Terenska nastava

Grafičari u Grafičkom zavodu Hrvatske

DSC_6541Planirana terenska nastava prema Godišnjem planu i programu za 2.g i 3.g razred realizirana je 11. ožujka 2014. godine. Voditeljice su bile Rajka Strugar i Tamara Očić-Balija uz pratnju  Roberta Smuka koji je bio zadužen za fotografsku dokumentaciju.

Prvi dio terenske nastave bila je posjeta Grafičkom zavodu Hrvatske u Zagrebu. Tamo nas je dočekala voditeljica Štefica Behtanić koja nas je upoznala s organizacijom i načinom rada u tiskari te koje tehnike tiska i vrste uređaja koriste. Zatim smo, podijeljeni u dvije grupe, razgledali pogone pripreme, tiska i dorade i dobili uvid u proizvodnju te uzeli nekoliko uzoraka polugotovih ili gotovih proizvoda. Razgled Grafičkog zavoda Hrvatske je trajao je oko dva sata, a evo Draženovog osvrta na posjet tiskari:

– Posjeta Grafičkom zavodu Hrvatske je bila iznimno poučna i zanimljiva. To je najstarija tiskara u Europi, a ujedno i jedna od modernijih tiskara. Kroz povijest je doživjela potrese, premještanja i gotovo stalna mijenjanja naziva, no to ih nije spriječilo da se izbore na tržištu i time postanu jedna od vodećih tiskara u Hrvatskoj. Kroz čitavu svoju povijest unapređivali su strojeve te ostalu radnu tehnologiju, a ujedno su ulagali u same radnike i ostalo stručno osoblje koji su sada na vrhunskom nivou znanja i vještina. Tim radnicima omogućeno je prostrano radno okruženje s ugodnom radnom atmosferom, što mi se jako sviđa. Vidio sam da se strogo drže zaštite na radu. Radnici nose zaštitna odijela, hlače, jasno su označena mjesta na kojima se kreću ljudi, a koja su rezervirana za viličare. Strojevi su posloženi logičnim redoslijedom i sviđa mi se što nisu stisnuti jedan uz drugoga, već radnik može bez problema obilaziti stroj sa svih strana. Velika slobodna površina omogućava bolje manevriranje i kretanje oko stroja i sigurniji je da ne može zahvatiti dijelove odjeće/obuće. Radnici u tisku rade na najmodernijim strojevima poput Heidelberg Speedmaster strojeva kojima upravljaju pomoću računalnih sustava. Priprema radi na IBM, Compaq, MAC G4 i G5 računalima. Rade na principu CTP-sustava (computer to plate ili u prijevodu iz računala direktno na ploču), što ubrzava sam proces te se dobivaju visoko kvalitetne ploče. Jedan taj njihov CTP-uređaj može u sat vremena napraviti oko 50 ploča, što je zapravo fenomenalno, jer jedan radnik kod ručnog načina izrade tiskovne forme može u osam sati svog radnog vremena napraviti samo 43 ploče. Jedino što trebaju raditi je kontrolirati sam proces. Strašno puno pozornosti pridaju kvaliteti čemu svjedoče mnogi certifikati o visokoj kvaliteti izrade grafičkog proizvoda. Dosad mi je ovo bila najbolja tiskara koju smo posjetili, a jednoga dana možda se tamo i zaposlim.

Tehnički muzej bio je drugo odredište terenske nastave. Voditelj Mario Mirković na komičan način prisjetio nas je povijesti. Učenici su pokazali poseban interes za izume Nikole Tesle, a neki su čak i iskazali hrabrost te sudjelovali u raznim demonstracijama njegovih izuma. Kroz postavku zbirki, a pogotovo rudnik, bilo je zanimljivo i zabavno proći. Voditelj nam je u jednom trenu i udijelio veoma koristan savjet:

– Kad budete imali probleme, prisjetite se malo povijesti i kako su ljudi prije živjeli. Vaši problemi neće nestati, ali će vam sigurno biti lakše.

Puni dojmova iz Tehničkog muzeja i GZH učenici su izrazili želju da bi ubrzo mogli ponovno na terensku nastavu jer im je na ovaj način puno lakše predočiti i savladati sadržaje struke.

Dražen Pelesk, 3.g / Tamara Očić-Balija, prof.

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

iban HR5623900011100019312

Google Translate
Prijavi se na
Pratite nas na
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Stranica projekta Klikni&Uči
Preporučene stranice
Školska knjižnica:
Arhiva – klikni: