Projekti

Neprospavane noći i dobri kadrovi

DSC_0492Učenici Elektrostrojarske škole iz Varaždina i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok boravili pet dana na Visu

U okviru projekta Kroz školski kurikulum do suvremenih sadržaja i metoda u studijskoj produkciji peta aktivnost odnosila se na pilotiranje izbornog modula Suvremena studijska produkcija u okviru kampa dislocirane praktične nastave za učenike. U vremenu od 2. do 7. svibnja oko pedeset učenika i trinaest profesora Elekrostrojarske škole iz Varaždina i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok boravili su na Visu na dislociranoj nastavi. Učenici su učili kako snimiti, točnije, kako nastaje dokumentarni film i to od profesionalaca iz udruge Restart,  Nebojše Sljepčevića, Vanje Jambrovića, Dinke Radončić i Igora Bezinovića. Dok su prolazili kroz proces nastanka dokumentarnog filma, Vis je učenicima u kratkom vremenu prirastao srcu i sklopili su nova prijateljstva.

Ovo je posljednja aktivnost velikoga projekta koji sufinancira Europski socijalni fond pod nazivom Kroz školski kurikulum do suvremenih sadržaja i metoda u studijskoj produkciji, čiji je nositelj Elektrostrojarska škola, a naša škola je partnerska institucija.

Proces snimanja

Učenici obje partnerske škole, njih pedesetak, izvrsno su se snašli u stvarnim situacijama koje ih jednog dana očekuju na radnom mjestu. Proces snimanja je obuhvaćao istraživanje teme, kontaktiranje Višana, kako bi dogovorili i organizirali snimanje dokumentarnih filmova. Montaža materijala je trajala dugo u noć, ne bi li završili svoje trailere na vrijeme. Svaki tim, sastavljen od desetero učenika i dva mentora, predstavili su svoje trailere pred komisijom.

Zainteresirani učenici

Učenici su bili vrlo zainteresirani za rad što su i pokazivali, aktivno su sudjelovali u radionicama koje su organizirali udruga Restart, a koje su služile učenicima u stjecanju novih i obogaćivanju starih znanja. Snimanje se odvijalo na različitim lokacijama. Timovi su snimali u Komiži, u Češkoj vili, a neki su pak za predivne kadrove otišli snimati na more te čak zaronili. Pojedini timovi su mijenjali teme, ali su se učenici ubrzo snašli. Posljednji dan boravka na Visu, učenici su s mentorima profesorima, prezentirali i analizirali dobiveni rezultat.

Bilo je nezaboravno. To iskustvo će nam koristiti u budućnosti jer smo puno toga naučili u tih pet dana koje smo proveli na Visu. Očekivala sam dobro društvo, odličnu radnu atmosferu i to sam na kraju dobila – kazala je učenica Stela Benc, učenica drugog razreda medijskih tehničara, Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Neprospavane noći

Iako je rad zahtijevao i poneki neprospavani sat, učenici su zadovoljni stečenim iskustvom.

Mogu reći da je naša suradnja bila izvrsna i da se montiranje do kasnih sati isplatilo – rekao nam je Jakov Tuković, učenik drugog razreda medijskih tehničara.

Očekivanja učenika bila su prije svega steći nova iskustva.

Nitko ne bi očekivao nezaboravno iskustvo i druženje u tako malom mjestu, ali ima nešto čarobno na otoku Visu. Svi su bili sretni, raspoloženi za posao i rad, a poslije napornog dana još uvijek je ostalo energije za glazbu, ples i zajedničko druženje. Naučili smo više od očekivanoga, ne samo što se tiče naše struke, nego i o životu, jer naravno da nije sve bilo savršeno u timovima i nije sve bilo kako smo planirali, ali takav je i život. Očekivala sam da će profesori biti strogi, ali bilo je baš suprotno, bili su raspoloženi za zabavu i druženje s nama – rekla nam je Lucija Strugar, učenica drugog razreda medijskih tehničara.

Trud za dobar kadar

Kako bi snimili dobar kadar, učenici su morali uložiti puno truda.

Bio sam jako sretan kada su me odabrali da snimam na brodu. Jedno iskustvo koje ću svakako pamtiti cijeli život. Shvatio sam da sam spreman na sve da snimim dobar kadar – rekao nam je  Dominik Kotarski, učenik drugog razreda medijskih tehničara.

Zadatak nastave

Zadatak terenske  nastave je bio da se dvadeset i pet učenika iz Varaždinske škole i dvadeset i pet učenika iz škole za umjetnost, dizajn grafiku i odjeću Zabok stave u jedno realno okruženje istraživačke nastave gdje su bili podijeljeni u pet timova po deset učenika po pet iz svake škole.

Imali su zadatak da prvo odaberu temu koju će istraživati, a nakon toga provedu istraživanje na tu temu i naprave dokumentarni film o nekoj zanimljivosti samog otoka Visa – objasnila sam nam je profesorica Ruža Leskovar, koordinatorica projektnih aktivnosti za Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Sve filmove koji su napravljeni povodom projekta učenici će objaviti na portalu prve školske televizije, trailere naših učenika pogledajte ovdje: Vrata, Po viški pomalo, Ne žalim ni zbog čega, Mika, Dvi žlice soli, Dvi žlice soli 2.

Melani Krog, 2. mt

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

Prijavi se na
Pratite nas na
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Stranica projekta Klikni&Uči
Preporučene stranice
Školska knjižnica:
Arhiva – klikni: