U srcu Europe

DSC_0389-001Polazak za nas počinje ranom zorom u četvrtak, 26. lipnja 2013. godine, na autobusnom kolodvoru u Zaboku, gdje svi nestrpljivo očekuju jedni druge. Uobičajena pitanja poput:  – Jeste spavali? – Sve spakirali? – Koga čekamo? – Jesmo svi? iskaču sa svih strana, a time i naše uzbuđenje lagano raste. Finally, krećemo.

Vožnjom kroz Sloveniju i Austriju dolazimo do Beča, te po dolasku razgledavamo grad – Operu, parlament, kazalište, novu gradsku vijećnicu, sveučilište, zavjetnu crkvu, burzu, crkvu sv. Ruprechta, gradski park. Slijedila je šetnja kroz Hofburg, carsku rezidenciju i simbol moći habsburške monarhije.

U razgledavanju najbolje očuvanog renesansnog grada sjeverno od Alpa, Telča, gdje su pročelja kuća u renesansnom i baroknom stilu koje okružuju središnji trg ”Zachariase z Hradce”je maleni grad na rijeci Jihlava u južnoj Moravskoj, u Češkoj, u pokrajini Vysočina. Nalazi se blizu grada Jihlava na Češko-Moravskoj visoravni, okružen jezerima, na izvoru Telčský potoka koji se odmah istočno od grada ulijeva u rijeku Moravska Thaya. Nakon napornog putovanja, hodanja i razgledavanja dolazimo u Prag, smještamo se u hotel, te se nakon večere družimo uz odlično češko pivo i Toffife.

Drugi dan počinje proučavanjem grada, kroz koji nas oduševljava Karlov most, glavno obilježje Praga. Karlov most upečatljiv je po svoja dva gotička tornja na svakom njegovom kraju (koja predstavljaju ulaz,odnosno izlaz) i po brojnim statuama duž njega. Prema legendi, s Karlovog mosta su u rijeku Vltavu bacili svećenika Janeza Nepomuka pa mu je u spomen podignut spomenik. Kažu da ako stavite ruku na lik ovog sveca i zaželite želju, ta će vam se želja ispuniti i opet ćete se vratiti u Prag. Vidjet ćemo hoćemo li se i mi.

Kutna hora, nekadašnji kraljevski grad srebra, politički i ekonomski centar istočne Bohemie koji je svoj vrhunac doživio u 15. i 16. stoljeću, slijedi treći dan, te po dolasku u programu imamo razgled rudnika srebra u koji je uključujući i gotičku crkvu Svete Barbare, zaštitnice rudara, na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine. Pomalo nezamisliva kosturnica, ostavila je dubok dojam u svima nama – crkva ukrašena tisućama ljudskih kostura – u obližnjem Sedlecu. Slobodno vrijeme iskorištavamo za šetnju gradom i susrećemo nove, drugačije i simpatične ljude, te super ulične svirače i zabavljače.

Meni najdojmljivije slijedi treći dan. Odlazak u Karlove vary, gdje posjećujemo tvornicu stakla Moser. Pri samom ulasku zamjećujem predivan okoliš sa skulpturama od stakla i kasnim u razgledavanje. Žurno ulazim u tvornicu, a tada me preplavi svijet pozitive, ležernog rada i topline. Nakon toga slobodno vrijeme provodimo u McDonald’su uz vruće hamburgere i šetnju. Dolaskom u hotel, svakodnevno imamo dogovore, a četvrti dan imali smo mogućnost odlaska u disko.

Nakon naporne noći ranim jutrom se budimo i odjavljujemo iz hotela teška srca, no veseli nas noćenje u Budimpešti.
Grad povijesti i tradicije također nas je oduševio te u Pešti obilazimo ulicu Rakoczi, crkvu sv. Stjepana, trg Vorosmatry, Korzo, gradski park, a u Budimu crkvu sv. Matijaša, kraljevsku palaču i galeriju. Slobodno vrijeme neki opet provode u šetnji gradom ili šopingu u poznatim ulicama Vacy i Rakoczi. Nastavak putovanja slijedi prema Zaboku uz usputno zadržavanje na Balatonu,najveće jezero u središnjoj Europi gdje je rijeka Zala najveća rijeka koja se ulijeva u jezero, a kanalizirana rijeka Sió je jedina rijeka koja se izlijeva iz jezera.

Putovanjem do Zaboka, stvara se nostalgija, te su dolaskom ispunjena naša tijela i duše.///////Marta Čaržavec, 4.d

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

Kontakti

A Prilaz prof. Ivana Vrančića 5, Zabok

T 049 221 620

F 049 221 147

Ravnateljica T 049 221 174

Tajništvo T 049 221 205

E skola.umjetnosti.zabok@kr.t-com.hr

oib 54719033509

Prijavi se na
Pratite nas na
Učenička zadruga Plavi trnac
Erasmus +
Stranica projekta Klikni&Uči
Preporučene stranice
Školska knjižnica:
Arhiva – klikni: