Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube

RUKA PODRŠKE – prevencija vršnjačkog nasilja

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok prijavila se šk. godine 2013./2014. u projekt Ruka podrške. S obzirom na aktivnosti koje su projektom predviđene (predavanja za nastavnike, radionice za učenike) u projekt smo ušli kao korisnici usluga koje pruža Psihološki centar TESA.

Tako je osim predavanja za nastavnike koje je održano 9. siječnja 2015.godine, za učenike dva prva razreda (po našem izboru) održana radionica na temu prevencije vršnjačkog nasilja te bila izuzetno dobro prihvaćena od učenika. Također su nam ostali na raspolaganju materijali kako bi radionice tog tipa razrednici mogli nadalje prvoditi u svojim razredima

RUKA PODRŠKE je TESIN program prevencije vršnjačkog nasilja u školama koji se kontinuirano provodi od 2008. godine.

Cilj Programa je doprinos smanjenju vršnjačkog nasilja u školama, kroz educiranje, senzibiliziranje i osiguravanje pomoći odraslih – učitelja i roditelja, kao i ostalih učenika te osnaživanje i iskustveno učenje ugroženih učenika.

Prevencija vršnjačkog nasilja se provodi kroz niz aktivnosti u školama i u Psihološkom centru Tesa, grupno i individualno. Projekt Ruka podrške obuhvaća primarnu, sekundarnu i tercijarnu prevenciju vršnjačkog nasilja svih oblika.

Aktivnosti projekta su:

  1. STRUČNA PREDAVANJA ZA UČITELJSKA/NASTAVNIČKA VIJEĆA ŠKOLA na temu “Vršnjačko nasilje – kako prepoznati i pomoći”
  2. RADIONICE ZA RAZREDNA ODJELJENJA o vršnjačkom nasilju koja obuhvaća definiranje, prepoznavanje, razumijevanje i empatično shvaćanje posljedica nasilja za sve uključene te razradu potrebnih promjena u ponašanju i načina kako pomoći sebi ili ugroženim učenicima.
  3. CIKLUS RADIONICA za učenike koji su žrtve vršnjačkog nasilja s ciljem jačanja pozitivne slike o sebi, samopoštovanja i samopouzdanja te asertivnosti i drugih komunikacijskih i socijalnih vještina.
  4. KONZULTACIJE za razrednike, stručne suradnike i učitelje s ciljem pomoći u rješavanju konkretnih situacija vršnjačkog nasilja i poboljšanja razredne klime.
  5. INDIVIDUALNO PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE – za učenike koji su žrtve nasilja i učenike koji vrše nasilje te njihove roditelje.
  6. TELEFONSKO SAVJETOVANJE putem TESINOG Telefona za psihološku pomoć – 01/48 28 888, radnim danima, 10 – 22 h.
  7. INTERNET SAVJETOVANJE na: psiho.pomoc@tesa.hr
  8. DJELJENJE PLAKATA, LETAKA I BROŠURE s ciljem educiranja i senzibiliziranja velikog broja učenika, roditelja i učitelja o vršnjačkom nasilju i primjerenim načinima prevladavanja i pomoći. Letke možete pogledati skinuti na našoj web stranici.

Sudjelovanje u svim aktivnostima je besplatno za učenike, roditelje, učitelje i škole.

Za sve informacije i prijavu škola za sudjelovanje u projektu možete kontaktirati voditeljicu Tanju Dejanović Šagadin na psiho.centar@tesa.hr

Program kontinuirano financijski podržava Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH.

Dio projekta (Ciklus radionica za učenike koji trpe vršnjačko nasilje) podržava i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

Prijavi se na
Pratite nas na
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Stranica projekta Klikni&Uči
Preporučene stranice
Školska knjižnica:
Arhiva – klikni: