U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Posađen pomladak Gupčeve lipe

DSC_4954Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok 23. travnja 2015. godine, na Jurjevo, blagdan koji se slavi u narodu kao početak novog rasta života, bujanja prirode, na sam dolazak Sv. Jurja “zelenog”.

Simboličku sadnju stabla “Gupčeve lipe”, kloniranog stabla iz donatora same višestoljetne Gupčeve lipe iz Gornje Stubice, upriličili smo u 16:30 sati na zelenom otoku ispred ulaza u zgradu Škole.

Drvo lipe uključeno je u mnoge bajke, priče, a i u povijest, a najpoznatija je ona da je Gupčevu lipu posadio sam Matija Gubec kada je poveo Seljačku bunu 1573., ili drugačija verzija da je ispod baš tog stabla okupio seljake na bunu. Drvo lipe slovi kao drvo naklonjeno čovjeku, čak su je ponegdje smatrali i drvom sudbine. U narodu su je i sadili kada bi se rodio sin u obitelji jer je time osiguran opstanak obiteljske loze.

Zahvaljujući projektu osnivanja genofonda Gupčeve lipe koji je pokrenula gospođa Marija Krušelj, a pridružili su joj se Šumarski institut iz Jastrebarskog i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije Gupčeva lipa jedini je živi svjedok seljačke bune iz 1573. godine, a pod njom je, prema narodnoj predaji, seljački vođa Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike.

Gupčeva lipa živi je suvenir s certifikatom i vrijedna donacija Šumarskog instituta iz Jastrebarskog našoj školi.

Simboličnom sadnjom “živog suvenira” učenici i profesori u našoj školi, ali i u Gradu Zaboku obilježili su novi početak za sve, pomak u oblikovanju svijesti te njegovanje i očuvanje prirode i okoliša kroz učenički projekt Art park.

Zahvaljujemo gospođi Mariji Krušelj i Hrvatskom šumarskom institutu u Jastrebarskom koji su omogućili da se pomladak Gupčeve lipe nađe i u našem malom školskom dvorištu, djeliću zelenog Zagorja.

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

iban HR5623900011100019312

Google Translate
Prijavi se na
Pratite nas na
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Stranica projekta Klikni&Uči
Preporučene stranice
Školska knjižnica:
Arhiva – klikni: