Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Youtube

ŠUDIGO u Torinu

15032254_10205669413533857_188669241369874536_nNajuzbudljivije putovanje koje sam ikada doživjela

Dana 11. i 12. studenoga 2016. godine u Torinu su učenici imali prilike vidjeti Muzej filma, Muzej anatomije i Muzej automobila, što će im ostati u trajnom sjećanju

Na najuzbudljivije putovanje koje sam ikada doživjela zaputili smo se jednog tmurnog četvrtka. U kasnim večernjim satima krenuli smo prema Zaboku. Uzbuđenje je raslo sa svakim kilometrom. Stigavši na kolodvor, zajedno s bratom i majkom čekala sam polazak autobusa. Poslije opraštanja od obitelji, zaputila sam se prema autobusu i zauzela mjesto u prednjem dijelu. Nakon čekanja zakašnjelih učenika, krenuli smo mašući svojih obiteljima kroz prozorska stakla. S obzirom da je bilo već jedanest sati navečer, počeo me hvatati umor. Uz razgovor s prijateljicom i uz veliko nestrpljenje, oko pola jedan uspjela sam utonuti u san. Oko sedam ujutro, stali smo na odmorištu u Italiji u kojem sam kupila ranojutarnju kavu koja me razbudila i podigla mi raspoloženje.

Jutro u Italiji

Krenuvši dalje, stigli smo do jednog od tri najveća grada u Italiji, Milana. S obzirom da je jutro bilo poprilično tmurno, tamni su oblaci prekrili ljepotu grada koja se nije mogla vidjeti s obilaznice koja prolazi odmah pored Milana, grada mode. Umjerenom vožnjom do Torina, koju je popratio razgovor s profesorima u prednjem dijelu, moje uzbuđenje se vratilo. Cijelu noć su gotovo svi u autobusu bili budni, pa su za spavanje iskoristili tek dva-tri jutarnja sata, koje je popratilo dnevno svjetlo. Međutim, zbog sna su propustili kratko predavanje našeg vodiča koji nas je upoznao s gradskim znamenitostima koje ćemo posjetiti te dnevnim rasporedom razgledavanja. Naime, Torino je jedan od triju najbogatijih industrijskih gradova u Italiji, uključujući još Milano i Genovu. Nalazi se u takozvanom talijanskom „trokutu“.

Dolazak u Torino

Ulaskom u centar grada Torina, autobus nas je ostavio pored jednog parka. Po šarenom kaputu u koji je bio odjenut, mogli smo vidjeti i osjetiti pravu jesensku, gradsku idilu. Laganim korakom krenuli smo prema strogom centru grada. Na putu do tamo, posjetili smo pravu torinsku tržnicu. Vidjeli smo različite proizvode kao i kod nas, ali u drukčijem ruhu. Prošavši tržnicu, došli smo do prve znamenitosti grada, Porta Palatina. Radi se o dva tornja koja su međusobno povezana zidom kroz koji se prolazi nekim od više polukružnih otvora. Ti otvori su me podsjećali na kapije koje vode do samog centra Torina. Stigli smo do glavnog gradskog trga, Piazza Castello. Prvo što smo svi zamijetili na trgu bio je predivan zvonik katedrale sv. Ivana Krstitelja. Osim zvonika, katedrala krije i druge posebnosti. Naime, u njoj je sačuvano Torinsko platno. To je relikvij, tj. platno na kojem se može uočiti obris muškog tijela. Pretpostavlja se da je riječ o Isusovom tijelu koje je bilo zamotano u taj pokrov nakon smrti na križu. Osim platna, crkva me se dojmila jer je glavni brod jednostavan, poput renesansnog stila, dok su bočni brodovi upotpunjeni obogaćenim i pozlaćenim oltarima punim različitih ornamenata. Nakon katedrale dobili smo malo slobodnog vremena.

Muzej filma

Poslije ručka, svi smo se zajedno zaputili prema našem glavnom odredištu, Nacionalnom muzeju filma. To je najpoznatiji i najveći muzej filma u Europi. Također, dobio je titulu najvišeg muzeja na svijetu, a smješten je u građevini pod nazivom Mole Antonelliana koja je prvo bila namijenjena za sinagogu, ali je pretvorena u muzej filma. Na njen vrh, gdje se pruža predivan pogled na cijeli grad, može se doći liftom s prvom kata muzeja. U Nacionalnom muzeju filma dočekalo nas je puno različitih zanimljivosti vezanih uz našu struku. Prvo su bili predstavljeni početci samog filma i fotografije. Na velikom primjeru camere obscure mogli smo uočiti njezinu stvarnu primjenu. Također, jedan kat bio je u potpunosti posvećen povijesti animacije. Naime, svaki je kat sadržavao nešto poput malih prostorija koje su bile prekrivene zastorom, u kojima nas je čekala neka zanimljivost vezana uz film. U jednoj od tih prostorija bilo je prikazano kazalište sjena. Cijeli prvi kat imao je primjerke i izloške optičkih igračaka, na kojima smo mogli pogledati kratku animaciju. Na drugom katu nalazio se ogroman prostor s više od dvadesetak sjedala ispred kojih se prikazivala projekcija filmova. Pokraj sjedala, duge stepenice vodile su prema vrhu, a na zidovima su bili različiti plakati i fotografije glumaca i poznatijih svjetskih filmova.

Već umorni, krenuli smo prema jednom malom restorančiću u blizini centra na večeru, nakon koje smo se zaputili prema hotelu, gdje smo odmorili preko noći i s uzbuđenjem čekali nadolazeće jutro.

Muzej anatomije i Muzej automobila

Sljedeće jutro probudile su nas prve, tople zrake sunca u Torinu. Odmorni, sišli smo na doručak nakon kojeg smo krenuli do drugog muzeja. Radi se o Muzeju anatomije koji je u sklopu medicinskog učilišta. Razlikovao se od drugih jer se radilo o doniranim i pravim primjercima ljudskih dijelova tijela. I sam nekadašnji direktor ovog muzeja donirao je nakon smrti svoj kostur koji je izložen odmah na ulasku u muzej. S obzirom da smo brzo završili s razgledavanjem, ostalo nam je vremena pa smo na vodičev prijedlog otišli u jedan veliki park u kratak obilazak. Po meni je to bio najbolji dio ove terenske nastave. Na ulasku u park, doček dobrodošlice su nam pružile male šumske vjeverice koje su se nalazile ispod obližnjeg drveća. Laganom šetnjom po stazicama, uspjeli smo vidjeti mali dio rijeke Po na kojoj leži grad Torino. Park koji je bio prepun raznolikih crvenih, žutih i smeđih tonova, uz zrake sunca upotpunjavao je naš posljednji dan u Torinu. Nakon kratkog, ali slatkog razgledavanja prirode, sjeli smo u autobus i krenuli prema Muzeju automobila. Budući da je Torino jedan od najpoznatijih gradova po industrijskoj proizvodnji svjetski poznatih automobila, ovaj muzej nam je bio neizbježan. Sam ulazak unutra izazvao je očaravajući osjećaj zbog modernog dizajna. Svidjele su mi se strelice koje su nas vodile kroz cijeli muzej kronološkim slijedom, od samih početaka pa do danas. Najviše me se dojmilo što je svaki automobil uza sebe imao neku priču ili prikaz razdoblja iz kojeg potječe. Poslije dvosatnog hodanja i razgledavanja, dobili smo sat i pol slobodnog vremena nakon kojeg smo svi zajedno krenuli prema autobusima i natrag za Hrvatsku. Put do doma bio je dug i naporan. Činilo mi se kao da putujemo puno duže natrag, nego prije dva dana na putu do tamo. Svi smo bili umorni, ali nismo mogli zaspati. No, uspjeli smo pogledati dva filma. U Zabok smo stigli oko 3 sata i 20 minuta ujutro, nakon što su nas tamo već čekali naši roditelji te smo svi krenuli kući puni različitih dojmova koje smo stekli u zadnja dva dana.

Petra Sokolić, 2.mt

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

Prijavi se na
Pratite nas na
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Stranica projekta Klikni&Uči
Preporučene stranice
Školska knjižnica:
Arhiva – klikni: