Terenska radionica Maribor-Graz

DSC016537. sat: Baština

Škola za umjetnost, dizajn , grafiku i odjeću Zabok tijekom mjeseca listopada sudjelovala je u projektu 7. sat: Baština čiji je cilj popularizacija znanosti, a koji financijski podupire Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Projekt je namijenjen učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola tako da su u njemu sudjelovali 3. i 4. razred dizajna naše škole. U sklopu projekta učenici su na satovima Povijesti likovne umjetnosti odslušali predavanja o sljedećim temama: 

  • Zadatak umjetničkog djela u povijesti katoličke crkve – ukras ili posebna misija
  • Uloga crteža i grafike u reproduktivnom slikarstvu iz razdoblja baroka
  • Govor baroknih oblika i ornamenata i kako ih čitati
  • Varljiva slika, varljivi prostor – iluzionističko slikarstvo zagorskih crkava
  • Styling plemstva na privatnim i reprezentativnim portretima i modni trendovi u 17. i 18. stoljeću.

Dvadeset troje učenika koji su bili najuspješniji u kvizu nakon predavanja stekli su mogućnost sudjelovanja na terenskoj radionici Maribor-Graz

Tema radionice, ujedno i njezin naziv jest Što to povezuje Štajersku i Zagorje, Graz, Trški Vrh i Belec.

Cilj radionice bio je bolje razumijevanje povezanosti tih krajeva kroz prošla stoljeća.

Radionicu, kao i predavanje, vodila je dr. sc. Mirjana Repanić-Braun, znanstvena savjetnica u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, voditeljica i suradnica na znanstveno-istraživačkim projektima.

Izvedbu programa 7. sat: Baština koordinirala je Udruga GOKUL iz Zaboka u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti u Zagrebu, a osim naše škole u projekt je bila uključena i Hotelijersko-turistička škola iz Krapine.

Vrhunac projekta bio je sunčane subote 18. listopada 2014. kada smo posjetili Maribor i Graz: učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok u pratnji profesorica Ivanke Jagečić i Nikoline Ptičar te učenici Hotelijersko-turističke škole iz Krapine.

U Mariboru smo razgledali glavni trg s baroknim spomenikom žrtvama kuge. Tijekom putovanja između ta dva grada slušali smo o povijesti i povijesnom razvoju te kulturnoj povezanosti tih krajeva s Hrvatskim Zagorjem.

Na brijegu iznad Graza oduševila nas je bazilika Mariatrost, prekrasna kasnobarokna hodočasnička crkva, a u samom Grazu barokni teatar Kalvarienberga. Lijepo vrijeme iskoristili smo za posjet najmodernijim građevinama u Grazu: Kunsthaus i Murinsel koje su izgrađene 2003. povodom proglašenja Graza Europskim gradom kulture. Obišli smo i gotičku katedralu uz koju je sagrađen barokni mauzolej caru Ferdinandu II. Usput smo se, šećući ulicama grada Graza, uvjerili u ljepotu i sklad suživota građevina iz različitih povijesnih razdoblja i umjetničkih stilova što doista zasluženo smješta središte Graza na UNESCOV popis svjetske kulturne baštine.

Vratili smo se u kasnim večernjim satima ispunjeni novim iskustvima i obogaćeni novim spoznajama.

 Nikolina Ptičar, prof.

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

Prijavi se na
Pratite nas na
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Stranica projekta Klikni&Uči
Preporučene stranice
Školska knjižnica:
Arhiva – klikni: