Terenska nastava drugih razreda

Od neandertalaca do iliraca

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUčenici drugih razreda naše škole 10. travnja 2014. godine prisustvovali su terenskoj nastavi čiji je cilj bio upoznavanje sa zavičajnom i nacionalnom baštinom, ali i s povijesti hrvatskoga naroda.

Prvo odredište bila je Krapina, točnije Muzej Ljudevita Gaja koji je ujedno i njegova rodna kuća. U malenoj gradskoj kući sačuvani su portreti članova obitelji Gaj te nekoliko komada izvornog namještaja, tiskarski stroj, lutka u prirodnoj veličini vođe narodnog preporoda odjevena u ilirsku odoru. Izloženi su i reprinti Gajevih djela, a s posebnim smo zanimanjem razgledali njegovu Kratku osnovu horvatsko-slavenskoga pravopisanja iz 1830. godine kojom je reformirao hrvatski pravopis, te djela drugih značajnih iliraca.

Na putu do sljedeće destinacije, nedaleko muzeja, nalazi se glavni krapinski trg kojega krasi djelo kipara Ivana Rendića – bista Ljudevita Gaja. Krapinčani su se tako odužili svom sugrađaninu koji je standardizirao hrvatski jezik i po kome se naše pismo zove gajica.

Nakon kratke šetnje stižemo do Muzeja krapinskih neandertalaca podno brda Hušnjakovo. Usprkos svom nazivu, muzej sadržajno ne obrađuje samo temu neandertalaca već i cijeli razvoj našega planeta i civilizacije. Osim sa znanstvenog mogli smo poznati europski muzej promatrati i s umjetničkog stajališta, budući su u njegovoj realizaciji sudjelovali cijenjeni domaći i strani umjetnici.

Po završetku razgledavanja uslijedilo je slobodno vrijeme i vožnja do Desinića gdje je i naš posljednji cilj terenske nastave – dvor Veliki Tabor, najpoznatiji fortifikacijski spomenik u ovom dijelu Hrvatske. Utvrđeni grad nastao je u 16. stoljeću. Dvorac je sagrađen dok je bio u vlasništvu plemićke obitelji Rattkay, a do danas je sačuvan samo središnji dio kompleksa koji je nedavno i restauriran. Vodiči, a i eksponati, rekli su nam mnogo o tadašnjem životu na dvoru, a također smo čuli i poznatu legendu o velikoj ljubavi Veronike Desinićke i sina celjskoga grofa Fridriha.

U kasno popodne terenska je nastava završila!

Obogaćeni smo novim spoznajama o našem užem zavičaju, Hrvatskom zagorju; saznali smo ono što još nismo čuli o poznatim ljudima i spomenicima; čuli smo legende i priče po kojima je Zagorje nadaleko poznato, a na što smo mi Zagorci osobito ponosni!

Teuta Vučajnk, 2.d

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

iban HR5623900011100019312

Google Translate
Prijavi se na
Pratite nas na
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Stranica projekta Klikni&Uči
Preporučene stranice
Školska knjižnica:
Arhiva – klikni: