Terenska nastava

Stručni posjet tiskarama Radin-Grafika i Uvez

Radin6 - CopySvaki grafičar, bez obzira na smjer (priprema, tisak, dorada) mora poznavati proizvodnju grafičkih proizvoda u cjelosti. Vođene tim geslom, prof. Tamara Očić-Balija (Praktična nastava s tehnologijom zanimanja) i prof. Rajka Strugar (Grafička tehnologija) su organizirale stručni posjet za učenike 2.g i 3.g razreda, 10. ožujka 2015. u tiskare Radin-Grafika i Uvez. Za dokumentiranje posjeta je bio zadužen kolega Roberto Smuk.

Prvo odredište je bila tiskara Radin-Grafika d.o.o. u Svetoj Nedelji. Radin je tiskara koja samo po svojoj veličini zahtijeva strahopoštovanje. Jedini u Hrvatskoj su nositelji certifikata ISO 12647-2 PROCESS STANDARD OFFSETDRUCK, odnosno certifikata za kvalitetu otiska dobivenu offsetnim tiskom. U odjelu pripreme posjeduju CTP uređaj B1 formata koji svakako privlači pažnju zbog svoje veličine, a onda i principom rada. Ploče izrađene na CTP uređaju dalje se transportiraju u odjel tiska, gdje imaju odvojene rotacije od tiska na arke. Strojevi koji otiskuju iz arka se u Radinu koriste za tisak proizvoda zahtjevnije gramature papira. Tako na tim strojevima tiskaju korice za sve časopise koje izrađuju. Časopise, kao što su Story, Nacional, Ljekovite biljke, Sensa, Vidi, tiskaju na rotacijskim strojevima, koji tiskuju u jednom prolazu 16, 32 i 48 stranica. Kako je simpatično vidjeti ogromnu rolu papira na ulazu u stroj, prošetati kraj stroja i na njegovom izlagaćem dijelu vidjeti savijene knjižne slogove časopisa, koji zatim idu u doradni odjel na uvez. Odjel dorade nije od ništa manje važnosti jer tu svi otisnuti materijali dobivaju svoj konačan izgled. Otisnuti knjižni slogovi se sabiraju te prema zadanom radnom nalogu spajaju s koricama ljepljenjem ili šivanjem žicom. Dovoljan podatak o veličini tiskare jest da u dva dana potroše 4 tone boje. Tiskara Radin puno radi za europsko tržište i u tome im svakako pomaže certifikat kvalitete te stručni djelatnici, svi obrazovani na grafičkom fakultetu. Da bi učenicima ostali u pozitivnom sjećanju, naša domaćica Andreja Gotlin nam je pripremila malo osvježenje (sokovi, grickalice) te poklone za svakog učenika (rokovnici, uzorci časopisa koje tiskaju).

Kratak odmor od novih spoznaja smo napravili u gradu Samoboru, jer bi bilo šteta da ga nismo posjetili kad smo već bili tako blizu. Poslije kave i nezaobilaznih kremšnita smo se uputili na drugo odredište, a to je tiskara Uvez d.o.o. u Zaprešiću. Veličinom puno manja tiskara od Radina, ali nimalo nepoznata u grafičkom svijetu. Tiskara Uvez u svom pogonu jedina u Hrvatskoj ima digitalni stroj koji otiskuje iz role širine 50 cm. Osim digitalnog tiska, Uvez u svom proizvodnom pogonu ima offsetne tiskarske strojeve te poluautomatski sitotisak. Prema samom nazivu tiskare nije teško zaključiti da tiskara Uvez ima bogat doradni odjel, u kojem uvezuju sve grafičke proizvode, od onih najjednostavnijih do onih najzahtijevnijih, a to su svakako knjige tvrdog uveza.

Čitajući seminarske radove svojih učenika na temu stručnog posjeta došle smo do zaključka da nam trud nije bio uzaludan. Učenici su osvijestili svoje zanimanje i svoje radno mjesto u struci te spoznaju o cjeloživotnom učenju i neprestanom usavršavanju zbog napretka tehnologije.

Tamara Očić-Balija, prof.

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

Prijavi se na
Pratite nas na
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Stranica projekta Klikni&Uči
Preporučene stranice
Školska knjižnica:
Arhiva – klikni: