studijske produkcije te identificirali ključne trendovi u audio-vizualnoj industriji uslijed razvoja digitalizacije i konvergencije medija.

Poveznice na foto i video galerije:

Tekst i slike s održanog okruglog stola: Okrugli stol Zg – zip

Video kojeg je snimila i producirala školska TV (MEC Televizija): Video okrugli stol

Galeriju slika možete pogledati na linku: Slike okrugli stol

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

iban HR5623900011100019312

Google Translate
Prijavi se na
Pratite nas na
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Stranica projekta Klikni&Uči
Preporučene stranice
Školska knjižnica:
Arhiva – klikni: