ŠUDIGO na La Biennale di Venezia

IMG_1200U petak, 25. listopada 2013. godine, održana je terenska nastava u Veneciji koja nas je dočekala skrivena maglom i bilo je neobično doživjeti je takvom iako je u ovo doba godine to normalna pojava u ovom dijelu Jadrana. Ipak, kasno poslijepodne magla se razišla te smo uživali u predivnim snolikim vedutama ovoga lijepoga grada.

Čak je i ne trebate posjetiti da biste je zavoljeli!

Ovim smo se putovanjem u jednu od najljepših kulturno povijesnih cjelina na jadranskoj obali i cijelom Mediteranu vratili u 18. stoljeće. Duh prošlosti obavija skup uglova, mostova, volti, trgova, maski, gondola, zatvora…

Tu čaroliju posjetili smo kako bismo prošvrljali kroz Biennale, svjetsku izložbu suvremene umjetnosti, koja se održava svake dvije godine. Ova se izložba tradicionalno održava u venecijanskom parku Giardini di Castello i tu se nalazi 30 stalnih nacionalnih paviljona, a drugi veliki dio Biennala održava se u prostorima Arsenale di Venezia te smo i ovdje proučavali mnogobrojne izloške.

Osobno sam ih se trudila obići što više, te bih istaknula koji mi je najbolji. To je paviljon Srbije i umjetnika Miloša Tomića, koji se predstavio sa tri video uratka: Muzikalni dnevnici, Muzikalne čestitke i Mali profesor muzike. Ovaj umjetnik pomiče kut promatranja, shvaćanja, uživanja i na taj način donosi nam novo očitanje zvuka, odnosno slike. Uvodi niz performansa koji su kasnije dokumentirani. Ovi su muzički dnevnici nastali igrom umjetnika i njegova sina, stoga mislim da ovaj rad ima i neku toplinu, dobrotu i razigranost.
Moram spomenuti izložbu Ai Weiweija, kineskog umjetnika, gdje prostor ispunjava pregršt stolica koje se međusobno isprepliću i daju nam notu dinamičnosti, konfuzije, ali i savršenog spajanja.

Istaknula bih još nizozemskog umjetnika Marka Mandersa koji svojim radom ukazuje na neuravnoteženost svijeta, zatočenost duša, robiju uma i primanje bačenih argumenata ”viših od nas” koje uporno upijamo. Materijal koji koristi je glina i drvo, te me prirodnošću navedenog pridobio! Toliko je dobro ukomponirano, da sam morala obići svaku pojedinu skulpturu. Neki od njegovih radova koji su bili izloženi su Working table, Closet, Perspective Study, Window with Fake Newspapers.

Svima preporučamo posjet i uživanciju u Veneciji i venecijanskom Biennalu!

Marta Čaržavec, 4.d

Fotogaleriju možete pogledati ovdje.

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

iban HR5623900011100019312

Prijavi se na
Pratite nas na
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Stranica projekta Klikni&Uči
Preporučene stranice
Školska knjižnica:
Arhiva – klikni: